Архів
Вівторок,
24 жовтня 2017 року

№ 83 (19528)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Варто пам’ятати

Зайва сіль

Ілля Соколюк,

кардіолог.

Лише дві чайні ложки солі на день мають руйнівний уплив на серце. Вчені довели, що така кількість солі призводить до збільшення навантаження на серцевий м’яз, пришвидшення серцебиття й появи проблем з артеріальним тиском. Це, зрештою, прокладає шлях до інфаркту, інсульту та інших хвороб серцево-судинної системи.

АЛЕ ЧОМУ тоді більшості з нас недосолені страви не смакують? Як формується ця звичка і як її позбутися? Річ у тому, що до основних рецепторів смаків належать солодкий, кислий, гіркий та солоний. Усі вони є на язиці. Скажімо, в його основі рецептори відповідають за відчуття гіркого смаку, на кінчику — більше рецепторів, чутливих до солодкого, а ті, що по краях, відчувають кисле й солоне. Іншими словами, гіпотетично всі люди однаково сприймають смаки.

У кожному з цих випадків ідеться про певну гастрономічну залежність. Що частіше рецептори реагують на певний смак, то більша потреба в новій дозі. Однією з найгірших звичок людства є бажання досолити їжу. Солемани навіть не куштують їжі, доки не посолять. І доза солі в них щоразу збільшується. А оскільки, за рекомендацією фахівців ВООЗ, за добу можна споживати не більше шести грамів цього продукту (трохи більш як чайна ложка), досолювати страви взагалі не можна. Адже натрій міститься майже у всіх продуктах харчування.

Як же відучити себе досолювати? Ось уже декілька років поспіль на моєму столі немає сільнички, тож можу запевнити: це абсолютно реально. Знадобиться кілька місяців, аби перелаштувати роботу рецепторів. Візьміть за правило ніколи не досолювати їжі, не скуштувавши її. Замість звичної харчової солі раджу купувати дієтичну. Оскільки це хлорид калію, а не натрію, вона не затримує воду в організмі, не провокує проблем із серцем.

А головне — організм насправді можна обманути. Приміром, я замість солі використовую порошок морської капусти — він солоний і містить чимало корисних мікроелементів. Притім поліпшується загальне самопочуття, ще й нормалізується стан щитоподібної залози. До того ж як замінники солі можна додавати до страв лободу чи амарант. Так поступово організм втрачатиме потребу в пересоленому.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове