Архів
Вівторок,
14 листопада 2017 року

№ 89 (19534)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Поради до часу

Антивірусний овоч

Оксана Скиталінська,

дієтолог.

Щоб не стати жертвою грипу, небезпечного своїми ускладненнями, необов’язково приймати дорогі профілактичні препарати. Згадайте про часник. Недарма ж наші бабусі-дідусі так налягали на нього взимку.

ПРИРОДНИЙ антибіотик аліцин, який міститься в часнику, блокує утворення особливих ферментів, що сприяють поширенню вірусу в організмі. Досліджено, що аліцин є й дуже потужним антиоксидантом — він здатен запобігати виникненню злоякісних новоутворень. Часник сприяє зміцненню імунної системи, адже білок, що міститься в овочі, стимулює вироблення антитіл.

Аби віруси не чіплялися, потрібно щодня з’їдати по одному зубчику часнику тричі на день. У такому разі ще одна активна речовина овочу (діаліл-дисульфід) окислюється до сульфату і через три-чотири години повністю виводиться з організму разом із сечею. Тому й варто повторювати профілактичний прийом тричі на день, а не їсти всі зубчики за раз. Природний антибіотик аліцин міститься тільки у свіжому часнику. Після теплової обробки він руйнується.

Діткам до трьох років я не рекомендувала б давати сирий часник. А після трьох — одного-двох зубчиків на день буде досить, якщо маля їсть його із задоволенням. Коли ж дитина часник не дуже любить, можна піти на невелику хитрість — змішати півсклянки меду з трьома-чотирма зубчиками часнику й соком половинки лимона і давати по чайній ложці.

Зубчик сирого часнику перед уживанням варто або розтовкти, або порізати. Тоді запускається процес утворення аліцину. Річ у тому, що в цілому зубчику аліїн (речовина, що обумовлює гострий смак часнику) і аліїназа (фермент, під дією якого аліїн перетворюється на аліцин) містяться окремо. Та як тільки ми його розтовчемо чи поріжемо, починає утворюватися природний антибіотик аліцин.

І ще: для профілактики грипу та ГРВІ найкраще вживати часник, вирощений в Україні. У нашому озимому часнику на відміну від китайського (білосніжного) вміст корисних речовин більший та й нітратів менше.

Побічних ефектів часник майже не викликає. Втім, якщо його вживати разом із деякими медикаментами, можна спровокувати кровотечу. Найперше це стосується препаратів для лікування діабету, раку, гіпертонії. Із обережністю мають ставитися до часнику ті, хто страждає на хронічні або гострі захворювання шлунково-кишкового тракту, має серйозні проблеми із серцево-судинною системою. Не рекомендують його включати до раціону вагітних та жінок, котрі годують грудьми.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове