Архів
Вівторок,
24 жовтня 2017 року

№ 83 (19528)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Хочуть більше повноважень

ІТАЛІЯ. Жителі Ломбардії і Венето проголосували за розширення регіональної автономії.

Докладніше...
Конституційні санкції

ІСПАНІЯ. Центральний уряд схвалив застосування статті про обмеження самоврядування Каталонії.

Докладніше...
Буде другий тур

У СЛОВЕНІЇ відбувся перший тур президентських виборів.

Докладніше...
«Чеський Трамп» переміг

У ЧЕХІЇ завершилися дводенні парламентські вибори.

Докладніше...
Стратегічні родовища

СИРІЯ. Об’єднана коаліція на чолі зі США звільнила від бойовиків нафтове родовище Аль-Омар.

Докладніше...
Таки візьмуться за податки

США. Дефіцит державного бюджету сягнув майже 666 мільярдів доларів.

Докладніше...
Знову суніти проти шиїтів

АФГАНІСТАН. У Кабулі і провінції Гур терористи атакували мечеті.

Докладніше...
Із футболістів у мери

ГРУЗІЯ. Каха Каладзе став мером міста Тбілісі.

Докладніше...
Чума!

МАДАГАСКАР. На острові спалах чуми.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Гаряча тема

Розбиті надії

Олексій КРИКУН.

У жовтні пенсіонери отримали виплати по-новому. Проте розрекламований урядом перерахунок багатьох розчарував.

ЯСНА річ, ті, кому «перепала» надбавка на тисячу й більше, почуваються відносно втішеними. Проте більшість мусить вдовольнитися символічною подачкою (інакше й не назвеш), за яку не повертається язик подякувати слугам народу, — 200, 100, 50 гривень. У переважної маси над-бавка навіть не дотягнула до інфляційної індексації, яка нині становить уже 16%. При цьому і перші, й другі, бува, мають однаковий трудовий стаж…

«Де ж справедливість?» — із таким запитанням громадяни намагаються додзвонитись на «гарячу лінію» Пенсійного фонду, Кабінету міністрів та Міністерства соціальної політики. Телефонують і до нашої редакціїи. Ось лише кілька звернень обурених читачів.

«Моєму батькові 83 роки, з яких 42 пропрацював у колгоспі. Додали 170 гривень…».

«39 років стажу, ветеран праці, колишня передовичка сільськогосподарського виробництва. Вчора отримала 1623 гривні. Додали 153 грн. І це при тому, що в ті часи мала досить пристойну зарплату. На пошті, розписуючись за одержане, мало не розплакалась через розбиті надіії. Так на нову пенсію сподівалася, надіялася, що хоч на схилі літ трохи поживу по-людськи».

«Маю стажу 32 роки, на виробництві стала інвалідом другої групи. Після надбавки 211 грн тепер моя пенсія «аж»… 1876 грн».

«За стажу 42 роки моя досі мізерна пенсія зросла на 240 гривень. А я ж, вважайте, усе здоров’я поклав на тому заводі»…

Тим часом самі урядовці розпіарену іменну «реформу Гройсмана» називають справедливою. Мовляв, тепер уже нема зрівняйлівки, кожний отримуватиме те, що насправді заробив. Розмір нової пенсії жорстко прив’язаний до страхового стажу і заробітку людини, а точніше — до внесків, які вона (або її роботодавець) офіційно сплатили до Пенсійного фонду. Далі з вуст чиновників зазвичай ллються доволі плутані, як для сприйняття пересічною людиною, пояснення — з оприлюдненням формули для розрахунку розміру пенсії по-новому. У ній, крім індивідуального коефіцієнта стажу і заробітку, враховується показник середньої заробітної плати в Україні за 3 роки перед зверненням за призначенням пенсії. При цьому чиновники зауважують: з року в рік середня зарплата зростала, але різними темпами. Ось, мовляв, чому пенсіонери з однаковими стажем і зарплатою залежно від року виходу на пенсію одержали з 1 жовтня різні пенсії.

У ПФУ всіх невдоволених запевняють, що незабаром пенсіонерам надішлють листи: кожному буде дохідливо роз’яснено, чому йому призначено саме таку надбавку. Проте і без цього листа, а з реально отриманих у жовтні пенсій зрозуміло, що насамперед реформа ощасливила аж ніяк не співвітчизників поважного віку, які у поті чола вік пропрацювали на державу. Подякувати за неї урядовцям можуть хіба що ті, хто на час виходу на пенсію не мав достатнього стажу, з якихось причин обходився без роботи. Таких у країні, які до жовтня одержували 949 гривень, майже мільйон чоловік. Тепер їхня пенсія становить, як мінімум, 1452 гривні. Виходить, зросла на 50 відсотків!

Загалом же, за розрахунками Мінсоцполітики, у результаті осучаснення було підвищено пенсії 5,6 мільйона українців, тобто майже половині з 11,9 мільйона пенсіонерів. При цьому більш як тисячу гривень надбавки отримали 1,1 мільйона людей на заслуженому відпочинку, від 900 до 1000 — 487 тисяч, від 700 до 800 гривень — 460 тисяч осіб. Решті (а це понад 3,5 млн) пенсію підвищили на суму від 50 до 700 гривень. Як мовиться, хтось із пенсіонерів плаче, а хтось скаче.

Утім… Не менше приводів для тривожних роздумів у громадян, які мають вийти на пенсію найближчими роками. Адже уряд наперед законодавчо «осучаснив» їхні імовірні виплати з ПФУ. Згідно з «пенсійною реформою Гройсмана», усім тим, хто вийде на заслужений відпочинок з 2018-го, буде автоматично знижено коефіцієнт розрахунку одного року трудового стажу з 1,35% до 1%. Це означає, що їхні майбутні пенсії схуднуть одразу на третину (!), ніж якби вони вийшли на заслужений відпочинок ДО реформи. Наприклад, пенсія шахтаря із солідним стажем буде менше на тисячу гривень, аніж коли б вона перераховувалась із застосуванням коефіцієнта 1,35%. Уряд зекономив на майбутніх пенсіонерах, про що лукаво помовкує, вихваляючи реформу.

А про загальнообов’язкову вимогу мати певний страховий стаж годі й казати. Без нього нікому не бачити пенсії, як власних вух. Насправді це банальне підвищення пенсійного віку. Експерти підрахували: у визначеному реформою 2028-му (кінцевому терміну її упровадження) 35 років обов’язкового стажу матимуть тільки 55% 60-річних громадян! Решті доведеться працювати довше. Чиновники виправдовуються: он у Європі середній вік виходу на пенсію — 63-67 років. Знову лукавлять! Адже там зовсім інша тривалість життя завдяки хорошим умовам і оплаті праці. Не впровадивши реформ у медицині, не домігшись збільшення середньої тривалості життя, підвищення пенсійного віку — просто цинізм. Як і сьогоднішні заяви влади про відповідне зростання соціальних стандартів в Україні.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Самореклама бюджетним коштом
Читати
Злочинність зменшується
Читати
Підкинуть техніки
Читати
Сума на субсидії — як на війну
Читати
У полоні
Читати
Рейдери активізувалися
Читати
Хабарі на державному рівні
Читати
Офшори популярності не втрачають
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове