Архів
П’ятниця,
17 листопада 2017 року

№ 90 (19535)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Не пустіть гризунів на обійстя

ГРИЗУНИ в зимовому саду — справжнє лихо. У сувору пору всі плодові дерева можуть бути істотно пошкодженими, а молоді насадження — знищеними.

Зайців приваблює кора молодих дерев, однорічні пагони, бруньки на старих гілках. Найбільше вони люблять яблуні та груші, але, сильно зголоднівши, не відмовляться від вишні й сливи.

Миші їдять те, до чого дотягнуться: кору дерев під пухким снігом, молоді пагони чагарників, цибулинні й коренеплоди. Обгризуть кору на всьому стовбурі, а якщо сніг ляже на землю до морозу, не погребують і корінням. Миші віддають перевагу яблуні, повстистій вишні, глоду. Якщо в саду цього немає, зіпсують бузок, жимолость, троянди, садову суницю.

За багатовікову історію садівництва було вигадано багато способів боротьби з гризунами. Потрібно вибрати легкий і зручний для себе метод.

Можна обгортати стовбур руберойдом або толлю, але перший шар має бути з рогожі.

Сітка-рабиця — надійний, але дорожчий спосіб. А може, в когось залишився рулончик після будівництва паркана. Стовбур спершу обгорніть газетами або мішковиною, а потім рабицею. Якщо сітка з великими вічками, слід намотати два шари. Вертикальні краї потрібно закріпити дротом, а нижнім краєм заглибити в землю. Металеві обладунки надійні й прослужать багато років. Утім, навесні дерева доведеться «роздягати».

Спеціально для захисту від гризунів стали випускати пластикову сітку з чарунками 8 х 6 мм. Її шкідники не гризуть — не смачно. Така сітка не гниє, не іржавіє, витримує температуру від -60 до +85ОС і сприяє снігозатриманню.

Часто в боротьбі з дрібними гризунами застосовують отруєні принади. Їх достатньо в магазинах, що торгують товарами для дому і саду. Проте можна приготувати суміш і самостійно.

Ось найпопулярніші дієві рецепти.

На 1 кг зерна — 5 г «Крисіду» або 10 г карбофосу.

Рівні частини борошна, цукру і алебастру або цементу.

Однакова кількість м’якоті чорного хліба і алебастру.

Крапля олії, додана в принаду, зробить її особливо бажаною для мишей. Приготовлену «смакоту» потрібно розкласти по тонких паперових пакетах і помістити у виявлені на ділянці мишачі нори. Сипати на землю не можна — це небезпечно для домашніх тварин і птахів.

Серед народних рецептів особливо ефективними є такі.

Розкласти перед входом у нору сухі реп’яхи.

Покласти поруч нори відходи оселедця або котячу шерсть. Запах змусить мишей шукати інше житло.

Залити нори настоєм гілок туї або ялини (0,5 кг гілок на 10 л окропу).

Розвісити на деревах і кущах чорний папір або широкі стрічки чорної плівки. Це відлякує зайців.

Розвісити на деревах пластикові пляшки з отворами і покласти в них таблетки нафталіну. Зайці і миші не люблять цього запаху.

Упереміш із цибулинними, які подобаються гризунам, потрібно садити неїстівні для мишей цибулини нарцисів.

Версія для друку          До списку статтей

ЧИ ВАРТО морочитись із підзимовими посівами? Певно, багато господарів над цим розмірковують. Не кажемо про озимий часник — це традиційна культура для садіння пізно восени. Але ж ще чимало холодостійких культур: морква, цибуля-чорнушка, столові буряки, салат, пастернак, — і тільки вам вирішувати, чи є на це сили, насіння певних сортів і вільні ділянки, які хоч трохи взимку прогріватимуться сонцем. Отже, щоб ви уникли можливих невдач, подамо матеріал про агротехніку сівби і садіння під зиму та головні їх переваги.

Чим і як укривати неморозостійкі рослини? Які кущі потрібно зв’язувати і пригинати до землі, а які не варто? А що робити з опалим листям? Ці та інші питання турбують садівників напередодні холодного періоду. Тож розглянемо різні способи укриття, надто в умовах, коли найнадійніший покрив — сніг — припізниться.

Ще раз замовимо слово за кахлі. Цей оздоблювальний матеріал настільки красивий, надійний і зручний у догляді, що, здавалось би, не потребує, щоб його хвалили. Але доводиться, бачачи, як люблять при ремонті сільських хат використовувати всіляку синтетику, яка виділяє в повітря шкідливі речовини і прослужить явно менше. Ми — за кахлі, і не так це сьогодні й дорого.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове