Архів
Вівторок,
10 жовтня 2017 року

№ 79 (19524)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  • За рубежем
Протест на протест: хто кого?

ІСПАНІЯ. Каталонію охопили масштабні страйки прихильників і противників відокремлення регіону.

Докладніше...
П’ята спроба домовитись

ЄВРОСОЮЗ. У Брюсселі стартував черговий раунд переговорів щодо Brexit.

Докладніше...
Колективна оборонна система

ПОЛЬЩА. Закуплені системи «Patriot» захищатимуть і повітряний простір Литви.

Докладніше...
Політичні візові баталії

ТУРЕЧЧИНА. Американське посольство в Анкарі припинило видачу неімміграційних віз у зв’язку з «останніми подіями».

Докладніше...
Компромісне рішення

НІМЕЧЧИНА. Канцлер уперше погодилася на обмеження кількості біженців, які щороку можуть в’їжджати до країни.

Докладніше...
І тут не прихильні до мігрантів

США. Адміністрація президента оновила список вимог щодо імміграційної політики країни.

Докладніше...
Із корупціонерами — тільки так

У КИТАЇ за корупцію впродовж п’яти років уже покарали майже півтора мільйона чиновників із правлячої партії.

Докладніше...
Прокинувся вулкан

ІНДОНЕЗІЯ. З острова Балі через виверження вулкана на горі Агунг евакуювали понад 74 тисячі чоловік.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  •  У Верховній Раді

Про димову завісу та законодавчі симулякри

Марина ТІШКОВА.

У диму та з іскрами в усіх можливих значеннях завершили пленарний тиждень депутати. Все, що було і буде найзначимішим на сьогодні і в найближчій перспективі, благословилося на світ. Загалом за два останні дні пленарного тижня розглянуто півтора десятка проектів законів та постанов, ухвалено п’ять законів.

Деокупація окупації

ПІСЛЯ пенсійної та судової реформ перейшли до «основної страви» — пленарного четверга до порядку денного було включено два законопроекти з «реінтеграційного» президентського пакета та альтернативні. Проте «з наскоку» вирішити донбаське питання не вдалося — засідання було зірване зусиллями депутатів із фракцій «Самопомочі», «Батьківщини» та позафракційними, зокрема гарячими «свободівцями», котрі заблокували трибуну і президію.

Наступного дня, у п’ятницю, розгляд скандальних законопроектів продовжили, пожертвувавши заради них навіть традиційною «Годиною запитань до уряду». Півгодини бійок, штовханини, палких закликів у дусі «хто протестує, той агент Кремля» — і справа рушила: законопроект «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях» схвалено 233 «за», а документ під назвою «Про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей» благословився як закон 229 голосами (не без сприяння «Опоблоку» та депутатських груп «Відродження» і «Воля народу»). Фінал цього дійства був більш ніж яскравий. Сесійна зала почала наповнюватися димом, як виявилося, через запалену димову шашку. Вину за це взяв на себе «свободівець» Ю. Левченко, сказавши: «...я вважаю, що зробив правильно, я б цей парламент спалив, щоб він не робив те, що він робить... щоб ви всі не знущалися над українським народом!». Під стінами ВР відбувалося те ж саме — активісти билися з правоохоронцями.

Тепер ближче до суті. Закон (уже й підписаний Президентом) «Про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей» продовжує на рік чинність особливого порядку місцевого самоврядування в ОРДЛО. Діяти він почне на Донбасі, згідно з положенням документа, тільки після виведення всіх незаконних збройних формувань, військової техніки, бойовиків і найманців із території України. Власне, до цього пункту й були основні претензії щодо прихованих механізмів федералізації нашої держави. Росія ж, відомо, понад три роки торочить, що «їх там нема», тобто військ РФ, і їй нічого не буде коштувати напоказ таки залишити територію Донбасу. Міжнародна спільнота радісно сплесне в долоні, мовляв, нарешті здихалися проблеми, а українській стороні нічого не залишиться, як дотримуватися власних же законів. Таким чином колаборанти в парламенті із примари можуть набути цілком реальних обрисів...

Проект закону «Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях» пропонує таке. У ньому РФ визначена як агресор, уведено поняття «окупаційної адміністрації Російської Федерації» (але не визначено дату початку окупації, через що вже був названий деякими політсилами «симулякром»). Визначенням меж окупованих територій займатиметься Генштаб. Крім того, Україна не нестиме відповідальність за протиправні дії Росії та її окупаційного режиму. Проте у проекті документа нічого не сказано про Крим, його згадано лише в перехідних положеннях, також не йдеться про запровадження воєнного стану.

Ключове нововведення — керівництво всіма силовими підрозділами на Донбасі, задіяними в нинішній антитерористичній операції, передано Об’єднаному оперативному штабу Збройних сил України (нині АТО керує СБУ), тобто справи в свої руки візьме армія, цим самим конфлікт юридично переходить у військову площину. Терміну АТО в новому законопроекті нема — його замінили «заходами щодо забезпечення національної безпеки й оборони, стримування та відсічі російської збройної агресії».

Головні камені спотикання цього проекту документа — це згадки про Мінські угоди. Власне, їх імплементація в українське національне й була однією з головних претензій до нього. Багато експертів та депутатів вважають, що їх не можна вважати джерелом права й обов’язком до виконання, оскільки їх підписували терористи.

Віртуалізовані та захищені

НЕ СКАНДАЛАМИ єдиними — кілька рішень у діловій атмосфері все ж було прийнято, зокрема економічної тематики. Ухвалено Закон «Про електронні довірчі послуги», котрий, як заявляють у профільному комітеті, наблизить Україну до цивілізованого світу. Ним визначено правові та організаційні засади надання таких послуг, здійснення електронної ідентифікації, встановлено державний нагляд за дотриманням вимог законодавства у цій сфері.

Законом «Про основні засади забезпечення кібербезпеки України» визначено правові та організаційні засади державної політики у галузі, її основні принципи і напрями гарантування. Вирішено також дещо з кадрових питань, зокрема обрано двох представників ВР до конкурсної комісії з обрання членів НКРЕКП.

Нічого шастати!

ВІДТЕПЕР артисти країни-агресора, тобто Росії, будуть приїжджати на гастролі в Україну виключно з дозволу СБУ. Відповідний закон, ухвалений у четвер, зобов’язує організаторів заходів перед тим, як запросити російського лицедія, подати до Служби безпеки запит, щоб дізнатися, чи не заборонений йому в’їзд на територію нашої держави.

Також на знак солідарності з кримськими татарами 6 грудня у Верховній Раді буде проведено урочисте засідання з нагоди 100-річчя проведення першого Курултаю кримськотатарського народу — 5 жовтня депутати згуртовано підтримали постанову щодо цього.

Наступне пленарне засідання — 17 жовтня.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Масштаби — всеукраїнські
Читати
Перед пенсією всі рівні
Читати
Поповнили збройові запаси
Читати
Тунель у Європу
Читати
Настали чорні часи?
Читати
Цікавить наша земля
Читати
Стартував «субсидійний» сезон
Читати
Обсіємося вчасно
Читати
А газ дорожчає
Читати
Солодкий експорт
Читати
Метал за гроші
Читати





Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове