Архів
Вівторок,
7 листопада 2017 року

№ 87 (19532)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Здались поліції

БЕЛЬГІЯ. Колишній лідер Каталонії Карлес Пучдемон і ще 4 урядовці здалися владі Бельгії.

Докладніше...
Є чимало спільних справ

НАТО. Вчора глава Пентагону прибув до Європи з п’ятиденним візитом.

Докладніше...
Посилюють тиск

ЯПОНІЯ застосувала додаткові санкції проти Північної Кореї.

Докладніше...
Інтриги королівського двору?

САУДІВСЬКА АРАВІЯ. За звинуваченням у корупції затримано 11 принців і чотирьох міністрів.

Докладніше...
Оголошеної «революції» не сталося

РОСІЯ. 4 листопада Росією прокотилася хвиля протестних акцій опозиційних сил.

Докладніше...
Фактично — державний дефолт

ВЕНЕСУЕЛА реструктурує зовнішню заборгованість, яка становить понад 100 млрд доларів.

Докладніше...
Знову теракт

АФГАНІСТАН. У місті Чарікар стався теракт.

Докладніше...
Удар стихії

В’ЄТНАМ. На південне та центральне узбережжя обрушився потужний тайфун.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Конфлікт

Сіножаті під плугом

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

Півтора року тому в селі Горбове, що у Куликівському районі, з’явилося аграрне товариство «Горбів Агро». На той час майже всі орні землі громади села перебували в оренді іншого підприємства, тому нові господарники вирішили орендувати землі, відведені під сіножаті.

З ЦІЄЮ пропозицією вони звернулися до пайовиків та до сільської ради. «Таким чином було прийняте рішення про передання ТОВ «Горбів Агро» 548 гектарів сіножатей, — розповідає горбівський голова Оксана Трикашна. — Це так звані мертві паї, не переоформлені спадкоємцями. Орендарі нас запевнили, що зорювати їх не будуть, коситимуть сіно та розвозитимуть пайовикам».

Голова сільради навіть і гадки не мала, що наслідком цього рішення стане селянський бунт. Як виявилося, агрокомпанія і не думала використовувати сіножаті за призначенням. Цілину розорали, нині там замість трави кукурудза. Цих орендованих сіножатей новим хазяям виявилося замало — у вересні цього року агрокомпанія замахнулася ще й на громадське пасовище та придеснянські луги.

Тож селяни рішуче виступили проти цього.

У тому, що пасовища розорані, керівник «Горбів Агро» Андрій Штупун проблеми не вбачає. «Усе зроблено згідно з чинним законодавством, — запевняє він. — Підписано 700 договорів із місцевими селянами, і вони задоволені. Раніше сіножаті використовували всі, хто мав тут пай і хто не мав. Заготовляли сіно і для своїх корів, і на продаж. Звісно, цим людям я невгодний».

Виправдовують «Горбів Агро» і представники влади. Зокрема, перший заступник голови Куликівської РДА Петро Єрко стверджує, що переорані пасовища не є зміною цільового призначення. «Рілля, пасовища, сіножаті — це види угідь, — запевняє чиновник. — Цільове ж призначення землі — «для ведення товарного сільськогосподарського виробництва» — не змінилося. В юридичній площині це не є порушенням».

У селі з цим не згодні. Так, Микола Жеребко, представляючи інтереси односельців, категорично заявляє: умови договору необхідно змінити. Зокрема, жителі Горбового вимагають дати спокій громадським пасовищам, припинити розорювати землю поблизу водних каналів, в історико-заповідній зоні та у заплаві притоки Десни річки Бистрої.

«Бистра впадає в Десну, а деснянську воду п’ють кияни. В природні джерела можуть потрапити хімікати з полів, — стурбований колишній сільський землевпорядник Микола Середа. — Наші діди-прадіди ніколи не орали заплаву Десни. Нині ж плугами знищують первозданну природу. Горе-орендарі прагнуть заарканити селян. Повторюється те, що було перед більшовицьким переворотом, коли відібрали землю».

Селян захищає голова Куликівської районної ради Наталія Халімон. За її словами, переорювання паїв, не зданих в оренду, та історико-культурних земель є порушенням закону. «Якщо орендар нехтує правами орендодавця, підписуючи договір зі свідомою оманою, — це підстава для його дострокового розірвання. Щодо розорювання сіножатей, то на це має бути згода орендодавців», — заявляє Наталія Миколаївна.

Загалом у Горбовому давно окреслилася тенденція до зменшення вільних земель. Так, після опрацювання представниками Держгеокадастру нової технічної документації тут «кудись поділося» 215 гектарів громадських пасовищ. Оксана Трикашна зізнається: «Фахівці «крутили» технічку шість разів, викидали річки, канави тощо». Крім Держгеокадастру, який виставляє землі запасу на аукціони «для обраних», здавати в оренду землю громади (невитребувані паї) має право й райдержадміністрація. За законом — на 49 років. Чи не вийде так, що невдовзі громаді села нічим буде розпоряджатися?

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Співпрацюватимуть із Росією
Читати
Залишимося без солі...
Читати
...і культурної спадщини
Читати
Азія ближче
Читати
Пальне здорожчає?
Читати
Подався до ФРН
Читати
Дожнивовуємо
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове