Архів
Вівторок,
24 жовтня 2017 року

№ 83 (19528)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Хочуть більше повноважень

ІТАЛІЯ. Жителі Ломбардії і Венето проголосували за розширення регіональної автономії.

Докладніше...
Конституційні санкції

ІСПАНІЯ. Центральний уряд схвалив застосування статті про обмеження самоврядування Каталонії.

Докладніше...
Буде другий тур

У СЛОВЕНІЇ відбувся перший тур президентських виборів.

Докладніше...
«Чеський Трамп» переміг

У ЧЕХІЇ завершилися дводенні парламентські вибори.

Докладніше...
Стратегічні родовища

СИРІЯ. Об’єднана коаліція на чолі зі США звільнила від бойовиків нафтове родовище Аль-Омар.

Докладніше...
Таки візьмуться за податки

США. Дефіцит державного бюджету сягнув майже 666 мільярдів доларів.

Докладніше...
Знову суніти проти шиїтів

АФГАНІСТАН. У Кабулі і провінції Гур терористи атакували мечеті.

Докладніше...
Із футболістів у мери

ГРУЗІЯ. Каха Каладзе став мером міста Тбілісі.

Докладніше...
Чума!

МАДАГАСКАР. На острові спалах чуми.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Чи можу я залишитися на обліку в управлінні Пенсійного фонду України, в якому перебуваю зараз, у разі зміни місця проживання (реєстрації) в межах однієї області?»

Степан Галамайченко.

с. Гриньків

Рожнятівського району

Івано-Франківської області.

 

ВІДПОВІДНО до статті 47-ї Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», організації, що здійснюють виплату і доставку пенсій, щомісяця у строк не пізніше 25 числа місяця, за який виплачується пенсія, сплачують її виключно у грошовій формі за зазначеним у заяві пенсіонера місцем його фактичного проживання в межах України.

Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій, відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 №22-1, передбачено, що заяву на запит пенсійної справи за новим місцем проживання пенсіонер подає особисто в орган, що призначає пенсію, за своїм новим місцем проживання (реєстрації).

За документ, що засвідчує місце проживання особи, слугують паспорт або довідка уповноважених органів із місця проживання (реєстрації), зокрема органів місцевого самоврядування.

У разі переїзду пенсіонера на постійне або тимчасове проживання в іншу адміністративно-територіальну одиницю орган, що призначає пенсію, не пізніше як через три робочі дні з дня одержання заяви надсилає запит про витребування пенсійної справи до органу, що призначає пенсію, за попереднім місцем проживання (реєстрації) пенсіонера. Пенсійна справа не пізніше як через п’ять робочих днів із дня одержання запиту надсилається органу, що призначає пенсію, за новим місцем проживання (реєстрації) пенсіонера.

Отже, при зміні місця проживання вам слід звернутися в управління Пенсійного фонду України за новим місцем проживання із зазначеними вище документами для вирішення питання щодо переведення виплати пенсії за новим місцем проживання.

 

«Чи зарахують до страхового стажу для призначення пенсії час навчання у вищих навчальних закладах із вересня 2003-го до червня 2008 року?»

Володимир КУРОЧКА.

с. Кукільня

Бердичівського району

Житомирської області.

 

ЗАКОНОМ України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» передбачається зарахування до страхового стажу періоду навчання у вищих навчальних закладах за денною формою навчання на умовах державного замовлення, а також навчання в аспірантурі та докторантурі з 1 січня 2004-го по 31 грудня 2017 року включно.

Водночас частиною четвертою статті 24-ї Закону 1058-го визначено, що періоди трудової діяльності та інші періоди, що враховувалися до стажу роботи для призначення пенсії до набрання чинності цього Закону, зараховуються до трудового стажу в порядку і на умовах, передбачених раніше законодавством (до 1 січня 2004 року).

Зокрема, згідно з пунктом «д» статті 56-ї Закону 1788-го, час навчання у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах, училищах, аспірантурі, докторантурі, клінічній ординатурі і на курсах із підготовки кадрів, підвищення кваліфікації та перекваліфікації зараховується до стажу роботи.

Отже, у вашому випадку до страхового стажу буде зараховано період навчання з вересня по 31 грудня 2003 року, а з 01.01.2004-го по червень 2008-го за умови навчання на денній формі за державним замовленням.

Порядком 637-м визначено, що період навчання підтверджується дипломами, посвідченнями, свідоцтвами, а також довідками й іншими документами, що видані на підставі архівних даних і містять відомості про періоди навчання.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Самореклама бюджетним коштом
Читати
Злочинність зменшується
Читати
Підкинуть техніки
Читати
Сума на субсидії — як на війну
Читати
У полоні
Читати
Рейдери активізувалися
Читати
Хабарі на державному рівні
Читати
Офшори популярності не втрачають
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове