Архів
П’ятниця,
17 листопада 2017 року

№ 90 (19535)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Королева осіннього саду

А ЩЕ ХРИЗАНТЕМУ величають царицею осені. Справді, ніщо не затьмарює її краси, бо решта декоративних культур уже відцвіла, хіба що морозець своїми скромними квіточками намагається звеселити похмурість туманного ранку. Невибаглива і морозостійка хризантема поширена повсюди, але її батьківщиною вважається Китай.

Висаджують культуру у відкритий ґрунт навесні або восени. Розмножують зазвичай діленням куща, але можна і зеленими живцями. Між іншим, на півдні поширене розведення квітучими головками, які просто втикають на грядку і час од часу поливають. Частинами куща культура загалом швидко вкорінюється, головне встигнути з посадкою до сталих морозів. Занадто рано садити восени недоцільно: хризантема може активно піти в ріст і навіть зацвісти, що загрожує загибеллю куща. Якщо ж висадити дуже пізно, вона може не встигнути вкоренитись і набрати достатню кількість поживних речовин, щоб успішно пережити холоди.

Дехто робить так: купує посадковий матеріал пізно восени (зі сформованими прикореневими пагонами на кущах), чекає, поки мине період цвітіння, а потім заносить рослину в холодне приміщення, наприклад підвал, де температура не нижче +5ОС. Навесні, після того як встановиться стабільна плюсова температура і остаточно відступлять морози, хризантему можна буде сміливо висаджувати в ґрунт просто неба.

Перед тим як узятись до обрізування й укриття на зиму, хризантеми слід підживити. Але тільки не азотними добривами — від них рослина може піти у ріст, а калійно-фосфорними.

Коли хризантеми повністю відцвітуть, кущі потрібно обрізати. Загальне правило — залишивши чверть довжини. Затим, якщо довго не було дощу, що, втім, не стосується нинішньої осені, провести вологозарядковий полив. І лише після цього — вкривати. Як укриття можна використовувати сухе листя, сіно, тирсу, ялинове гілля. Матеріали слід вибирати натуральні, щоб дихали. Крім того, зверніть особливу увагу — хризантема на відміну від троянди боїться укривання власне центру. Рослину слід обгорнути укривним матеріалом довкола, не накриваючи зверху, інакше вимокне у відлиги та ранньою весною.

І ще один секрет. Коли навесні пригріє сонечко і пагін піде у ріст, його верхівку приблизно на 7 см треба прищепити. Відтак хризантема почне галузитись і набуде пишного вигляду. А то, бува, тонкі високі гілочки аж вилягають під дощами і вітрами.

Що стосується практичного застосування, то ця культура завдяки своєму специфічному незрівнянному запаху з успіхом бореться зі шкідниками саду і городу, зокрема капустянкою (медведка). Остання змушена полишати вподобані місця. Тому досвідчені городники, висаджуючи картоплю чи будь-яку розсаду, кладуть у кожну лунку жменю сухого листя або бадилля. Відтак не знають біди, заподіюваної капустянкою. Відлякують шкідника і кущі хризантеми, які ростуть між рослинами овочевих. Варто насадити їх у міжряддях, і капустянка не наважиться вивести потомство на грядці.

Тож, помилувавшись красою королеви осінньої клумби, зріжте бадилля, подрібніть, висушіть і збережіть до весни. Переконаєтеся, що дія хризантеми проти капустянки надзвичайна.

Версія для друку          До списку статтей

ЧИ ВАРТО морочитись із підзимовими посівами? Певно, багато господарів над цим розмірковують. Не кажемо про озимий часник — це традиційна культура для садіння пізно восени. Але ж ще чимало холодостійких культур: морква, цибуля-чорнушка, столові буряки, салат, пастернак, — і тільки вам вирішувати, чи є на це сили, насіння певних сортів і вільні ділянки, які хоч трохи взимку прогріватимуться сонцем. Отже, щоб ви уникли можливих невдач, подамо матеріал про агротехніку сівби і садіння під зиму та головні їх переваги.

Чим і як укривати неморозостійкі рослини? Які кущі потрібно зв’язувати і пригинати до землі, а які не варто? А що робити з опалим листям? Ці та інші питання турбують садівників напередодні холодного періоду. Тож розглянемо різні способи укриття, надто в умовах, коли найнадійніший покрив — сніг — припізниться.

Ще раз замовимо слово за кахлі. Цей оздоблювальний матеріал настільки красивий, надійний і зручний у догляді, що, здавалось би, не потребує, щоб його хвалили. Але доводиться, бачачи, як люблять при ремонті сільських хат використовувати всіляку синтетику, яка виділяє в повітря шкідливі речовини і прослужить явно менше. Ми — за кахлі, і не так це сьогодні й дорого.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове