Архів
П’ятниця,
17 листопада 2017 року

№ 90 (19535)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Пересаджуємо доросле дерево

«Чи можна пересадити яблуню, вік якої 6 років, та 8-річну грушу? Як і коли це краще робити?» — запитує Микола Левченко з Яготина, що на Київщині.

ДОСЛІДНИМ шляхом встановлено, що зерняткові можна пересаджувати навіть у віці 10-12 років, але кращі результати отримують, коли дереву не більше 8 років. Кісточкові віком 4-5 років пересаджувати не рекомендується: вони погано приживаються і сильно хворіють на камедетечу.

Пересаджують дерева тільки в певні терміни і бажано з грудкою землі.

Найліпше переселяти плодові пізно восени: наприкінці листопада — на початку грудня, коли температура повітря опуститься до мінус 2-3 градусів.

Корені, що виходять за діаметр 60-70 см, під час викопування обрубують гострою сокирою або відпилюють. Рани ретельно зачищають гострим ножем. Крону обрізають тільки навесні, до набубнявіння бруньок.

Спершу довкола дерева прокопують канавку завширшки 60-70 см і завглибшки більше метра. Якщо заплановано обшивку грудки землі дошками, то канавку ліпше обкопувати по квадрату. Дошками обшивають, не виймаючи дерево з ями. Проміжки між дошками і грудкою засипають землею з верхнього родючого шару і поливають водою. Протягом однієї-двох діб мокра земля замерзне, утворюючи моноліт. Тепер легше перепиляти коріння під грудкою ножівкою і повалити дерево.

Різні породи мають різну кореневу систему. Корені яблуні майже рівномірно розподіляються на глибині 20-60 см, а груша, прищеплена на лісову дичку, має невелику кількість верхніх робочих коренів і 3-4 товстих скелетних, котрі майже вертикально йдуть углиб. Це значно ускладнює роботу з відокремлення грудки землі в ямі.

Перед тим як вийняти дерево, під грудку заводять обшивку або міцний брезент.

На новому місці має бути викопана посадкова яма, ширша і глибша грудки землі на 20-40 см. На дно кладуть органічні й мінеральні добрива в розрахунку на кілька років залежно від родючості ґрунту, а також у великій кількості — органічні рештки: бадилля, листя, бур’яни, дрібні гілочки і т. п. Зверху насипають шар родючої землі завтовшки 6-10 см.

Дерево в посадковій ямі встановлюють вертикально. Обшивку знімають. Яму заповнюють збагаченим родючим ґрунтом і заливають водою. Дерево закріплюють розтяжками з дроту.

Навесні пересаджене дерево сильно обрізають. Позаяк у нього залишилося не більше третини коренів, необхідно врівноважити кореневу систему з надземною частиною.

Версія для друку          До списку статтей

ЧИ ВАРТО морочитись із підзимовими посівами? Певно, багато господарів над цим розмірковують. Не кажемо про озимий часник — це традиційна культура для садіння пізно восени. Але ж ще чимало холодостійких культур: морква, цибуля-чорнушка, столові буряки, салат, пастернак, — і тільки вам вирішувати, чи є на це сили, насіння певних сортів і вільні ділянки, які хоч трохи взимку прогріватимуться сонцем. Отже, щоб ви уникли можливих невдач, подамо матеріал про агротехніку сівби і садіння під зиму та головні їх переваги.

Чим і як укривати неморозостійкі рослини? Які кущі потрібно зв’язувати і пригинати до землі, а які не варто? А що робити з опалим листям? Ці та інші питання турбують садівників напередодні холодного періоду. Тож розглянемо різні способи укриття, надто в умовах, коли найнадійніший покрив — сніг — припізниться.

Ще раз замовимо слово за кахлі. Цей оздоблювальний матеріал настільки красивий, надійний і зручний у догляді, що, здавалось би, не потребує, щоб його хвалили. Але доводиться, бачачи, як люблять при ремонті сільських хат використовувати всіляку синтетику, яка виділяє в повітря шкідливі речовини і прослужить явно менше. Ми — за кахлі, і не так це сьогодні й дорого.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове