Архів
П’ятниця,
13 жовтня 2017 року

№ 80 (19525)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Каталонська криза

ІСПАНІЯ. Каталонія відклала проголошення незалежності.

Докладніше...
День народного гніву

ФРАНЦІЯ. Понад 400 тисяч працівників бюджетної сфери одночасно вийшли на страйк у різних містах.

Докладніше...
Набирають легіонерів

РОСІЯ. Іноземцям дозволили воювати у лавах російської армії за кордоном.

Докладніше...
Нашим чорнобильцям таке і не снилось

ЯПОНІЯ. Суд визнав відповідальність держави за аварію на АЕС «Фукусіма-1».

Докладніше...
Наступ триває

ІРАК. Урядові сили відбили з-під контролю терористичної організації «Ісламська держава» місто Ель-Хувейджа.

Докладніше...
Ще й як доторканний президент

США. Сенатор Джон Маккейн звинуватив Дональда Трампа у затримці впровадження антиросійських санкцій.

Докладніше...
Потрійний теракт

СИРІЯ. У Дамаску впродовж доби прогриміли три потужні вибухи.

Докладніше...
Найвища кара вимагає «прозорості»

В ООН назвали країни з найбільшою кількістю страт.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

І покрий нас від усякого зла

Антоніна КІЗЛОВА.

14 жовтня (1 жовтня за ст. ст.) — Покрова Пресвятої Богородиці, один із великих недванадесятих празників (богослужіння багато в чому відповідає службам на дванадесяті свята).

Подія, на честь якої його встановили, відбулась у візантійській столиці Константинополі. Під час ворожої навали мешканці зібрались у Влахернському соборі, щоб помолитися за знесилених воїнів-оборонців. Особливо ревно звертались до Богородиці, котрій було присвячено храм. І Вона затулила місто покровом, який скинула з голови. Завойовники перестали бачити свою ціль і відразу ж відступили.

А ось щодо того, ким вони були, збереглися два благочестиві перекази. За першим, похід очолював руський князь Аскольд (правління — близько 860—882 рр.), тоді ще язичник. Патріарх Фотій в «Окружному посланні» до патріарха Сходу (867 р.) писав: побачене чудо настільки вразило Аскольда, що спонукало його прийняти хрещення. За більш відомою вірянам версією, 910 р. Константинополь намагалися взяти мусульманські народи (турки чи араби), а Царицю Небесну, котра молиться на колінах і потім розгортає покров, бачили юродивий Андрій з учнем Єпифанієм (потім їх долучили до чину святих).

На Русі, котра потерпала від частих війн із чужинцями та князівських збройних міжусобиць, Покрову християни відзначали дуже охоче. Для козаків празник став особливо значущим: саме цього дня заклали церкву на Запорозькій Січі, саме цього дня обирали кошового отамана. Коли ж 1775 р. Січ за наказом Катерини ІІ зруйнували, храмовий образ Покрови козаки вивезли за Дунай як свою найбільшу святиню. Недарма 1999 р. до свята приурочили День українського козацтва.

Загалом в українських землях здавна дуже поширені покровські храми й монастирі, є кількадесят сіл, назва яких походить від Покрови: наприклад, Покровка, Верхня Покровка, Новопокровка, Покрівка, Покрівське, Стара й Нова Покривки, Покрівці, Покрівськ, Покровське тощо.

В народі цього дня готувалися зустріти зиму. Після Покрови більше не виганяли худобу на пасовище, чумаки припиняли мандрівки до весни, а молодь замість «вулиці» влаштовувала вечорниці в хатах. До празника годилося закінчити всю роботу в полі та на городі. Лише те, що «росте поверх землі» (наприклад, капусту), можна було збирати й пізніше.

Під час святкової служби віряни просять Богородицю: «Покрий нас чесним Твоїм омофором і визволи нас від усякого зла, благаючи Сина Твого, Христа Бога нашого, щоб спас душі наші», — поминають загиблих воїнів. Дівчата моляться про щасливе заміжжя.

«Покров Пресвятої Богородиці» — ікона з аналою січової Покровської церкви. XVIII ст. Дерево, левкас, олія. Із фондів Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д. І. Яворницького.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Хто годує країну...
Читати
...А хто обкрадає
Читати
Субсидіантів «уріжуть»?
Читати
Скоро не буде кому рятувати
Читати
Вигідна сіра зона
Читати
Дожилися
Читати
На додаток до дорожньої «війни»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове