Вівторок, 10 жовтня 2017 року № 79 (19524)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19524/print.php?n=36972

  • Екологія

Дозиметр зашкалює

Галина ВЕРНИГОРА.

ШУКАЧІ дармового брухту знову «розворушили» радіоактивний могильник під Кропивницьким. Правоохоронці заскочили крадіїв на гарячому, коли ті вкотре з’явилися тут на авто з причепом, щоб забрати викопані напередодні опромінені цезієм металеві контейнери. З’ясувалося, що вже не вперше здавали таку тару на місцевий пункт прийому брухту…

Цей могильник з’явився під Кропивницьким понад два десятки років тому після техногенної аварії на одному з тамтешніх підприємств. Тоді не знайшли нічого кращого, як уночі закопати заражені цезієм-137 обладнання та землю у металевих контейнерах. Відтоді це місце кропивничани оминають десятою дорогою. Проте дармове залізо приваблює мисливців за ним. Цього літа невідомі екскаватором розкопали контейнери із землі й заходилися вивозити на пункт прийому сировини. Тоді ці незаконні роботи зупинили, відкопане знову загорнули, а територію могильника позначили табличками «Радіаційна небезпека». Проте, як бачимо, пересторога не відлякує відчайдухів-мародерів. Тим більше, що на затриманих нині чоловіків просто склали протокол і відпустили, їм загрожує хіба що символічний штраф.

Як завадити крадіям відкопувати радіоактивний метал? Відповіді у місцевої влади поки що немає. Єдиний вихід, кажуть у мерії, — перезахоронення контейнерів. Та коли знайдеться фінансування, наразі не прогнозують. Тим часом небезпечний могильник охороняють лише застережні таблички.