Архів
Вівторок,
7 листопада 2017 року

№ 87 (19532)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Здались поліції

БЕЛЬГІЯ. Колишній лідер Каталонії Карлес Пучдемон і ще 4 урядовці здалися владі Бельгії.

Докладніше...
Є чимало спільних справ

НАТО. Вчора глава Пентагону прибув до Європи з п’ятиденним візитом.

Докладніше...
Посилюють тиск

ЯПОНІЯ застосувала додаткові санкції проти Північної Кореї.

Докладніше...
Інтриги королівського двору?

САУДІВСЬКА АРАВІЯ. За звинуваченням у корупції затримано 11 принців і чотирьох міністрів.

Докладніше...
Оголошеної «революції» не сталося

РОСІЯ. 4 листопада Росією прокотилася хвиля протестних акцій опозиційних сил.

Докладніше...
Фактично — державний дефолт

ВЕНЕСУЕЛА реструктурує зовнішню заборгованість, яка становить понад 100 млрд доларів.

Докладніше...
Знову теракт

АФГАНІСТАН. У місті Чарікар стався теракт.

Докладніше...
Удар стихії

В’ЄТНАМ. На південне та центральне узбережжя обрушився потужний тайфун.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Медична панорама

Електронний реєстр пацієнтів

Олена КОЩЕНКО.

ПОКИ що у тестовому режимі запрацювала Державна система електронної медицини. В ній уже зареєструвалися 527 медзакладів і 1189 сімейних лікарів, які почали підписувати з пацієнтами декларації-угоди на обслуговування. Остаточно впровадять цей сервіс 2018 року. Він має стати інструментом, що дасть змогу Національній службі здоров’я визначати, скільки і якій лікарні держава має заплатити за надані конкретні послуги пацієнту. Саме на основі кількості укладених договорів між лікарем і пацієнтом формуватимуться зарплати сімейних лікарів, які від наступного року виплачуватимуться через Національну службу здоров’я.

Нездоланна паличка Коха

ЩОРОКУ в Україні реєструється 30 тисяч нових випадків занедужання на туберкульоз. Найвищий показник захворюваності зафіксовано в Одеській, Херсонській, Київській і Чернігівській областях… Як повідомив Центр громадського здоров’я МОЗ, попри суттєво зросле останніми роками фінансування антитуберкульозних програм подолання недуги ускладнюється тим, що українці стали набагато частіше хворіти на так звану мультирезистентну інфекцію (стійку до більшості антибіотиків). У кожного четвертого із уперше захворілих діагностується саме така форма.

Аби було за що лікуватися

ЗА статистикою, найбільше запущених стадій онкозахворювань виявляється серед жителів сіл. Воно й не дивно з огляду на недоступність для селян кваліфікованої медичної допомоги, включаючи й систематичні диспансерні огляди. Щоб змінити ситуацію на краще, деякі обласні онкодиспансери почали самі відряджати у села бригади фахівців на відповідно оснащених автомобілях.

Так, працівники Херсонського облонкодиспансеру щойно повернулись із Новотроїцького району. Там тиждень вели прийом гінеколог, хірург-мамолог та уролог. Устигли обстежити і проконсультувати понад 600 чоловік. У майже кожного десятого мали місце загрозливі онкологічні симп­томи. Ще більше діагностовано передракових патологій, які потребують подальшого нагляду. Та от чи буде в селян за що лікуватись?

I швець, і жнець...

ТАК тепер можна говорити про сімейних лікарів. Упроваджуваною медичною реформою їм належить ще й вести вагітність пацієнтки — аж до пологів. Якщо виникатимуть ускладнення, то за направленням лікаря первинної ланки жінка відвідає акушера-гінеколога. Як відомо, консультації вузькопрофільних спеціалістів із 2019 року мають офіційно стати платними.

Украй необхідні вакцини

МІНЗДОРОВ’Я повідомив: Україна отримала 150 доз імуноглобуліну проти ботулізму і 200 доз імуноглобуліну проти правця. Препарати європейського виробництва нашій країні передав Міжнародний комітет Червоного Хреста як гуманітарну допомогу. За прогнозом фахівців, це може забезпечити піврічну потребу населення у препаратах. Також у МОН стверджують, що ведеться робота щодо включення ліків проти дифтерії, правця, сказу, ботулізму і малярії до переліку централізованих державних закупівель уже з цього року, якщо парламент затвердить відповідні зміни до бюджету.

Iнфаркт не вирок

У ЖИТОМИРІ на базі обласної клінічної лікарні відкрили кардіологічний центр на 12 місць. Його обладнання дає змогу рятувати життя хворим із гострим інфарктом міокарда, що потребують операції термінової реперфузії — відновлення кровопостачання до постраждалих тканин. Лікарі прогнозують: це допоможе втричі знизити показники смертності від інфаркту в області, адже тепер щороку можна буде надавати екстрену допомогу близько 700 таким хворим. Тим часом щороку на Житомирщині фіксується близько тисячі випадків гострого коронарного синдрому та розвитку внаслідок цього інфаркту міокарда. Близько 80% інфарктів — катастрофічні стани, які потребують термінової реперфузії.

Популярна тенденція чи життєва необхідність?

ДЕДАЛІ більше молодих українців відмовляються споживати тваринне м’ясо. Згідно з дослідженням ряду медичних організацій, проведеним спільно з Київським міжнародним інститутом соціології, у країні налічується майже 2 мільйони вегетаріанців. Віковий діапазон тих, хто відмовляється від уживання тваринних продуктів, — від 18 до 30 років. Найпопулярніше вегетаріанство у західних і центральних областях. Тим часом і серед тих, хто все ще споживає тваринні продукти, вже понад 3 мільйони чоловік свідомо зменшують кількість м’яса у раціоні. Проте соціологи не підрахували, скільки українців стали вегетаріанцями вимушено — їм просто нема за що купувати м’ясну продукцію. Тим часом медики застерігають: цілковита відмова від тваринної їжі становить небезпеку для здоров’я. Особливо це стосується дітей та людей поважного віку.

Тиха чума ХХI століття

ГЕПАТИТ С дедалі масштабніше гуляє Україною. За офіційною статистикою, ним уже інфіковано 3% населення, але реальна цифра, стверджують фахівці, набагато більша, оскільки проблема реєстрації цього захворювання не вирішена. Зокрема, проведені в деяких регіонах Державною санітарно-епідеміологічною службою України локальні дослідження виявили інфікованість населення на вірусний гепатит С в межах близько 12% (!). На жаль, від цього інфекційного захворювання не існує вакцини. Більша частина людей живе, не відаючи про недугу, позаяк симптомів нема. Заразитися гепатитом можна, користуючись загальним шприцом, вводячи наркотичну речовину, при переливанні зараженої крові або коли використовуються нестерилізовані медичні інструменти.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Співпрацюватимуть із Росією
Читати
Залишимося без солі...
Читати
...і культурної спадщини
Читати
Азія ближче
Читати
Пальне здорожчає?
Читати
Подався до ФРН
Читати
Дожнивовуємо
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове