Архів
Вівторок,
24 жовтня 2017 року

№ 83 (19528)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Корисно знати

Зелений чай

Катерина ШТАПІР.


Традиція пити зелений чай прийшла до нас зі східних країн, де церемонія чаювання — не тільки чудове проведення часу, а й цілий ритуал. Для жителів Сходу чай не просто засіб гамування спраги, а «вогник життя» і «наймудріша з рослин». Нині ж цей напій — один із найпопулярніших у світі.

ЗА СЛОВАМИ вчених, регулярне вживання зеленого чаю подовжує життя на п’ять-десять років, а кількість мінеральних та органічних сполук, що містяться у ньому, обчислюється сотнями. Зокрема, вітаміну С майже вдесятеро більше, ніж у чорному, рослинні білки становлять до 25 відсотків. А це за живильною цінністю прирівнюється до бобових культур. Листя зеленого чаю називають хімічною лабораторією. Завдяки тому, що чайні листочки не піддаються окисленню, як, наприклад, це відбувається в ситуації з чорним чаєм, а просто сушаться, в них зберігаються усі корисні речовини, якими він так славиться.

Цей напій — потужний антиоксидант. Він очищує організм від токсинів та вільних радикалів, зміцнює імунну, серцево-судинну та нервову системи, підвищує працездатність. Окрім того, у ньому міститься висока кількість фтору, що попереджує розвиток карієсу та пародонтозу. Вживання зеленого чаю може допомогти впоратися з високою температурою завдяки властивостям підвищувати потовиділення. Разом із потом людський організм позбувається хвороботворних бактерій та токсинів.

Зелений чай помічний при сечокам’яних захворюваннях, сприяє виведенню з організму шкідливого холестерину, що зменшує вірогідність розвитку атеросклерозу. Регулярне його вживання очищує організм від шкідливих металів: свинцю, кадмію, ртуті, радіоактивних сполук.

А позаяк це благородний напій, то пити його абияк не варто. У цього, здавалося б, звичного для всіх напою є свої правила, дотримання яких допоможе оцінити всі корисні властивості і повною мірою відчути смак. Тільки світлий крупнолистий зелений чай можна вважати якісним. Якщо він темний, брудно-зелений — не купуйте його. Такий чай або був пересушений, або взагалі неправильно зберігався і зіпсувався. Найкращим вважається чай фісташкового кольору з золотистим відтінком. На відміну від чорного зелений можна заварювати три-чотири рази. Цікаво, що при заварюванні він виділяє більше корисних речовин, а шкідливі розчиняються меншою мірою. Закип’ятіть воду і дайте їй охолонути до 75-80 градусів. А тим часом зігрійте чайник для заварювання або чашку. Насипте в підігрітий посуд заварку із розрахунку 1 чайна ложка з гіркою на 200 мл води. Дайте настоятися 1,5-2 хвилини, затим злийте. Частину заварки, що залишилася в чайнику, залийте гарячою водою ще раз. Вважається, що чай через дві хвилини після заварювання надає підбадьорливий ефект, через п’ять хвилин — заспокійливий, а через шість — стане просто чаєм.

Від того, як ви його зберігатимете, теж залежать смакові властивості. Чай не любить пластикові ємності, підвищену вологість та сонячне світло. Не слід купувати із запасом — залежаний чай не матиме відповідного смаку.

Проте, крім користі, зелений чай може нанести і шкоду організмові. Не можна вживати цей напій гіпертонікам, хворим із нервовими порушеннями, безсонням, оскільки кофеїн посилює ці недуги, при анемії (чай заважає засвоєнню заліза), жінкам у періоди вагітності, місячних і годування дитини. Потрібно знати, що зелений чай підвищує кислотність шлунка. Тому тим, хто має проблеми з цим органом, напій краще виключити з раціону.

Зелений чай добре тонізує організм, тому пити його слід в першій половині дня. Інакше є ризик провести безсонну ніч, а на ранок ще й отримати головний біль.

Не вживайте дуже гарячий чай. Напої температурою вище 62 градусів травмують горло, стравохід і стінки шлунка. Тому вона не повинна перевищувати 56 градусів. Теплий чи в міру гарячий, він бадьорить і просвітлює свідомість, принесе користь, тоді як холодний має негативний уплив на організм. Зокрема, може призвести до застою мокротиння.

Міцний чай слід уживати обережно, так як у ньому міститься велика кількість кофеїну і таніну, які можуть призвести до головного болю і безсоння.

Пийте тільки свіжозаварений чай. У застояному вчорашньому напої починають окислюватися поліфеноли й ефірні масла, він втрачає поживні властивості. Крім того, з часом в чаї можуть завестися бактерії і грибки.

Не можна пити чай натщесерце. Як казали в Стародавньому Китаї, чай «на порожнє серце може охолодити шлунок».

Не запивайте чаєм ліки, а також не чаюйте після вживання алкоголю — тоді утворюються небезпечні для нирок альдегіди.

Знайте міру — протягом дня не варто випивати більш як п’ять-шість чашок. У жодному разі не пийте чай замість води — це може загрожувати організмові отруєнням.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове