Архів
Вівторок,
24 жовтня 2017 року

№ 83 (19528)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Хочуть більше повноважень

ІТАЛІЯ. Жителі Ломбардії і Венето проголосували за розширення регіональної автономії.

Докладніше...
Конституційні санкції

ІСПАНІЯ. Центральний уряд схвалив застосування статті про обмеження самоврядування Каталонії.

Докладніше...
Буде другий тур

У СЛОВЕНІЇ відбувся перший тур президентських виборів.

Докладніше...
«Чеський Трамп» переміг

У ЧЕХІЇ завершилися дводенні парламентські вибори.

Докладніше...
Стратегічні родовища

СИРІЯ. Об’єднана коаліція на чолі зі США звільнила від бойовиків нафтове родовище Аль-Омар.

Докладніше...
Таки візьмуться за податки

США. Дефіцит державного бюджету сягнув майже 666 мільярдів доларів.

Докладніше...
Знову суніти проти шиїтів

АФГАНІСТАН. У Кабулі і провінції Гур терористи атакували мечеті.

Докладніше...
Із футболістів у мери

ГРУЗІЯ. Каха Каладзе став мером міста Тбілісі.

Докладніше...
Чума!

МАДАГАСКАР. На острові спалах чуми.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Ні насіння, ні олії ...

Василь ПІДДУБНЯК.

Херсонська область.

Господарства південного краю ще до жовтневих дощиків практично завершили збирання соняшнику. За обсягами площ, зайнятих під цією олійною культурою, Херсонщина посідає друге місце в регіоні. Нині «квіти сонця» красувалися на 232,3 тис. гектарах (ця площа на 5 відсотків менша, ніж торік).

ОФІЦІЙНА статистика не поспішає обнародувати результати соняшникових жнив, але навіть візуально видно було, що пристойного врожаю чекати годі.

Одвічне запитання: хто винен? Майже скрізь у господарствах, особливо фермерських, відповідь на це запитання однозначна: погода!

Із неї, погоди, примхливої і довгостроково не передбачуваної саме у зоні ризикованого землеробства, почалася наша розмова про «соняшникову опупею» із головним науковим співробітником відділу зрошуваного землеробства Інституту зрошуваного землеробства НААН доктором сільськогосподарських наук Миколою Малярчуком.

— За моїми прогнозами, середня врожайність соняшнику на Півдні України становитиме у середньому 8-12 центнерів, — сказав авторитетний знавець місцевого землеробства. — Чому? Було надто мало вологи. У нас її накопичення відбувається в осінньо-зимовий період, а якщо точніше, то з 15 вересня по 15 березня. Сумарно її нагромаджується від 300 до 350 міліметрів — як у якому році. Решта вологи (440-450 міліметрів) випадає протягом весни і літа.

— Вже навесні небо не надто розщедрювалося…

— У березні запаси вологи становили 1,5 тисячі кубометрів води на гектар, а соняшнику її потрібно не менше двох тисяч. Якби випало 50 міліметрів дощу в період вегетації, тоді проблем не виникло б. А у нас із зими було лишень 1100 кубометрів води на гектар, а з весни — самі бачили… Соняшник же реалізує свої потенційні можливості на чорноземах звичайних і південних, де запаси вологи завжди більші й вища сума атмосферних опадів (близько 550 міліметрів). А в тому ж Каланчацькому районі цей середній багаторічний показник становить 380-400 міліметрів. Тому в північних районах врожайність соняшнику дещо вища, ніж у південних — Чаплинському, Каланчацькому, Новотроїцькому, Генічеському, половині Нижньосірогозького і Білозерського районів.

— Все це — природні фактори, від яких ніхто не застрахований…

— Тут треба наголосити на тому, що врожайність олійної культури багато в чому залежить від гібридів соняшнику і технології його вирощування. Хто сіяв культуру на чистих від бур’янів (щириці, пасльону, осоту) полях, той на коні.

— А хіба таких господарств, що сповідують сучасні світові технології, на Херсонщині, та й в Україні загалом, багато?

— Останнім часом — дуже багато! І коли раніше в Україні сіяли 3,5 мільйона гектарів соняшнику і валовий збір становив 5 мільйонів тонн, то зараз при посівній площі, скажімо, 5,5 мільйона гектарів збираємо 11,5-12,5 мільйона тонн. Іншими словами: колись урожайність становила 11,5-12 центнерів, а зараз у середньому по Україні вона становить 22 центнери!

Можна було б і порадіти за наших аграріїв, котрі ідуть в ногу зі світовими технологіями виробництва традиційної для України прибуткової культури, якби не одне «але».

— Чи не надто наші господарники захоплюються соняшником, грубо нехтуючи дотриманням сівозмін? — запитую у доктора сільськогосподарських наук Миколи Малярчука.

— Зловживають! І передовсім це господарства українського Степу. Не можна у посушливих районах насичувати соняшником сівозміни більш ніж на 18-20 відсотків угідь. А у нас і до 30 буває! І коли ми людям зауважуємо — чому ставляться до землі по-хижацькому, то вони тільки плечами знизують. Тому я з усією відповідальністю кажу: у нас системи землеробства (і на богарі, і на зрошуваних землях) в різних кліматичних підзонах Херсонщини мають стихійний характер і спрямовані на окупність технологій і заробіток грошей. Багато товаровиробників просто ігнорують закони агрономії. У підсумку ми повернулися до тих сівозмін, які існували 100-150 років тому, — трипільної системи землеробства. А це повернення вже у недалекому майбутньому може дуже дорого коштувати.

Ось така не надто оптимістична картина «з натури». Дехто з дрібних товаровиробників узагалі махнув на врожай рукою і не став збирати, собі ж на збиток.

От і стоять під осінньою мрякою зі схиленими головами обмолочені горобцями похнюплені соняшники і, здається, плачуть. Так було колись у Другу світову війну…

До речі… За експертними оцінками, у першому місяці 2017/2018 маркетингового року вітчизняними підприємствами вироблено 370 тис. тонн рослинних олій (на 13% менше, ніж у відповідному періоді минулого сезону), в тому числі соняшникової — 355 тис. тонн. ​​Про це повідомляє прес-служба Економічного дискусійного клубу.

Очікується зменшення виробництва цих олій, зумовлене скороченням продуктивності відповідних культур. За прогнозами, виробництво рослинних олій становитиме 6,1 млн тонн, зокрема соняшникової — 5,8 млн тонн.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Самореклама бюджетним коштом
Читати
Злочинність зменшується
Читати
Підкинуть техніки
Читати
Сума на субсидії — як на війну
Читати
У полоні
Читати
Рейдери активізувалися
Читати
Хабарі на державному рівні
Читати
Офшори популярності не втрачають
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове