Архів
Вівторок,
7 листопада 2017 року

№ 87 (19532)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Здались поліції

БЕЛЬГІЯ. Колишній лідер Каталонії Карлес Пучдемон і ще 4 урядовці здалися владі Бельгії.

Докладніше...
Є чимало спільних справ

НАТО. Вчора глава Пентагону прибув до Європи з п’ятиденним візитом.

Докладніше...
Посилюють тиск

ЯПОНІЯ застосувала додаткові санкції проти Північної Кореї.

Докладніше...
Інтриги королівського двору?

САУДІВСЬКА АРАВІЯ. За звинуваченням у корупції затримано 11 принців і чотирьох міністрів.

Докладніше...
Оголошеної «революції» не сталося

РОСІЯ. 4 листопада Росією прокотилася хвиля протестних акцій опозиційних сил.

Докладніше...
Фактично — державний дефолт

ВЕНЕСУЕЛА реструктурує зовнішню заборгованість, яка становить понад 100 млрд доларів.

Докладніше...
Знову теракт

АФГАНІСТАН. У місті Чарікар стався теракт.

Докладніше...
Удар стихії

В’ЄТНАМ. На південне та центральне узбережжя обрушився потужний тайфун.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Геополітика

Європейський парад суверенітетів

Олена БЕГМА.

Услід за брекзитом у Великій Британії нинішня осінь принесла на терени Європи вітри суверенних настроїв. Ми вже розповідали про події в Іспанії, де автономна область Каталонія проголосила незалежність. Це стало неприємним сюрпризом для більшості держав Старого світу. Експерти вже назвали подію небезпечним прецедентом для всієї Європи, початком руйнації усталених кордонів.

НА старому континенті не тільки в Каталонії висока суспільна мобілізація, де жевріють суверенні настрої. Зокрема, сьогодні осередком сепаратизму в Данії є Гренландія — автономна територія у складі королівства, понад дві третини жителів якої на референдумі 2008 року висловилися за право розпоряджатися власними природними ресурсами. Нині там набирає популярності рух за незалежність. Так що Гренландія може стати першою ескімоською державою на Землі.

У Великій Британії такими проблемними регіонами є Шотландія і Північна Ірландія, які й так уже дістали достатньо самостійності у рамках держави, у Бельгії — Фландрія, яка фактично живе в умовах конфедерації, котру поступово виторгувала для себе, в Іспанії, крім Каталонії, ще Країна Басків, що має автономію, зокрема й фіскальну (там самі визначають розмір внутрішніх податків для громадян), Галісія і Валенсія, у Франції — Корсика, на півночі Італії — Паданія. Уже тривалий час і жителі федеральної землі Баварія, яких налічується майже 13 мільйонів, серйозно замислюються про власну незалежність — вихід зі складу ФРН. Навіть попри те, що конституцією країни не передбачене відокремлення німецьких земель. Спеціальну ухвалу щодо цього виніс конституційний суд ФРН цього року…

Такі дані навела німецька дослідницька фундація «Фонд Конрада Аденауера» у своєму геополітичному звіті за жовтень цього року. У ньому зазначається: всі ці осередки є доволі потужними, будь-якої миті можуть вибухнути заворушеннями.

Не дивно, що влада вище­згаданих регіонів нині не приховує симпатій до вчинку каталонців. Зокрема, прем’єр-міністр Шотландії Нікола Стерджен заявила про свою «глибоку повагу» до них. І не проминула нагоди зауважити: «Від мрії про незалежість Шотландії поки що довелося відмовитися», при цьому зробивши наголос на словах «поки що». Заявили про підтримку каталонського референдуму і бельгійська Фландрія, і радикали-націоналісти з Баварії, дуже не задоволені нинішньою гостинною політикою бундестагу щодо мігрантів…

Утім, у разі з каталонцями не все так просто. Адже не можна допустити нехтування міжнародним правом. Самовизначення націй — важливий його принцип, так само як і захист територіальної цілісності держав. Як відомо, каталонський рух за незалежність посилається насамперед на перший із цих принципів, а іспанський уряд — на другий. Право на від’єднання регіон зі статусом автономії має виключно тоді, коли на це є згода обох сторін, котрих це стосується. Чого у випадку Каталонії і близько нема.

Голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер застеріг, що Каталонія у разі «остаточного проголошення незалежності» автоматично позбудеться членства у ЄС. Тож, за його словами, новій державі доведеться пройти від самого початку шлях до членства в Євросоюзі, те саме стосується повернення до загальноєвропейської валюти — євро та доступу до спільного європейського внутрішнього ринку. Водночас достатньо лише одного голосу країни — члена ЄС при подачі Каталонією заявки на членство у спільноті, щоб завадити цьому. Безсумнівно, уряд у Мадриді зробить це за будь-яких обставин. Можливо, до нього приєднаються й інші члени ЄС, які побоюються сепаратистських настроїв у себе. Тож перспективи у каталонських сепаратистів — з точки зору правових та політичних аспектів — не райдужні.

Хай там як, але історію пишуть переможці. Чи вдасться каталонцям ними стати в цій історичній ситуації, покаже час. І розклад геополітичних інтересів. Однак більшість науковців-футурологів стверджує: кількість країн у світі буде збільшуватися. Перша у «черзі» — Шотландія. А ще не забуваймо про бурхливі сепаратистські настрої на теренах Азії та Африки. І цей процес, викликаний багатьма економічними, політичними, психологічними та соціальними чинниками, вочевидь, уже не зупинити.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Співпрацюватимуть із Росією
Читати
Залишимося без солі...
Читати
...і культурної спадщини
Читати
Азія ближче
Читати
Пальне здорожчає?
Читати
Подався до ФРН
Читати
Дожнивовуємо
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове