Архів
Вівторок,
7 листопада 2017 року

№ 87 (19532)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Здались поліції

БЕЛЬГІЯ. Колишній лідер Каталонії Карлес Пучдемон і ще 4 урядовці здалися владі Бельгії.

Докладніше...
Є чимало спільних справ

НАТО. Вчора глава Пентагону прибув до Європи з п’ятиденним візитом.

Докладніше...
Посилюють тиск

ЯПОНІЯ застосувала додаткові санкції проти Північної Кореї.

Докладніше...
Інтриги королівського двору?

САУДІВСЬКА АРАВІЯ. За звинуваченням у корупції затримано 11 принців і чотирьох міністрів.

Докладніше...
Оголошеної «революції» не сталося

РОСІЯ. 4 листопада Росією прокотилася хвиля протестних акцій опозиційних сил.

Докладніше...
Фактично — державний дефолт

ВЕНЕСУЕЛА реструктурує зовнішню заборгованість, яка становить понад 100 млрд доларів.

Докладніше...
Знову теракт

АФГАНІСТАН. У місті Чарікар стався теракт.

Докладніше...
Удар стихії

В’ЄТНАМ. На південне та центральне узбережжя обрушився потужний тайфун.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Відлуння

Обіцяного три роки чекатимуть?

Олена ГОРБУНЬ.

Вінницька область.

Моторошний «калинівський феєрверк» ціною 800 мільйонів доларів, який став наслідком пожежі на військових складах неподалік райцентру, на щастя, стих. Але його наслідки не ліквідовані. Чимало жителів Калинівки та прилеглих сіл і досі чекають обіцяної допомоги влади.

ПОПРИ бадьорі рапорти чиновників, що все необхідне зроблене, більшість людей самотужки латає свої оселі. Держава пообіцяла повністю компенсувати збитки й відремонтувати за свій кошт понад 2 тисячі житлових будинків у Калинівському районі, та поки що обіцянка якщо й виконується, то зі швидкістю «як мокре горить». Тому мешканці райцентру виходили під будівлю обладміністрації, аби «підбадьорити» неповоротку владу, яка надто повільно розхитується в потрібному напрямку.

Люди також нарікають, що так і не отримали пояснень, чому в ніч вибухів боєприпасів не спрацювала система оповіщення (хоча б сирена!), чому із затримкою і так недолуго проводилась евакуація? Десь зависла й правдива відповідь на головне запитання: хто винен і чи буде покараний? Зважаючи, чим закінчилися розслідування попередніх подібних інцидентів, калинівці певні: і цей випадок кане у забуття.

А ось ті, хто пережив «мирне бомбардування», навряд чи його забудуть. Особливо у найближчі півроку, коли крізь побиті дахи, зруйновані стіни і вибиті шибки приходитимуть на гостину осінньо-зимові холоди й опади.

Щоправда, ремонтні бригади працюють, але їх замало. Тож жителі Калинівки, Павлівки, Медвідки, Сальника і Дорожнього хвилюються, що будівельники не впораються до морозів та снігу. Вікна десятків будинків і досі затягнуті плівкою, яку в перші дні після вибухів привезли волонтери. Складність ще й у тому, що процедура одержання допомоги непроста: має бути складений дефектний акт, кошторис, а це роблять лише ліцензовані спеціалісти, яких наразі не так багато.

Мешканці найбільш постраждалої Павлівки порахували, що 900 із гаком дворів із 1500 зазнали істотних пошкоджень, у кожній другій хаті господарі вимушені ремонтувати дах. Селяни бідкаються, що чимало осель зазнали значних механічних пошкоджень опорних конструкцій, тож потребують додаткового обстеження. Бо якщо будинок із потрісканими стінами зараз стоїть, то після сезонних змін температури може розвалитись. І до кого тоді йти? Як довести, що пошкодження оселі спричинене вибухами? Отже, обстежувати і фіксувати це потрібно негайно, не гаючи дорогоцінного часу.

Постраждалі скаржаться, що до Павлівки жоден із керівників та відповідальних за ліквідацію наслідків осіб не приїздять. Люди за власні, кредитні та позичені гроші відновлюють хати, та ще й чують звинувачення, що взяли зайвий шифер!

— Гройсман каже, що уряд надав для нас 100 мільйонів гривень, — дивуються власники найбільш зруйнованих домівок. — Але де ті гроші?! Ми вимагаємо залучити для обстеження наших будинків більше комісій. Немає своїх — «позичте» з інших областей! Можливо, хоч це пришвидшить роботу.

Відтак жителі Павлівки, упевнившись, що влада лише гучно звітує, але на ділі чиновницька машина рухається зі швидкістю старої гарби, організували мітинг під обласною державною адміністрацією. Принесли із собою плакати: «Негайно складіть кошториси!», «Відбудуйте наші хати!», «Хто за що буде відповідати?», «Поверніть нам минуле спокійне життя».

До селян вийшов депутат обласної ради Валерій Скрипченко. Він запросив їх до сесійної зали, де скарги вислухав заступник голови облдержадміністрації Василь Броварник.

— Ми робимо все, на що спроможні, — запевняв він. — Нікого обділеним не залишимо. Обстеження пошкоджених будинків днями завершиться, після чого почнемо встановлювати вікна. Виробничих потужностей та грошей на це вистачає. Додатково залучено три організації, які будуть виконувати будівельні роботи.

Однак люди полишали залу без відчуття впевненості. Бо вже знають ціну подібним обіцянкам. Тож кажуть, що готові пікетувати дороги державного значення, якщо чиновники й надалі «годуватимуть» їх лише солодкими словами.

Ось-ось дощі зміняться снігом, ночі вже дихають першими морозами... Ті, хто не дочекався ремонту осель, бояться вмикати газове опалення. Далеко не у всіх є можливість грітися дровами або електрикою. Холодно, сумно, тривожно... Чи довго так триватиме?

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Співпрацюватимуть із Росією
Читати
Залишимося без солі...
Читати
...і культурної спадщини
Читати
Азія ближче
Читати
Пальне здорожчає?
Читати
Подався до ФРН
Читати
Дожнивовуємо
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове