Архів
П’ятниця,
13 жовтня 2017 року

№ 80 (19525)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Каталонська криза

ІСПАНІЯ. Каталонія відклала проголошення незалежності.

Докладніше...
День народного гніву

ФРАНЦІЯ. Понад 400 тисяч працівників бюджетної сфери одночасно вийшли на страйк у різних містах.

Докладніше...
Набирають легіонерів

РОСІЯ. Іноземцям дозволили воювати у лавах російської армії за кордоном.

Докладніше...
Нашим чорнобильцям таке і не снилось

ЯПОНІЯ. Суд визнав відповідальність держави за аварію на АЕС «Фукусіма-1».

Докладніше...
Наступ триває

ІРАК. Урядові сили відбили з-під контролю терористичної організації «Ісламська держава» місто Ель-Хувейджа.

Докладніше...
Ще й як доторканний президент

США. Сенатор Джон Маккейн звинуватив Дональда Трампа у затримці впровадження антиросійських санкцій.

Докладніше...
Потрійний теракт

СИРІЯ. У Дамаску впродовж доби прогриміли три потужні вибухи.

Докладніше...
Найвища кара вимагає «прозорості»

В ООН назвали країни з найбільшою кількістю страт.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Гаряча тема

Чому горять арсенали зброї

Андрій СТАРОСТІН.

Наша воююча нині країна витрачає на правоохоронців більше, ніж на армію. Державні асигнування на неї традиційно поступаються витратам на судово-правоохоронну систему.

НАРОДНІ депутати, які з року в рік нарощують фінансування імперії силових структур Арсена Авакова, після чергового детонування складу боєприпасів у Вінницькій області мають намір вимагати у Міноборони звіт: на що витрачені 300 млн грн, виділені цьогоріч для модернізації армійської логістики? Якщо перевести цю «величезну» суму в долари, вийде близько $17 млн. Це смішні гроші, адже більшість країн НАТО вкладає в один тільки новий автоматизований військовий склад у середньому $8-20 млн і більше. Виходячи з таких оцінок, українські парламентарі цього року наважились на просто таки «героїчний» учинок — дозволили армії оновити аж півтора-два склади. Це в той час, коли заміни й модернізації потребують кілька десятків військових арсеналів.

Судячи із заяв державних діячів США, ЄС і Канади, ці витрати міг би взяти на себе профільний Трастовий фонд НАТО в Україні. Але реалізація реформи армійської логістики давно вперлася в неефективні моделі кадрової структури управління. Простіше кажучи, кожен із високих військових чинів воліє перекласти на інших відповідальність перед західними партнерами. Саме через це більшість проектів модернізації логістики стоїть на місці. Про закупівлю автономних багаторівневих охоронних систем за таких умов навіть мова не заходить, хоча владці безугавно повторюють, що це конче необхідно. А інакше навіщо брехати і виправдовуватися, звинувачуючи у вибухах на складах тільки російських диверсантів і безпілотники, зовсім відкидаючи причину застарілих технологій.

Диктатура якого посадовця вже давно встановилася в нашій країні, чітко видно з витратних частин держбюджету-2018, щойно поданого до Верховної Ради. Особа ця точно не військова людина, адже у державному кошторисі пропонується збільшити витрати на армію воюючої країни всього на 14 млрд грн — до 83,3 млрд грн. Для порівняння: приблизно в такій 10-процентній пропорції зростуть видатки на НАБУ. Трохи більш як 10% додадуть тісно пов’язаній із виконанням оборонних завдань Службі зовнішньої розвідки. Асигнування на неї мають бути збільшені з 1,1 до 1,3 млрд грн.

«Скривдили» у проекті бюджету-2018 року космічне відомство, якому наказано скоротити свої витрати, хоча жодна армія світу не здатна повноцінно виконувати завдання без оренди або експлуатації власних космічних супутників. Україна на четвертому році регулярних військових дій так і не розжилася на свої військові супутники. Вирішення цього питання не належить до пріоритетів, адже ДКАУ, що відповідає за створення і запуск супутників, наступного року має скоротити свої витрати з 2,9 млрд до 2 млрд грн.

Натомість бюджет-2018 втретє пропонує витрачати більше коштів на правоохоронну та фіскальну систему. Наприклад, ДФС наступного року чекає зростання на 30% — до 11,8 млрд грн. Незважаючи на ігри в «блокади-деблокади» і величезну дірку на східному кордоні країни, це відомство вже третій рік поспіль категорично відмовляється повернути митній службі самостійний статус. У будь-якій іншій країні Європи митниця веде слідство, відповідає за боротьбу з контрабандою. В Україні ці функції розкидані між багатьма чиновниками.

Якби Міноборони вийшло на подібні до фіскалів і правоохоронців пропорції, цього вистачило б на модернізацію всіх арсеналів. Армія могла б отримати понад 100 млрд грн замість запропонованих новим фінансовим документом 83,3 млрд. Звичайно, не факт, що цих грошей вистачило б на виконання відразу двох завдань: стримування локальної іноземної агресії і відновлення втраченого загального військового потенціалу. Але давно обіцяна реформа військової логістики вимагає термінового вирівнювання темпів зростання фінансування відомств-фаворитів і «пасинків» нинішньої української влади.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Хто годує країну...
Читати
...А хто обкрадає
Читати
Субсидіантів «уріжуть»?
Читати
Скоро не буде кому рятувати
Читати
Вигідна сіра зона
Читати
Дожилися
Читати
На додаток до дорожньої «війни»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове