Архів
П’ятниця,
13 жовтня 2017 року

№ 80 (19525)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Каталонська криза

ІСПАНІЯ. Каталонія відклала проголошення незалежності.

Докладніше...
День народного гніву

ФРАНЦІЯ. Понад 400 тисяч працівників бюджетної сфери одночасно вийшли на страйк у різних містах.

Докладніше...
Набирають легіонерів

РОСІЯ. Іноземцям дозволили воювати у лавах російської армії за кордоном.

Докладніше...
Нашим чорнобильцям таке і не снилось

ЯПОНІЯ. Суд визнав відповідальність держави за аварію на АЕС «Фукусіма-1».

Докладніше...
Наступ триває

ІРАК. Урядові сили відбили з-під контролю терористичної організації «Ісламська держава» місто Ель-Хувейджа.

Докладніше...
Ще й як доторканний президент

США. Сенатор Джон Маккейн звинуватив Дональда Трампа у затримці впровадження антиросійських санкцій.

Докладніше...
Потрійний теракт

СИРІЯ. У Дамаску впродовж доби прогриміли три потужні вибухи.

Докладніше...
Найвища кара вимагає «прозорості»

В ООН назвали країни з найбільшою кількістю страт.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Пижмо звичайне

Олександр КУРДЮК,

 кандидат біологічних наук.

ЦЮ РОСЛИНУ можна зустріти по всій території України вздовж річок, на луках, в чагарниках лісосмуг, обабіч доріг і навіть в озелененні. Стебла висотою до одного метра увінчані півкулястими суцвіттями із золотисто-жовтими квітами. Як лікувальну сировину використовують квіти, котрі збирають на початку цвітіння, сушать у сушарках чи в тіні за температури 30-35 градусів, застосовують не більше трьох років. Вже готову продукцію можна придбати в аптеках.

За своєю дією препарати пижма належать до жовчогінних, в’яжучих засобів, що також можуть уживатись як протигнильні, для лікування шлунково-кишкових захворювань, вирішення проблем печінки, жовчного міхура. Вони покращують апетит, за своєю дією є жарознижувальними, пото- і глистогінними.

З лікувальною метою заготовляють квіткові кошики, котрі висушують у тіні чи сушарках за температури близько 40°. Зберігають у скляній тарі не більш як чотири роки. Можна заготовляти і зрізані рослини, зберігаючи їх у пучках на горищах, однак термін використання зменшується вдвічі.

Запалення суглобів лікують відваром квітів пижма або ж накладають на уражені місця змочені компреси чи компреси із подрібнених квітів. Гарним засобом у таких випадках є ванна з настоєм квітів. Отримують відвар шляхом настою п’яти ложок сухих складників у літрі окропу (в термосі) або відваривши протягом 10-15 хвилин на малому вогні. Проціджують та додають до ванн чи використовують як компреси. Додатково відвари можна прий­мати всередину. Запарити п’ять грамів квітів склянкою окропу і настояти протягом години. Вживати по столовій ложці перед кожним прийомом їжі. Ванни корисні і у разі судом ніг. Такі ж компреси і примочки можна застосовувати для обробки ран, що довго не заживають, а також проблемних ділянок шкіри, оскільки рослина має антибактерицидні та дезінфікуючі властивості. Подрібнені квіти і міцні настої рослини помічні при обробці фурункулів і наривів. Найкращий варіант — фіксовані компреси на ніч та ранкове промивання проблемних місць.

Як глистогінний препарат використовують настій. Беруть 100 грамів сухих квітів, заварюють, настоюють у літровому термосі протягом години. Приймають по столовій ложці три-чотири рази на день за 20-30 хвилин до їди. Паралельно можна рекомендувати клізми, для яких беруть на літр молока 50 грамів сухих квітів і 5-7 зубків часнику. Все відварюється на малому вогні 10-15 хвилин, молоко проціджується і вводиться теплим. Іще один рецепт проти глистів — перед сном розжувати п’ять квіток пижма, запивши їх склянкою теплої води.

Зменшити неприємні симптоми головного болю можна з допомогою настою столової ложки квітів пижма в півлітра окропу протягом години. Приймають таку мікстуру чотири рази на день по столовій ложці.

За умови відсутності ускладнень від дії алкоголю деякі хвороби шлунка можна лікувати настоянкою 100 грамів висушених квітів у літрі вина типу кагор чи мускат. Настояне протягом двох тижнів фільтрують і приймають по 100 мл тричі на день після їди. З профілактичною метою сухі квіти пижма додаються в алкогольні настоянки і наливки, а також для ароматизації горілки.

Гастрити і виразкові ускладнення шлунка лікують настоєм двох чайних ложок сухих квітів пижма у 200 мл окропу, який фільтрують і п’ють по столовій ложці три-чотири рази на день перед прийомом їжі. Інший рекомендований рецепт — три столові ложки квітів залити літром води, довести до кипіння, дати охолонути, процідити і приймати по півсклянки тричі на день за півгодини до їди.

Місця забоїв м’язів, розтягнення зв’язок тощо змащують дезодорованою олією, настояною на квітах пижма із розрахунку дві столові ложки сировини на склянку олії.

З косметологічною метою використовують настої як квітів, так і листя та насіння пижма для протирання шкіри при зайвій жирності, для обробки місць запалення, а також для боротьби з лупою, надаючи волоссю здорового вигляду та блиску, а також зменшуючи його випадання.

Протипоказання. Не рекомендується вживати препарати із пижма малим дітям та вагітним, оскільки деякі компоненти сировини можуть викликати побічні дії. Препарати із пижма звичайного бажано приймати не довше 10 днів та бути обережним у разі підвищеного тиску, оскільки можливе його незначне підняття.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Хто годує країну...
Читати
...А хто обкрадає
Читати
Субсидіантів «уріжуть»?
Читати
Скоро не буде кому рятувати
Читати
Вигідна сіра зона
Читати
Дожилися
Читати
На додаток до дорожньої «війни»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове