Вівторок, 10 жовтня 2017 року № 79 (19524)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19524/print.php?n=36975

  • Допекло

Що за часи настали?

Олена ГОРБУНЬ.

Вінницька область.

Тільки-но вщухли розмови про жорстоке вбивство літнього селянина у Немирівському районі, як сталося ще одне, не менш страшне. Щоправда, правоохоронці цього разу спрацювали оперативно і знайшли вбивць, чим, можливо, запобігли новим злочинам. Проте двох людей це не поверне до життя…

У ПРИВАТНОМУ секторі обласного центру рецидивісти закатували до смерті подружжя: чоловікові було 76 років, дружині 68. Убили стареньких над ранок, за кілька днів до цього отруївши собаку.

Злочинці — двоє раніше судимих вінничан віком 46 та 35 років. Старший притягувався до кримінальної відповідальності за замах на вбивство, а молодший відбув покарання за вбивство та зґвалтування. Поліцейські з’ясували, що один із них був співмешканцем працівниці рієлтерської контори. Жінка займалася оформленням документів на продаж будинку тих самих чоловіка й дружини. Очевидно, від неї вбивця довідався про угоду й можливу передачу від покупців завдатку. Знайшов спільника і розробив план пограбування.

Рано-вранці 19 вересня до поліції надійшла інформація, що працівники ДСНС під час гасіння пожежі у будинку на вулиці Пластова виявили два обгорілі тіла з ознаками насильницької смерті. Оскільки будинок не встиг згоріти дотла, правоохоронці побачили, що в помешканні безлад: тут явно шукали щось цінне. Очевидно, гроші, бо старовинні ікони та срібні монети не зникли, зробили висновок слідчі.

Діти покійних, приватні підприємці, просто розчавлені горем і жорстокістю, з якою убивали їхніх батьків.

На початку вересня подібний злочин ставсь у Шаргородському районі. 25-річний раніше судимий чоловік убив двох бабусь у селі Сапіжанка. До поліції надійшло повідомлення про смерть 77-річної пенсіонерки внаслідок отруєння чадним газом. Після судово-медичної експертизи з’ясувалося, що літню жінку задушили. Поки поліцейські оглядали будинок загиблої, надійшла ще одна сумна звістка — по сусідству у власному будинку виявлено тіло 87-річної місцевої жительки.

Як розповів керівник поліції Вінниччини Юрій Педос, поліцейські відразу припустили, що до вчинення подвійного вбивства може бути причетний хтось із місцевих. Правоохоронці швидко натрапили на слід ката — ним виявився молодий односелець та родич однієї з бабусь. 2015-го він вийшов із колонії, де провів сім років за розбій, зґвалтування та хуліганство. Затримали нетверезого правопорушника на місці вчинення злочину: почувши, що знайшли тіло його родички, «допомагав» поліцейським виявити вбивцю.

Страшні часи настали — люди і в селах, і в містах почуваються беззахисними. Селяни бояться навіть на кілька годин залишити житло без нагляду через масові крадіжки. Сумне лідерство тримає Калинівський район: у селах Байківка, Гущинці, Іванів, Павлівка, Пиків із будинків та подвір’їв виносять усе, що «погано лежить». Люди готові вдатися до акцій протесту, якщо злочинців не затримають. Кажуть, такого зухвальства у цих краях ще не було.

Мешканка села Байківка розповіла, що якось уранці вони з чоловіком побачили, що на воротах їхнього гаража відсутній замок, зникли бензопилка, бензокоса, «болгарки» тощо. Тієї ж ночі в селі «обчистили» ще кілька домогосподарств, винесли технічне знаряддя, яке у місцевого фермера зберігалось у погребі — гадав, що там воно у безпеці. Селяни підозрюють, що у районі орудує банда, у складі якої є хтось місцевий, дуже добре обізнаний про все і всіх. Бо йдуть до садиб, де є що брати.

Поліцейські запевняють, що працюють над розкриттям злочинів. Проте люди, не відчуваючи захисту, озброюються і замислюються про створення місцевих «дружин», які патрулюватимуть ночами. На правоохоронців не сподіваються, адже все, на що ті здатні, — пост-фактум упіймати злочинців. Та й то, якщо пощастить.