Архів
П’ятниця,
13 жовтня 2017 року

№ 80 (19525)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
 Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Домашній твердий сир

ЦІНИ на продукти в магазинах ростуть мало не щотижня, та й про підробки їх, зокрема сиру, з телевізора розказують. А хочеться споживати якісні та натуральні харчі. Вибір є — деякі можна робити власноруч. До того ж виготовити в домашніх умовах твердий сир не так уже й складно. Ось кілька рецептів.

На 1 кілограм домашнього кисломолочного сиру потрібно взяти півтора літра молока, по чайній ложці соди та солі, одне яйце і 100 грамів масла.

Сир заливають молоком і ставлять на маленький вогонь, варять доти, доки маса стане в’язкою. Тоді її відкидають на друшляк, застелений марлею, і добре віджимають. Додають яйце, масло, соду, сіль і ретельно вимішують. Отриману суміш варять на маленькому вогні близько 10 хвилин, поки вона не стане схожою на розплавлений сир. Чим довше варити, тим твердішою буде. Сирну масу виливають у формочку, застелену плівкою, і охолоджують.

Для приготування домашньої бринзи беруть літр незбираного домашнього молока, 250 грамів сметани, дві неповні столові ложки солі, три яйця.

Молоко доводять до кипіння, зменшують вогонь і вливають сметану, перемішану з яйцями до однорідної маси. Солять і варять 5 хвилин на маленькому вогні (молоко має згорнутись), постійно помішуючи. Затим суміш виливають у застелений марлею друшляк і залишають у такому стані на кілька годин. Потім слід міцно обв’язати сир марлею та помістити під прес. До повної готовності пресується близько 10 годин.

Можна також приготуватувати моцарелу. Потрібно взяти два літри молока високої жирності, по дві столові ложки лимонного соку і солі, чверть чайної ложки сичужного ферменту (який допомагає молоку згуститись), півсклянки води.

Молоко слід нагріти до 70ОС, додати лимонний сік і сичужний фермент, розведений у воді, перемішати і тримати за такої температури, поки не утвориться сир, але щоб маса не закипіла. Відтиснути сир руками (в гумових рукавичках, щоб не обпектись). В окрему каструлю налити воду, посолити і довести до кипіння. Сирну масу опустити в гарячу воду на дві хвилини. Вийнявши, ретельно розім’яти, щоб сир був однакової консистенції, і знову опустити на дві хвилини. Потім можна надавати йому форму. Найкраще формувати невеликі кульки. А щоб сир тримав форму, його потрібно занурити у крижану підсолену воду на кілька хвилин.

Для приготування домашньої фети слід узяти літр молока та сіль за смаком.

Молоко наливають у скляну банку і залишають у теплому місці для прокисання. Переливають у каструлю, ставлять у холодну духовку і розігрівають її до температури 150ОС. Тримають там молоко близько години, стежачи, щоб не закипіло. Потім сирну масу треба вилити у друшляк, застелений марлею, сформувати мішечок і підвісити, щоб стекло. Відгортають марлю і солять сир лише з одного боку. Посоленим боком кладуть у форму, вирівнюють, притискають, аби не було порожнин усередині, і зверху ще присолюють. Залишають його при кімнатній температурі на дві-три години, а потім ставлять у холодильник. Сир готовий.

Домашній адигейський сир. Беруть один кілограм кисломолочного сиру, літр молока, три яйця, 100 грамів масла, по чайній ложці соди і солі.

Молоко потрібно довести до кипіння, додати сир, проварити півгодини, постійно помішуючи. Друшляк застелити марлею, вилити суміш, щоб стекла сироватка. Теплувату сирну масу викладають у чистий посуд, додають яйця, м’яке масло, соду, сіль і ретельно вимішують. Потім ставлять на середній вогонь і варять 10 хвилин, постійно помішуючи. Затим викладають сир у форму, змащену маслом, розрівнюють, охолоджують і поміщають у холодильник на дві-три години. Виймають сир, перевернувши форму.

Версія для друку          До списку статтей

МАЙЖЕ в кожному приватному садку традиційно ростуть чорна смородина і порічки. А ми пропонуємо поселити на обійсті їхню поки що мало поширену родичку — смородину золотисту. Вона заслуговує на це завдяки своїм численним хорошим якостям, про які розповімо в одному з матеріалів у наступному «ДГ», чи не найголовнішою з котрих є та, що плоди сміливо можна давати малим дітям — алергії вони не викличуть. Ну а щодо заготівель, то компоти, джеми, соки, варення, вино виходять просто чудові. Та й декоративне значення куща неабияке: від снігу до снігу він є окрасою саду.

Всюди — у містах в багато­квартирних будинках і в сільських хатах, що опалюються самою грубкою, — потрібно провести підготовку до опалювального сезону. В чому вона полягає, залежить, звісно, від способу обігріву помешкання, але є і загальні заходи, до яких треба вдатися, щоб у домівці було затишно. Тож перерахуємо, що сприятиме збереженню тепла.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове