Архів
Вівторок,
7 листопада 2017 року

№ 87 (19532)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Здались поліції

БЕЛЬГІЯ. Колишній лідер Каталонії Карлес Пучдемон і ще 4 урядовці здалися владі Бельгії.

Докладніше...
Є чимало спільних справ

НАТО. Вчора глава Пентагону прибув до Європи з п’ятиденним візитом.

Докладніше...
Посилюють тиск

ЯПОНІЯ застосувала додаткові санкції проти Північної Кореї.

Докладніше...
Інтриги королівського двору?

САУДІВСЬКА АРАВІЯ. За звинуваченням у корупції затримано 11 принців і чотирьох міністрів.

Докладніше...
Оголошеної «революції» не сталося

РОСІЯ. 4 листопада Росією прокотилася хвиля протестних акцій опозиційних сил.

Докладніше...
Фактично — державний дефолт

ВЕНЕСУЕЛА реструктурує зовнішню заборгованість, яка становить понад 100 млрд доларів.

Докладніше...
Знову теракт

АФГАНІСТАН. У місті Чарікар стався теракт.

Докладніше...
Удар стихії

В’ЄТНАМ. На південне та центральне узбережжя обрушився потужний тайфун.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Запоріжжя

Епістолярний жанр знову в моді

Ганна Кліковка.

ПЕРЕВАЖНА більшість населення переживає не найкращі часи, що змушує людей стукати у владні кабінети. Роблять це зазвичай листуванням. Упродовж дев’яти місяців року до облдержадміністрації надійшло 2936 звернень громадян — майже на дві сотні більше, ніж торік. Людей, як і раніше, найбільше турбують питання соціального захисту, комунального господарства, житлової політики, охорони здоров’я, аграрної політики та земельних відносин.

Майже 300 людей апелювали до влади щодо тарифів та розрахунків оплати житлово-комунальних послуг, якості їх надання, необхідності проведення ремонту. Ще серед наболілих проблем: гостра потреба безоплатної медичної допомоги, відсутність в аптеках ліків за урядовою програмою «Доступні ліки», незадовільне функціонування медзакладів та неправомірні дії їх працівників. Чимало громадян області, зневірившись, що їхні питання вирішать на місці, пишуть у вищі інстанції. До органів влади столичного рівня найчастіше зверталися жителі Запоріжжя, а також Запорізького, Мелітопольського, Гуляйпільського, Василівського та Кам’янсько-Дніпровського районів.

Шикуються в армійські лави

ТРИВАЄ осінній відбір контрактників на військову службу та призов на строкову. Все більше чоловіків із різних причин пов’язують свою долю з армією. Планове завдання з добору претендентів на службу за контрактом в краю у третьому кварталі виконано на 128,6 відсотка. Стояло завдання прийняти на службу 360 чоловік, а взяли 463.

Цієї осені лави призовників строкової служби мають поповнити 550 осіб. Уже сформовано команду, де виявили готовність служити понад 400 юнаків.

Не виплачують зароблене

БОРГИ із заробітної платні в регіоні зашкалюють — загальна сума їх сягає 105 мільйонів гривень. Таких обсягів невиплат людям заробленого не спостерігалося вже добрий десяток років. Половина всієї заборгованості припадає на структурні підрозділи ВАТ «Запоріжжяобленерго», де робітникам заборгували 54 мільйони гривень. Люди, не дочекавшись платні, розраховуються з підприємств, бо настали холоди, витрати зростають, а грошей катма. Лише у Пологах за тиждень звільнилося близько 20 працівників РЕМу, по області ця цифра множиться в рази. У списку боржників також державні підприємства «Облавтодор», «Кремнійполімер» та «Радіоприлад». На них працівникам заборгували від трьох до восьми мільйонів гривень.

Свято серед сірих буднів

ВІДЗНАЧЕННЯ 240-ї річниці від дня заснування селища Балабине розпочалося на території гімназії «Престиж», а завершилося концертом і видовищними розвагами на місцевому стадіоні. Цікавий захід для дорослих і дітвори влаштувала селищна рада. Балабинці базарювали на ярмарку, дітей привели на атракціони, а народні майстри пропонували землякам різноманітні вироби народних промислів. Будинок культури перевершив свої можливості — тут організували святкову концертну програму, в якій узяли участь понад 100 самодіяльних артистів. У рамках свята також відбулись ігрові бої спортсменів «Балабинської школи боксу» та секції із тхеквондо «Лідер».

Рубали, аж гай шумів

НА ТЕРИТОРІЇ Більмацького району правоохоронці виявили осіб, які незаконно вирубали 382 дерева ясена та акації.

Під час досудового розслідування з’ясувалося, що за межами села Діброва Більмацького району, який межує з Пологівським, є захисна лісосмуга, в якій і гуляла сокира. Вилучили й знаряддя, якими орудували крадії, — вантажні автомобілі, чотири бензопили.

12 «лісорубам», яких застали на місці події, за неправомірні дії доведеться відповідати перед законом. До суду спрямовано клопотання про арешт транспортних засобів та предметів злочинної діяльності, встановлюється сума збитків, завданих державі.

Молодь шукає роботу

ВПРОДОВЖ «Місячника зайнятості молоді» до обласної служби зайнятості звернулися понад 2,4 тисячі молоді віком до 35 років. За сприяння служби працевлаштовано більш як 1,5 тисячі з них, що на 500 чоловік перевищує торішній показник.

— Ми намагаємось індивідуально спілкуватися з кожним, хто відвідує службу зайнятості, активніше співпрацюємо з роботодавцями, впроваджуємо інноваційні методи роботи, — повідала директор Запорізького обласного центру зайнятості Ірина Дуднік. — І це дає позитивні результати. Важливим фактором є психологічна допомога безробітній молоді.

Підтримуючи військових

ВІД ПОЧАТКУ року жителі краю сплатили майже 306 мільйонів гривень військового податку. Як прокоментували в обласному управлінні ДФС, це на 32 мільйони більше прогнозованих цифр і майже на 55 мільйонів гривень більше, ніж торік. Найбільший внесок запоріжців, а також жителів Мелітополя й Енергодара.

Перевтілення

ДИВНЕ перевтілення відбулося на території Бердянської виправної колонії. Тут наглядало за порядком пильне око Фелікса Дзержинського, його бюст височів навпроти адміністрації пенітенціарної установи: кому, як не очільнику надзвичайної комісії, бути тут «присутнім». Однак віяння декомунізації внесло свої корективи, і тепер на територію не менш гордо, ніж Фелікс, дивиться… Максим Кривоніс. Його «підкоригували», намалювали орнамент вишиванки і дещо змінили образ. Але орлиний погляд Фелікса зостався — так просто його не стерти…

Благодійний марафон

5 ЛИСТОПАДА в обласному центрі відбувся перший Запорізький міжнародний півмарафон. Тисячі любителів бігу з різних міст України, країн ближнього і далекого зарубіжжя взяли участь у головному біговому старті міста. Дистанція була надзвичайно мальовнича — через Дніпрогес, уздовж Дніпра до острова Хортиця. Бігли дорослі і малі, молодь і пенсіонери. Вийшли на старт і цілі родини. Серед чоловіків першим до фінішу головної дистанції добіг киянин Артем Казбан, а серед жінок переможницею стала також гостя зі столиці Тетяна Вилисова.

Недбалість дорослих

У СЕЛІ Полтавка Гуляйпільського району однорічний малюк помер від гострого отруєння. За попередніми висновками медиків, його спричинили гриби, які родина вживала напередодні. Загалом із жовтня в краю три людини отруїлися грибами. Регіон не вважається «грибним», оскільки лісів тут майже немає, тож місцеві мешканці не дуже розбираються, які дари лісів отруйні, а які ні. Медики не втомлюються застерігати: не ризикуйте. Якщо дуже хочеться посмакувати грибами — купіть їх у магазині. Втім, навіть магазинні дітям до 10 років категорично протипоказані.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Співпрацюватимуть із Росією
Читати
Залишимося без солі...
Читати
...і культурної спадщини
Читати
Азія ближче
Читати
Пальне здорожчає?
Читати
Подався до ФРН
Читати
Дожнивовуємо
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове