Архів
Вівторок,
7 листопада 2017 року

№ 87 (19532)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник

Соняшник № 727

Наш куточок для синів і дочок


Версія для друку          До списку статтей

Дім, де живуть книжки

НАПЕВНО, друже, ти любиш книжки, а надто з ілюстраціями. Але купити всі цікаві неможливо. Проте є місця, де книжки можна брати просто так. А прочитавши, повертати назад і брати нові. Ці місця — бібліотеки, громадські сховища пам’яток писемності.

Бібліотеки виникли давно, майже вісім тисяч років тому на території сучасного Іраку. Тоді ще й книжок таких, як нині, не було. Були глиняні дощечки, на яких писали паличками.

…Ще у І тисячолітті до нашої ери столицею Ассирійського царства стало місто Ніневія, розташоване на лівому березі річки Тигр. Його було зруйновано 612 року до н. е. Нарешті у середині XIX століття на цьому місці археологи почали розкопки решток палацу одного з останніх ассирійських царів — Ашшурбаніпала. В одній із кімнат побачили тисячі глиняних табличок, які вкривали маленькі клинці. Таким письмом у давнину користувались народи Межиріччя. Знайдені таблички виявились дбайливо та вміло відібраною бібліотекою Ашшурбаніпала. Вона мала універсальний характер. Там зберігалися царські послання, списки країн, річок і гір, матеріали комерційного характеру, роботи з математики, астрономії та медицини, словники і праці з граматики. На більшості з них написано: «Палац Ашшурбаніпала. Царя царів Ассирії».

Потім бібліотеки збирали папірусні (як-от у Єгипті), пергаментні сувої з текстами. Згодом з’явились і паперові книги. Проте справжньою революцію у книжковій справі стало книгодрукування.

Нині яких тільки бібліотек у світі немає. Найбільші — Британська бібліотека, що у Лондоні, та бібліотека конгресу США, що у Вашингтоні. Кожна з них налічує понад 150 мільйонів книг! Тим часом найбільшою книгозбірнею України для юні є Національна бібліотека для дітей, що у Києві. У ній понад півмільйона книжок.

Загалом у світі існують сотні тисяч бібліотек. Деякі з них розташовані у незвичайних будівлях. Наприклад, у Колумбії є бібліотека, що зовні нагадує велетенські валуни, розташовані на скелі. Дістатися туди можна тільки канатною дорогою. Бібліотека американського міста Канзас-Сіті має вигляд велетенської — багатоповерхової — книжкової полиці. А в Чехії, уявіть, є бібліотека, що зовні нагадує медузу. Вона ще й змінює свій колір зовнішніх стін залежно від часу доби.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове