Архів
П’ятниця,
13 жовтня 2017 року

№ 80 (19525)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Каталонська криза

ІСПАНІЯ. Каталонія відклала проголошення незалежності.

Докладніше...
День народного гніву

ФРАНЦІЯ. Понад 400 тисяч працівників бюджетної сфери одночасно вийшли на страйк у різних містах.

Докладніше...
Набирають легіонерів

РОСІЯ. Іноземцям дозволили воювати у лавах російської армії за кордоном.

Докладніше...
Нашим чорнобильцям таке і не снилось

ЯПОНІЯ. Суд визнав відповідальність держави за аварію на АЕС «Фукусіма-1».

Докладніше...
Наступ триває

ІРАК. Урядові сили відбили з-під контролю терористичної організації «Ісламська держава» місто Ель-Хувейджа.

Докладніше...
Ще й як доторканний президент

США. Сенатор Джон Маккейн звинуватив Дональда Трампа у затримці впровадження антиросійських санкцій.

Докладніше...
Потрійний теракт

СИРІЯ. У Дамаску впродовж доби прогриміли три потужні вибухи.

Докладніше...
Найвища кара вимагає «прозорості»

В ООН назвали країни з найбільшою кількістю страт.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Кіровоградщина

А решта що, жирує?

Олена ГРИГОРЕНКО.

МАЙЖЕ половина домогосподарств регіону, точніше 49,2%, отримала субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг. При цьому минулого опалювального сезону для придбання скрапленого газу та пічного побутового палива з держскарбниці жителям краю було виділено 140,4 млн грн. Щомісячно на одне домогосподарство припадало пересічно 2 915,7 грн.

Тим часом загалом по країні зросло число громадян, яким напередодні нового опалювального сезону держава відмовила у наданні субсидії. Хоч ті про те й клопоталися. За завданням Кабміну чиновники мають скоротити число субсидіантів у країні. Схоже, розрекламоване популістичне гасло прем’єр-міністра «Почую кожного» лопається, як мильна бульбашка. У держскарб-ниці забракло грошей на субсидії.

I дошкільнята не наїдяться

14 ГРИВЕНЬ на день — таку суму нині витрачають на харчування дорослих пацієнтів у лікарнях Кропивницького. Це менше, ніж витрачається на дошкільнят. Приміром, у дитсадку Соколівської ОТГ харчування однієї дитини вдень обходиться у 22 гривні…

Ясна річ, в обох випадках про повноцінне харчування годі казати. Хоча в управлінні охорони здоров’я міста песимізм співвітчизників не розділяють. Зокрема, його очільниця Оксана Макарук вважає, що така сума достатня і забезпечує повноцінне харчування. Як повідомила вона під час Дня депутата, готуючи у великих кількостях і закупаючи продукти наперед, пацієнтів на таку суму «вдається годувати добре». Також у їдальнях медзакладів самостійно готують випічку і консервацію… Щоб ми так жили, як чиновники про нас розповідають!

Діагностика на колесах

НАСЕЛЕНИМИ пунктами області за певним графіком курсує пересувний мобільний діагностичний центр — медична лабораторія із кваліфікованими фахівцями. Краяни мають можливість безкоштовно пройти медичне обстеження. Як значиться у повідомленні ОДА, чільна увага виїзної бригади медиків приділяється ранньому виявленню онкозахворювань. Лабораторію обладнано цифровим мамографом та УЗД-апаратом для обстеження щитовидної залози, органів малого тазу тощо. Щодня мають змогу обстежитись у ній десятки пацієнтів. Такою можливістю вже встигли скористатись жителі Знам’янського та Олександрівського районів.

Водій — затребувана професія

УПРОДОВЖ останніх півроку в регіоні різко зріс попит на професію водія aвтотрaнспортного засобу. Зокрема, в обласному центрі зaйнятості нині зaреєстровaно майже півтори сотні таких вакансій. Їх потребують роботодавці різних підприємств і фірм, які готові платити від семи тисяч гривень щомісяця. Загалом у краї зростає попит на представників робітничих професій, надто кваліфікованих. Соціальні експерти пояснюють це тим, що велика кількість саме таких українців виїжджає на заробітки за кордон. Там за їхнє фахове вміння все ж платять значно більше.

Незгасима пам’ять

У МЕМОРІАЛЬНОМУ комплексі «Фортечні вали» обласного центру вшанували учасників підпільно-партизанського руху часів Другої світової війни, які, не шкодуючи власного життя, боролися з нацистами. Ветерани, військовослужбовці, старшокласники і просто небайдужі містяни поклали квіти на могили загиблих партизанів і підпільників, а також до Вічного вогню та Алеї пам’яті загиблих учасників Антитерористичної операції. А вже ввечері небо розітнули потужні залпи салюту.

Кличуть туристів у гості

«ЗЕЛЕНА садиба Кіровоградщини» — така туристична виставка відкрилась у рамках Міжнародної агропромислової виставки «Агроекспо-2017». На ній 43 сільські зелені садиби з різних районів та об’єднаних територіальних громад області репрезентували широкий спектр своїх послуг, творчість місцевих митців, кулінарні вироби та продукцію сільських товаровиробників. Гостинні господарі зелених садиб пригощали відвідувачів різними смаколиками, співали українські народні пісні, фотографувалися на пам’ять та запрошували відвідати мальовничі куточки рідного краю.

Цілий комплекс для дозвілля

У СЕЛІ Олександрівка Чечеліївської сільської ради Петрівського району відкрито новий парк відпочинку. Це комплекс для дозвілля — із парковою зоною, великим сценічним майданчиком, вуличними спортивними тренажерами, дитячим ігровим куточком і клубом. Поряд — сільський торговельний центр та обрядова зала.

На місці нового парку раніше був дитсадок, що давно припинив існування. Знайшлися односельці, які взяли ініціативу до своїх рук і організували земляків на добру справу. На неї підкинули грошенят і спонсори. Тепер село має гарне місце для проведення масових заходів, концертів.

Буде ще одна дорога

ТІЛЬКИ нині шляховики відновили будівництво об’їзної дороги біля Знaм’янки, розпочaте кількa років тому, aле зупинене через відсутність фінaнсувaння. Зaрaз aктивно будують перші шість кілометрів шляху, на половині відрізку якого вже постелено шар відсіву, влаштовано основу зі щебенево-піщaної суміші і утрамбовано земляне полотно. Фінaнсується будівництво коштом держaвного бюджету. На цих перших шести кілометрах дороги Служба aвтомобільних доріг краю обіцяє прокласти асфальт уже до кінця року.

Наша мова калинова

У КРОПИВНИЦЬКОМУ 10 жовтня стартував VІІІ Міжнародний мовно-літературний конкурс учнівської та студентської молоді ім. Т. Шевченка. Відповідне рішення ухвалене Міністерством освіти і науки. У конкурсі зможуть узяти участь учні 5-11 класів, у тому числі ліцеїсти військових ліцеїв, а також учні професійно-технічних навчальних закладів, студенти і курсанти вищих навчальних закладів. Конкурс проводиться з метою сприяння піднесенню престижу української мови і літератури у молодого покоління та вшанування поета Тараса Шевченка. Творчі роботи учасників можуть передбачати теми, пов’язані, зокрема, з культурою, мораллю, духовними цінностями українського народу, які сприяють об’єднанню націй, формують почуття патріотизму, оптимізму й віри в щасливе майбуття Української держави.

Зашумлять степи лісами

ДОБРЕ прижилися посаджені ще напровесні саджанці майбутніх дерев соснових і змішаних лісів. Тепер вони розвоюються під турботливим наглядом лісівників на площі 137,5 гектара здебільш у степових районах краю. Так утілюється в життя регіональна екологічна програма «Ліси Кіровоградщини», на яку з місцевих бюджетів лісгоспи отримали 1,12 млн грн.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Хто годує країну...
Читати
...А хто обкрадає
Читати
Субсидіантів «уріжуть»?
Читати
Скоро не буде кому рятувати
Читати
Вигідна сіра зона
Читати
Дожилися
Читати
На додаток до дорожньої «війни»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове