Архів
Вівторок,
10 жовтня 2017 року

№ 79 (19524)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  • За рубежем
Протест на протест: хто кого?

ІСПАНІЯ. Каталонію охопили масштабні страйки прихильників і противників відокремлення регіону.

Докладніше...
П’ята спроба домовитись

ЄВРОСОЮЗ. У Брюсселі стартував черговий раунд переговорів щодо Brexit.

Докладніше...
Колективна оборонна система

ПОЛЬЩА. Закуплені системи «Patriot» захищатимуть і повітряний простір Литви.

Докладніше...
Політичні візові баталії

ТУРЕЧЧИНА. Американське посольство в Анкарі припинило видачу неімміграційних віз у зв’язку з «останніми подіями».

Докладніше...
Компромісне рішення

НІМЕЧЧИНА. Канцлер уперше погодилася на обмеження кількості біженців, які щороку можуть в’їжджати до країни.

Докладніше...
І тут не прихильні до мігрантів

США. Адміністрація президента оновила список вимог щодо імміграційної політики країни.

Докладніше...
Із корупціонерами — тільки так

У КИТАЇ за корупцію впродовж п’яти років уже покарали майже півтора мільйона чиновників із правлячої партії.

Докладніше...
Прокинувся вулкан

ІНДОНЕЗІЯ. З острова Балі через виверження вулкана на горі Агунг евакуювали понад 74 тисячі чоловік.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Геополітика

Без паралелей і без перспектив

Маргарита СИТНИК.

Довго тягнулося й ось вибухнуло — в Автономній області Каталонія на північному сході Іспанії у неділю, 1 жовтня, у вирі жорстких сутичок між жителями цього регіону та правоохоронцями відбувся референдум щодо його незалежності. Постраждали внаслідок протистояння близько тисячі осіб.

УТІМ, волевиявлення (вже «над­цяте» за рахунком) фактично було зірване. Каталонія — високорозвинений регіон, який щороку дає до загального бюджету Іспанії 16 мільярдів євро, відтак втрачати його зовсім не хочеться. Спочатку в судовому порядку на проведення референдуму наклали заборону, згодом, ближче до події, Мадрид залучив внутрішні війська. Центр навіть пішов на болючий крок — заморозив тамтешні рахунки, поставивши під загрозу виплату зарплатні бюджетникам. Було вилучено кілька мільйонів бюлетенів, закрито понад половину шкіл, які планували використати як виборчі дільниці. Як стверджують організатори волевиявлення, 90% тих, хто, надрукувавши бланки вдома, все ж взяв у ньому участь, проголосували за незалежність регіону. Відтак тепер парламент автономії має намір законодавчо затвердити його результати.

Іспанію, мабуть, найбільше із західноєвропейських країн роздирає сепаратизм. Пригадаймо хоча б багаторічну кровопролитну боротьбу басків за незалежність. Глава правління Країни Басків Іньїго Уркулью Рентерія, до речі, по гарячих слідах звернувся до прем’єр-міністра Іспанії М. Рахоя із пропозицією розпочати діалог щодо права націй на самовизначення, аби уникнути ще більшої напруженості в суспільстві. Подібні настрої панують у провінціях Галіція та Валенсія.

Сьогодні багато хто почав порівнювати події початку 2014 року на українських теренах з нинішніми іспанськими. В Росії дехто навіть проводить аналогії із «кримським» та «донбаським» волевиявленнями. Але єдине, що поєднує з ними каталонський референдум, — усі вони відбулися всупереч законам держави, без участі міжнародних спостерігачів, їхні результати не визнані міжнародною спільнотою. Щодо решти... Каталонія як регіон має давню історію і була свого часу незалежним державним утворенням. Каталонці — окрема нація із самобутньою культурою, власною мовою, що визнано Іспанією і закріплено в її законодавстві. Автономія має свій парламент та уряд, і рівень життя там набагато вищий, ніж загалом по країні. Референдум у Каталонії — це акт, здійснений політичним суб’єктом у вигляді окремої нації, на ньому стояло питання про незалежність регіону і не містилося планів стосовно приєднання до складу іншої держави.

Донбас же за своєю суттю є, так би мовити, етнічним «суржиком» із українців, зросійщених українців, росіян та певного числа представників інших нацменшин, власної мови і культури не має і не мав (крім того, на відміну від Каталонії, був дотаційним депресивним регіоном). Хоча «референдум» під дулами бойовиків начебто й передбачав самостійність, кінцевою метою було входження до складу РФ. У Криму є корінний народ — кримські татари, й, власне, вирішувати долю півострова, за логікою, повинні були саме вони. Але, як відомо, позиція кримськотатарської спільноти, котра обрала Україну, окупанта не цікавила...

Експерти зазначають, що історія і система відносин Іспанії та Каталонії швидше нагадують російсько-українські. Каталонія має давнішу історію, ніж Іспанія — її незалежність від арабських загарбників і французького короля була проголошена 988 року. На київських теренах у той час князь запроваджував християнство, а от на місці Москви були безлюдні ліси та болота. Волелюбність каталонців більша, ніж іспанців, — віддавна вони віддавали перевагу не абсолютній монархії, а демократичнішим формам правління та автономії від центру (порівняємо споконвічну любов до царів-деспотів у росіян і козацьку вольницю українців). Жителі Каталонії, потрапивши під управління Іспанії, постійно страждали від нападок на їхню національну ідентичність, адже «метрополія» вважала їх лише «гілкою» одного народу, що потрапила під зовнішній вплив. Каталонська мова відрізняється від іспанської приблизно настільки ж, як і українська — від російської.

Міжнародна спільнота відреагувала на останні події в Каталонії стримано, переважно лунали заяви, що це, мовляв, внутрішні справи Іспанії і втручатися в них не треба. Такий самий коментар надійшов і від російського МЗС. Політологи наголошують, що, хоча Росія й «заграє» з праворадикальними, екстремістськими та сепаратистськими рухами в ЄС, псувати відносини з Іспанією вона не стане. Та і якщо відцентрові процеси почнуть розвиватися в Європі за принципом доміно (Шотландія, Фландрія, Корсика, Південний Тіроль), то це неминуче дійде й до Росії, яка, мабуть, є «найклаптиковішою» країною у світі.

Як розвиватимуться події в Іспанії далі? Експерти прогнозують три шляхи: Мадрид затисне Барселону, або Барселона згодом підніме всю Каталонію, змусивши центр поступитися, або після виснажливого протистояння почнеться діалог. У будь-якому разі «килимового» бомбардування регіону, як це практикувалося Росією в Чечні, або «зелених чоловічків», як у Криму, там не буде...

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Масштаби — всеукраїнські
Читати
Перед пенсією всі рівні
Читати
Поповнили збройові запаси
Читати
Тунель у Європу
Читати
Настали чорні часи?
Читати
Цікавить наша земля
Читати
Стартував «субсидійний» сезон
Читати
Обсіємося вчасно
Читати
А газ дорожчає
Читати
Солодкий експорт
Читати
Метал за гроші
Читати





Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове