Архів
Вівторок,
7 листопада 2017 року

№ 87 (19532)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Здались поліції

БЕЛЬГІЯ. Колишній лідер Каталонії Карлес Пучдемон і ще 4 урядовці здалися владі Бельгії.

Докладніше...
Є чимало спільних справ

НАТО. Вчора глава Пентагону прибув до Європи з п’ятиденним візитом.

Докладніше...
Посилюють тиск

ЯПОНІЯ застосувала додаткові санкції проти Північної Кореї.

Докладніше...
Інтриги королівського двору?

САУДІВСЬКА АРАВІЯ. За звинуваченням у корупції затримано 11 принців і чотирьох міністрів.

Докладніше...
Оголошеної «революції» не сталося

РОСІЯ. 4 листопада Росією прокотилася хвиля протестних акцій опозиційних сил.

Докладніше...
Фактично — державний дефолт

ВЕНЕСУЕЛА реструктурує зовнішню заборгованість, яка становить понад 100 млрд доларів.

Докладніше...
Знову теракт

АФГАНІСТАН. У місті Чарікар стався теракт.

Докладніше...
Удар стихії

В’ЄТНАМ. На південне та центральне узбережжя обрушився потужний тайфун.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. Юрчишина.

 

«Маю 38 років стажу роботи вчителем у загальноосвітній школі. Під час строкової військової служби брав участь у бойових діях. В якому віці я матиму право на пенсію за віком? Чи призначать мені грошову допомогу в розмірі 10 пенсій як педагогічному працівникові, якщо вийду на пенсію за віком раніше, ніж виповниться 60 років, як учасник бойових дій?»

Павло Костюшкін.

смт Вороновиця

Вінницького району

Вінницької області.

 

ЧОЛОВІКИ-військовослужбовці, які брали участь у бойових діях, мають право на призначення дострокової пенсії за віком після досягнення 55 та за наявності страхового стажу не менш як 25 років. Це передбачено пунктом 3-м Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон 1058-й).

Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій, відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», затвердженим постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 №22-1 встановлено, що до заяви про призначення пенсії зазначеній вище категорії осіб треба додати посвідчення учасника бойових дій і довідку військового комісаріату про період (періоди) проходження військової служби та участі в бойових діях.

Отже, якщо буде підтверджено документально, що в період проходження військової служби ви брали участь у бойових діях, ви матимете право на призначення пенсії після досягнення 55-річного віку.

Щодо виплати грошової допомоги, то пункт 7-1 Прикінцевих положень Закону 1058-го передбачає виплату грошової допомоги, яка не підлягає оподаткуванню, в розмірі 10 місячних пенсій особи станом на день її призначення.

Таку грошову допомогу виплачують, зокрема, якщо на день досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26-ю Закону 1058-го (для чоловіків — 60 років), особа працювала в закладах та установах державної або комунальної форми власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років, відповідно до пунктів «е» — «ж» статті 55-ї Закону України «Про пенсійне забезпечення».

У разі призначення пенсії за віком до досягнення 60-річного віку підстав для нарахування зазначеної грошової допомоги немає.

 

«Чи буде зараховано до мого страхового стажу період роботи в 2000-2001 рр. у приватного підприємця, якщо первинних документів (трудових договорів) і запису в трудовій книжці немає, але є сплата внесків за цей період, згідно з індивідуальними відомостями про застраховану особу?»

Василь Політанський.

с. Степногірськ

Василівського району

Запорізької області.

 

ЗГІДНО зі статтею 24-ю Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», страховий стаж — період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачено страхові внески в сумі, не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

При цьому періоди трудової діяльності та інші, що враховувалися до стажу роботи для призначення пенсій до набрання чинності цього Закону (до 01.01.2004 р.), зараховуються до страхового стажу в порядку і на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше, крім випадків, передбачених цим Законом.

Пунктом 3-м Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 12.08.1993 №637, передбачено, що в разі відсутності трудової книжки, а також у випадках, коли в ній немає необхідних записів або містяться неправильні чи неточні записи про періоди роботи, для підтвердження трудового стажу приймаються дані, наявні в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, довідки, виписки із наказів, особові рахунки і відомості на видачу заробітної плати, посвідчення, характеристики, письмові трудові договори (угоди з відмітками про їх виконання та інші документи, що містять відомості про періоди роботи).

Отже, під час призначення пенсії вашу роботу в 2000-2001 рр. у приватного підприємця буде зараховано до страхового стажу за даними, наявними в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Співпрацюватимуть із Росією
Читати
Залишимося без солі...
Читати
...і культурної спадщини
Читати
Азія ближче
Читати
Пальне здорожчає?
Читати
Подався до ФРН
Читати
Дожнивовуємо
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове