Архів
Вівторок,
10 жовтня 2017 року

№ 79 (19524)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  • За рубежем
Протест на протест: хто кого?

ІСПАНІЯ. Каталонію охопили масштабні страйки прихильників і противників відокремлення регіону.

Докладніше...
П’ята спроба домовитись

ЄВРОСОЮЗ. У Брюсселі стартував черговий раунд переговорів щодо Brexit.

Докладніше...
Колективна оборонна система

ПОЛЬЩА. Закуплені системи «Patriot» захищатимуть і повітряний простір Литви.

Докладніше...
Політичні візові баталії

ТУРЕЧЧИНА. Американське посольство в Анкарі припинило видачу неімміграційних віз у зв’язку з «останніми подіями».

Докладніше...
Компромісне рішення

НІМЕЧЧИНА. Канцлер уперше погодилася на обмеження кількості біженців, які щороку можуть в’їжджати до країни.

Докладніше...
І тут не прихильні до мігрантів

США. Адміністрація президента оновила список вимог щодо імміграційної політики країни.

Докладніше...
Із корупціонерами — тільки так

У КИТАЇ за корупцію впродовж п’яти років уже покарали майже півтора мільйона чиновників із правлячої партії.

Докладніше...
Прокинувся вулкан

ІНДОНЕЗІЯ. З острова Балі через виверження вулкана на горі Агунг евакуювали понад 74 тисячі чоловік.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Отакої!

Свято від свята різниться

Микола ЯСЕНЬ.

Дніпропетровська область.

Нарешті дочекалися, раділи жителі райцентру Кринички після капітального ремонту центральної вулиці Героїв Чорнобиля. Вона давно вже перетворилася на смугу перешкод, котру не кожен вид транспорту міг здолати.

І ОСЬ НА 26-й рік нашої незалежності вулицю Героїв Чорнобиля відремонтували. Якщо казати точніше, то збудували-проклали заново, оскільки верхній шар колишнього твердого покриття зняли і вивезли геть. «Сьогодні наша вулиця не гірша від європейських, які ми досі бачили тільки по телевізору», — хваляться у селі. «Дякуйте місцевій владі й Президенту України», — чують у відповідь.

— Ще недавно у невеличких населених пунктах не вистачало фінансування навіть на «ямкові» ремонти. І лише тепер наша область спромоглася відновити 160 доріг та вулиць, насамперед у сільській місцевості. При цьому середня довжина однієї відновленої дороги — 2 кілометри, — коментує в повідомлені-агітці, поширеній у всіх місцевих засобах масової інформації, голова ОДА Валентин Резніченко.

Тож святкують не тільки у Криничках. Оновлено центральні вулиці у селах Зоря й Затишне, завершується ремонт у селі Болтишка цього ж Криничанського району. Звісно, це добре. Однак чи можна видавати ремонт донедавна забутих вулиць за епохальне досягнення? Мовчали б скромно, так ні — на всі лади хваляться, мовляв, якби не ми, то й далі б селам путніх вулиць не бачити. І якщо Петро Олексійович особисто не приїжджав у кожний ощасливлений населений пункт перерізати червону стрічку, то тільки через свою велику зайнятість державними справами, — читається між рядками кожного повідомлення про відремонтовані на Дніпропетровщині вулиці. До речі, не тільки вулиці, а й школи. До початку навчального року мало не три десятки їх утеплено сучасними пластиковими вікнами. Усе це, наголошували у ЗМІ та на першовересневих урочистостях, — з ласки обласних очільників та особисто Прем’єр-міністра, який звелів створити для дітей в усіх населених пунктах комфортні умови для навчання.

В області також заходилися ремонтувати й прокладати водогони до тих сіл, де питної води не мали десятиліттями. І знову це робиться з помпою — наголосом на те, що про селян згадала тільки нинішня влада. При цьому ніхто з її представників навіть не замислюється над тим, що турбота про вулиці, школи, водогони тощо — це повсякденний обов’язок місцевих органів влади: територіальних громад. Саме вони мають створювати можливості для розбудови та належного рівня утримування соціальної сфери, при цьому навіть не згадуючи, що за це треба низенько кланятися. Звісно, кілограм гречки на душу брата-виборця і водогін у раніше безводному селі — різні за вагою речі. Але за суттю різниця між ними невелика.

— Особливо коли взяти до уваги, — зауважує відома у Криничках громадська активістка Галина Філімонова, — справжню мету «гарячки» в освоюванні бюджетних коштів на благо населення…

Галина Федорівна знає, що каже. Відроджувати соціальні тили для селян — благородна справа. Але це ще й можливість красти «зайві» гроші, які завелися в бюджетах області й громад. Нині дерибан народних коштів на місцях, за висновками тутешніх експертів і спостерігачів, сягнув таких масштабів, що в рази перевищує «папєрєдніков». Одне зі свідчень цьому — ремонт вулиці Героїв Чорнобиля у райцентрі Кринички.

— Не дорога — лялечка, — каже Філімонова, — але чи довго вона буде такою? Хіба справжні господарі, котрі по-справжньому вболівають за своє селище, вчинили б так?

Річ у тому, що вздовж вулиці, впритул до неї, закопана труба метрового діаметру місцевого водогону. Стара, як світ, — не ремонтувалася, мабуть, відтоді, як була закладена. Дірка на дірці, тож втрати води — жахливі. Торік Аульський водоканал продавав Криничкам кубометр води за 1 грн 2 коп., мешканці ж за кожен спожитий ними куб платили 6 грн 5 коп., але, незважаючи на це, селище заборгувало водоканалу більше трьох мільйонів гривень! Отож якщо по-господарськи, а не для того, щоб похвалитися, годилося б вулицю відновлювати разом із водогоном. Адже рано чи пізно доведеться з ним щось робити, псуючи метр за метром рівненький і гладенький асфальт. Причому не лише вздовж вулиці, а і впоперек, адже водогін розгалужується у дворах.

Очевидно, «закопування» мільйонів разом із трубами відклали до наступного разу. Адже потреба «купувати» народ нікуди не дінеться.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Масштаби — всеукраїнські
Читати
Перед пенсією всі рівні
Читати
Поповнили збройові запаси
Читати
Тунель у Європу
Читати
Настали чорні часи?
Читати
Цікавить наша земля
Читати
Стартував «субсидійний» сезон
Читати
Обсіємося вчасно
Читати
А газ дорожчає
Читати
Солодкий експорт
Читати
Метал за гроші
Читати





Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове