Архів
П’ятниця,
17 листопада 2017 року

№ 90 (19535)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Як позбутися молі

ЧАС ОД ЧАСУ доводиться спостерігати, як у помешканні літають метелики молі. Це означає, що ваші речі вже пошкоджені. Адже головні шкодочинці — личинки молі, маленькі гусениці. Щоб цього не сталося, слід запобігти її появі.

Головне — систематично прибирати та провітрювати приміщення, в якому зберігаються одяг і взуття, регулярно пилососити килими і м’які меблі.

Міль любить теплу темряву платтяних шаф, а боїться сонячних променів і свіжого повітря. Тому періодичне провітрювання речей — найкраща профілактика.

Якщо вовняні речі кілька годин потримати на холоді, а потім внести в теплу хату, то перепад температури вб’є гусениць молі. Влітку одяг потрібно на кілька годин виносити на сонце — відтак яйця молі загинуть. Лише майте на увазі — хутро під упливом сонячних променів псується. Хімічне чищення речей і прання також запобігають появі молі.

А що робити, коли шкідник усе-таки завівсь у вашому помешканні?

Проблему можна вирішити або з допомогою побутової хімії, або застосувавши народні методи.

Найвідоміший хімічний засіб від молі — це нафталін. Утім, на зміну йому прийшли сучасні антимольні препарати типу «Антиміль». Випускається він у вигляді таблеток, які необхідно помістити в марлеві мішечки (по одній у кожний), а їх рівномірно розподілити у платтяній шафі (3-4 мішечки на 1 куб.м). Діє цей засіб два-три тижні, після чого «начинку» мішечків варто обновити.

Міль, що літає у приміщенні, можна знищити, розпорошуючи протягом 3-4 секунд аерозольні препарати дихлофос і «RAID». У них є строк придатності, тому звертайте увагу на дату виготовлення.

Народні засоби існують такі. По кишенях вовняного одягу розкладіть сухі апельсинові скоринки, горіхове або тютюнове листя, траву полину, звіробою, м’яти, багна, запашної герані, сушеної лаванди, гвоздики. А досвідчені господині шиють невеликі мішечки, кладуть у них ці рослини і розвішують на одежних плічках. Одяг ще й набуде приємного запаху.

Такого ж ефекту можна домогтися, розклавши на поличках шафи кульки ватки, змочені лавандовою, ялицевою або гвоздиковою олією, чи «покропити» м’ятними краплями дно шафи, після чого щільно закрити дверцята.

Створіть для молі несприятливі умови, розклавши на полицях шість-вісім каштанів у шкаралупі, міняючи їх щороку.

Відлякує міль і деяких інших комах запах запашної герані. Якщо на підвіконні стоїть така квітка, метелики молі не залетять у вікно.

На закінчення нагадаємо давній метод — дрібні вовняні речі (шарфи, шапки і т.д.) загортайте в газети: міль не терпить друкарської фарби.

Версія для друку          До списку статтей

ЧИ ВАРТО морочитись із підзимовими посівами? Певно, багато господарів над цим розмірковують. Не кажемо про озимий часник — це традиційна культура для садіння пізно восени. Але ж ще чимало холодостійких культур: морква, цибуля-чорнушка, столові буряки, салат, пастернак, — і тільки вам вирішувати, чи є на це сили, насіння певних сортів і вільні ділянки, які хоч трохи взимку прогріватимуться сонцем. Отже, щоб ви уникли можливих невдач, подамо матеріал про агротехніку сівби і садіння під зиму та головні їх переваги.

Чим і як укривати неморозостійкі рослини? Які кущі потрібно зв’язувати і пригинати до землі, а які не варто? А що робити з опалим листям? Ці та інші питання турбують садівників напередодні холодного періоду. Тож розглянемо різні способи укриття, надто в умовах, коли найнадійніший покрив — сніг — припізниться.

Ще раз замовимо слово за кахлі. Цей оздоблювальний матеріал настільки красивий, надійний і зручний у догляді, що, здавалось би, не потребує, щоб його хвалили. Але доводиться, бачачи, як люблять при ремонті сільських хат використовувати всіляку синтетику, яка виділяє в повітря шкідливі речовини і прослужить явно менше. Ми — за кахлі, і не так це сьогодні й дорого.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове