Архів
Вівторок,
24 жовтня 2017 року

№ 83 (19528)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • До уваги батьків

Беззубі дітлахи

Юлія МИЦЬ,
дитячий стоматолог.

Тільки чотири роки, а передніх вже нема! Беззуба малеча — не рідкість у наш час. Здебільшого батьки не роблять із цього проблеми, мовляв, це ж були лише молочні. Якщо так вважати, то можна занапастити здоров’я зубів малюка на все життя.

РОЗПОЧИНАТИ догляд за зубами дитини потрібно вже тоді, коли з’явився перший зубчик, тобто приблизно з шести місяців. А протирати ротову порожнину марлею і водичкою необхідно ще від самого народження хоча б двічі на день. Така гігієнічна процедура очистить її від мікробів, бактерій і залишків їжі, а заодно захистить від стоматиту та молочниці в роті.

Коли з’являються перші зуби, протирати їх марлею бажано через півгодини після кожного вживання їжі. Крім зубів, слід також очищувати язик і ясна. Привчати дитину до зубної пасти та щітки можна лише тоді, коли вона навчиться полоскати poт. Паста повинна бути з фтором і бажано, аби мала м’ятний присмак, щоб дитина не сприймала її як цукерку. Зубну щітку треба вибирати комфортну, яка добре очищатиме поверхню зубів. У півтора-два роки чищення зубів, надто вечірнє, має стати для малюків обов’язковим.

Щоб дитина припинила плакати, батьки часто-густо пхають її до рота соску. Коли дитині менше року, це зручно, але затим соску слід забрати. Бо що більше виросло зубів, то більше шансів, що вони деформуються. Тому в два роки соски в роті дитини вже не повинно бути.

Ще одна з найпоширеніших помилок дорослих — тривале нічне годування, від року до двох (грудьми чи з пляшечки). Якщо зубчики цілу ніч контактують із вуглеводами, емаль псується. Слід пам’ятати: якщо в дитини були погані молочні зуби, то постійні також швидко зіпсуються. Річ у тому, що в молочному зубі також є корінь, нерв і канал. І якщо, наприклад, псується корінь, то інфекція через кореневі канали передаватиметься на зачаток постійного зуба. Буває, що інфекція, яка вразила канал молочного зуба, змінює кістку навколо постійного зуба. І той навіть може розвернутися в інший бік або взагалі не прорізатися. Часто батьки думають: якщо дитині ніщо не болить, то лікувати зуби не потрібно. Проте корінь зуба інфікований, гниє, дитина цю інфекцію ковтає, і згодом у неї починають потерпати шлунок і кишківник. До речі, такі діти дуже часто мають проблеми з носом і гайморовими пазухами, у них знижується імунітет, вони можуть стати хворобливими, часто відмовлятися від їжі.

Отже, хворі молочні зуби потрібно обов’язково лікувати. Тут варто зважати на терміни прорізання зубів. Серед людей, особливо старших, побутує думка, що молочні зуби випадають мало не в шість років. Це не так. Спершу випадають два нижні різці, приблизно у 6-7 років міняються чотири передні зуби. А, скажімо, «четвірки» замінюються постійними у 8-9 років, «п’ятірки» — в 10-11. І якщо молочний зуб хворий, а збоку прорізався постійний, то інфекція (карієс) перейде на здоровий. Тому, якщо у дворічного малюка зуби вже зіпсовані, через 4-5 років це може стати величезною проблемою.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове