Архів
Вівторок,
7 листопада 2017 року

№ 87 (19532)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Здались поліції

БЕЛЬГІЯ. Колишній лідер Каталонії Карлес Пучдемон і ще 4 урядовці здалися владі Бельгії.

Докладніше...
Є чимало спільних справ

НАТО. Вчора глава Пентагону прибув до Європи з п’ятиденним візитом.

Докладніше...
Посилюють тиск

ЯПОНІЯ застосувала додаткові санкції проти Північної Кореї.

Докладніше...
Інтриги королівського двору?

САУДІВСЬКА АРАВІЯ. За звинуваченням у корупції затримано 11 принців і чотирьох міністрів.

Докладніше...
Оголошеної «революції» не сталося

РОСІЯ. 4 листопада Росією прокотилася хвиля протестних акцій опозиційних сил.

Докладніше...
Фактично — державний дефолт

ВЕНЕСУЕЛА реструктурує зовнішню заборгованість, яка становить понад 100 млрд доларів.

Докладніше...
Знову теракт

АФГАНІСТАН. У місті Чарікар стався теракт.

Докладніше...
Удар стихії

В’ЄТНАМ. На південне та центральне узбережжя обрушився потужний тайфун.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • З приводу

А повертати нічого

Руслана ЗІНЧЕНКО.

Із першого жовтня «Укртелеком» укотре підняв тарифи на фіксований телефонний зв’язок. Не встигли абоненти оговтатись від сумної реальності, як з’явилося повідомлення, що з 1 січня 2018 року розцінки знову зростуть. За попередньою інформацією, для містян зв’язок подорожчає на 7,3%, а для абонентів села — на 14,5%.

НАЙБІЛЬШЕ цей гіркий новорічний сюрприз засмутить пенсіонерів, котрі, як відомо, найсильніше прикіпили душею до так званого «стаціонарного» телефону. Скільки не переконують діти та внуки перейти на мобільний зв’язок, який пропонує гнучку систему тарифів, для них наявність дроту від апарату залишається гарантією надійності. Та й опанувати способи оплати послуг мобільних операторів літнім людям складно. А з «Укртелекомом» усе чітко — прийшла квитанція, пішов до каси, заплатив. Хоча й важко зітхнув при цьому.

Варто зауважити, більш як половина прибутку «Укртелекому», який 2011-го року придбало ТОВ «ЕСУ», контрольоване олігархом Рінатом Ахметовим, одержує саме від абонплати за послуги місцевого стаціонарного зв’язку. Доходи від інтернет-послуг — на другому місці. При цьому гроші зі своїх абонентів оператор іноді вибиває досить-таки варварськими методами. Вісімдесятитрирічна сусідка нещодавно поскаржилася, що не встигла вчасно оплатити квитанцію, і з 20-го числа місяця кожні півгодини зрання й до пізнього вечора у її оселі лунав телефонний дзвінок і металевий голос у слухавці повідомляв: «Шановний абоненте, ваш борг складає...» Ця тортура мало не довела стареньку до сумного фіналу. А відключити або не підходити до апарата для неї було неприйнятним — а якщо син або дочка телефонуватимуть?

До речі, держава робила кілька спроб повернути у свою власність «Укртелеком». Ось і минулого жовтня Господарський суд Києва задовольнив позов Фонду держмайна щодо розірвання договору купівлі-продажу пакета акцій цієї компанії. Водночас Генпрокуратура проводить розслідування факту незаконного виділення за вказівкою колишнього президента Януковича 220 мільйонів гривень з державного бюджету та приватизації 93% акцій «Укртелекому» за заниженою на 1,6 мільярда гривень ціною.

Звичайно, нинішній власник буде оскаржувати рішення Господарського суду. І має всі шанси перемогти. Досвідчені юристи стверджують, що дуже рідко ухвалюються рішення на користь держави. Зазвичай адвокатам, які відстоюють інтереси приватного покупця, майже завжди вдається перемогти.

Є і така думка: якщо реприватизація й відбудеться, то повертати державі вже майже нічого. Зокрема, економічний експерт Олег Стефанюк описує ситуацію так: «Демонтовано майже всі мідні кабелі, котрі мають велику цінність як кольоровий метал, аналогове обладнання, у якому також є дорогоцінні кольорові метали». За його словами, «Укртелеком» встановлює на вулицях нові комукаційні шафи замість старих великих телефонних станцій, обладнання яких оператор продає на видобуток дорогоцінних металів. Відомо, що в АТС радянських часів містилися рідкісні і дорогі метали: мідь, золото, срібло, платина, паладій, рутеній, тантал. Зокрема, у 2015 році «Укртелеком» утилізував три аналогові АТС радянського виробництва і мідний кабель на 237 млн грн. Виставляються на продаж і приміщення. «Тобто все ліквідне, на що були документи і що мало цінність, вже продане», — констатує експерт.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Співпрацюватимуть із Росією
Читати
Залишимося без солі...
Читати
...і культурної спадщини
Читати
Азія ближче
Читати
Пальне здорожчає?
Читати
Подався до ФРН
Читати
Дожнивовуємо
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове