Архів
Вівторок,
14 листопада 2017 року

№ 89 (19534)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
По-англійськи піти не вийде

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ повинна сплатити 60 млрд євро за вихід зі складу Євросоюзу.

Докладніше...
Форум «азіатського десятка»

ФІЛІППІНИ. У Манілі відкрився 31-й саміт Асоціації держав Південно-Східної Азії (АСЕАН).

Докладніше...
Доживемо до виборів

ІСПАНІЯ. Маріано Рахой закликав каталонців «не голосувати за сепаратистів» на дострокових перегонах.

Докладніше...
Гуманітарна катастрофа

ЄМЕН. Місто Сана зазнало масованого повітряного бомбардування.

Докладніше...
Шукай тепер винних

РОСІЯ. В Іжевську внаслідок вибуху побутового газу обвалився дев’ятиповерховий будинок.

Докладніше...
Переобраний на другий термін

СЛОВЕНІЯ. Президент Борут Пахор переобраний на другий термін.

Докладніше...
Трусонуло близькосхідний регіон

ІРАН та ІРАК. На кордоні країн стався потужний землетрус.

Докладніше...
Є що побачити

НІМЕЧЧИНА. У Ганновері відкрилася найбільша у світі виставка сільгосптехніки — «Agritechnica-2017».

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Гаряча тема

Хто подбає про малі річки?

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

Фото Віктора Моринця.

Недолуге господарювання, зокрема бездумне впровадження систем меліорації, а також брак належного фінансування програм розвитку і збереження водних ресурсів, невпинно ведуть до загибелі більшості малих річок. На Чернігівщині таких нараховується понад півтори тисячі. Поки що…

СТО років тому про Удай писали як про річку, яку неможливо подолати без порома. Є відомості про те, що вона була колись судноплавною. Нині ж її подекуди можна просто перескочити. Прилуцький краєзнавець Віктор Моринець називає Удай річкою свого дитинства і не приховує розпачу від того, в якому стані нині перебуває колись могутня водна артерія.

«На берегах Удаю краєзнавці знаходять знаряддя праці первісних людей. Можна багато розповідати про скіфів, кімерійців і тих, хто був тут після них, — каже Віктор Моринець. — Нерідко трапляються рештки древніх амфор. Зрозуміло, що з Північного Причорномор’я не волами їх сюди везли. З Чорного моря в наш лісостеп ходили тогочасні плавзасоби. Удай був повноводним впродовж тисячоліть, аж до кінця ХХ століття. Збереглася світлина, датована 1926 роком, на якій видно широке судноплавне плесо, ґрунтова дорога обіч і село на березі. У червні 1921 року тут зустрілися дві армії — Махна і більшовицьких окупантів із 7-ї Володимирської дивізії. Останні довго шукали пором, а коли зрозуміли, що він знищений, півдня витратили, аби знайти брід. Ось таким був Удай! А що ж нині? Річка гине. Чернігівські фахівці, до яких зверталися жителі довколишніх сіл із проханням урятувати Удай, відповіли, що почистити її немає змоги».

Про проблему малих річок в області відомо. За даними Деснянського басейнового управління водних ресурсів, їхня загальна протяжність становить понад сім тисяч кілометрів. Із них 160 мають довжину більш як десять кілометрів.

«Більшість цих водних артерій маловодні, деякі влітку пересихають. Русла багатьох із них окреслені нечітко, тому часто зливаються з прилеглими болотами, — пояснює заступник начальника Деснянського басейнового управління водних ресурсів Вадим Потапенко. — Відомо, що здатність річок до самоочищення прямо пропорційно залежить від їхньої величини, тобто чим більша річка, тим краще вона може себе очищати. Тож і виходить, що найвразливішими є саме малі річки, які зневоднюються та заростають».

За словами фахівця, в області розроблено регіональну програму розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення басейну Дніпра, розраховану до 2021 року. Вона передбачає низку природоохоронних заходів, серед яких і розчищення річок. Заплановано, що кошти на це мають надходити і з державного, і з місцевих бюджетів. На жаль, програма не діє через відсутність фінансування.

Вадим Потапенко зазначає, що розчищати малі річки можна за рахунок видатків обласного фонду охорони довкілля, але воно обмежене. Віднедавна значні можливості з’явилися в об’єднаних територіальних громадах, тож тут доцільно розробити місцеві програми з оздоровлення та поліпшення санітарно-екологічного стану річок.

Але все це поки що лише плани. А загроза зникнення малих річок існує вже сьогодні.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Гуляти так гуляти
Читати
Заробітчани на крові
Читати
Старий-новий Верховний суд
Читати
Скільки євроблях?
Читати
Поневіряються за кордоном
Читати
Побільшало коліс
Читати
На боротьбу із несумлінними батьками
Читати
Приватні обленерго
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове