Архів
П’ятниця,
17 листопада 2017 року

№ 90 (19535)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Малинник узимку

ПІСЛЯ листопаду, підготовлюючи малинник до зимівлі, особливу увагу слід звернути на пагони з потовщеннями. Це наслідки діяльності стеблової галиці — найпоширенішого шкідника малини. Якщо розрізати таку випуклість, то видно червоточину, заповнену екскрементами і жовтими личинками. Молоді личинки вгризаються в деревину, внаслідок чого через тиждень-другий утворюються характерні здуття — гали, які збільшуються в розмірі, а восени повністю окільцьовують пагін. Через пошкодження порушується сокорух, уповільнюється ріст пагона, він засихає, ламається від сильного вітру.

Оскільки шкідник зимує в галах, то єдиним ефективним заходом боротьби з ним вважається вирізування пагонів із подальшим спалюванням у найкоротші терміни. Зробити це необхідно до весни, оскільки в квітні-травні починається виліт комах, що відродились, — невеликих комариків (до 2-2,5 мм) чорного кольору. Самки відкладають яйця на молоді пагони. Личинки проникають у стебло і починають харчуватись. Тижнів за два на стеблах з’являються здуття, і все повторюється.

Версія для друку          До списку статтей

ЧИ ВАРТО морочитись із підзимовими посівами? Певно, багато господарів над цим розмірковують. Не кажемо про озимий часник — це традиційна культура для садіння пізно восени. Але ж ще чимало холодостійких культур: морква, цибуля-чорнушка, столові буряки, салат, пастернак, — і тільки вам вирішувати, чи є на це сили, насіння певних сортів і вільні ділянки, які хоч трохи взимку прогріватимуться сонцем. Отже, щоб ви уникли можливих невдач, подамо матеріал про агротехніку сівби і садіння під зиму та головні їх переваги.

Чим і як укривати неморозостійкі рослини? Які кущі потрібно зв’язувати і пригинати до землі, а які не варто? А що робити з опалим листям? Ці та інші питання турбують садівників напередодні холодного періоду. Тож розглянемо різні способи укриття, надто в умовах, коли найнадійніший покрив — сніг — припізниться.

Ще раз замовимо слово за кахлі. Цей оздоблювальний матеріал настільки красивий, надійний і зручний у догляді, що, здавалось би, не потребує, щоб його хвалили. Але доводиться, бачачи, як люблять при ремонті сільських хат використовувати всіляку синтетику, яка виділяє в повітря шкідливі речовини і прослужить явно менше. Ми — за кахлі, і не так це сьогодні й дорого.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове