Архів
Вівторок,
10 жовтня 2017 року

№ 79 (19524)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  • За рубежем
Протест на протест: хто кого?

ІСПАНІЯ. Каталонію охопили масштабні страйки прихильників і противників відокремлення регіону.

Докладніше...
П’ята спроба домовитись

ЄВРОСОЮЗ. У Брюсселі стартував черговий раунд переговорів щодо Brexit.

Докладніше...
Колективна оборонна система

ПОЛЬЩА. Закуплені системи «Patriot» захищатимуть і повітряний простір Литви.

Докладніше...
Політичні візові баталії

ТУРЕЧЧИНА. Американське посольство в Анкарі припинило видачу неімміграційних віз у зв’язку з «останніми подіями».

Докладніше...
Компромісне рішення

НІМЕЧЧИНА. Канцлер уперше погодилася на обмеження кількості біженців, які щороку можуть в’їжджати до країни.

Докладніше...
І тут не прихильні до мігрантів

США. Адміністрація президента оновила список вимог щодо імміграційної політики країни.

Докладніше...
Із корупціонерами — тільки так

У КИТАЇ за корупцію впродовж п’яти років уже покарали майже півтора мільйона чиновників із правлячої партії.

Докладніше...
Прокинувся вулкан

ІНДОНЕЗІЯ. З острова Балі через виверження вулкана на горі Агунг евакуювали понад 74 тисячі чоловік.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

На пороховій інфляційній бочці

Олена КОЩЕНКО.

Колаж Світлани Урбанської.

Поки в уряді рапортують про успіхи реформ і зростання добробуту народу, громадянам доводиться дедалі тугіше затягувати паски. Вміст наших гаманців нині нагадує таку собі порохову фінансову бочку, яка мало не щодоби детонує. Зокрема, за даними НБУ, минулого місяця інфляція становила понад 16%! А нинішнього, схоже, вона буде ще вища…

ТАКЕ знецінення гривні випереджає всі грошові ініціативи від уряду, як-от підвищення мінімальної зарплати, пільгових виплат, прожиткового мінімуму, пенсій тощо. Із початком осені зірвалися в галоп ціни на більшість соціально значущих продовольчих товарів, уключених до переліку, що підлягають моніторингу Держстатом. А надто тваринницька продукція.

Експерти застерігають: ціни на харчі ще не досягли стелі. Зокрема, Асоціація фермерів та приватних землевласників України днями видала на-гора прогноз: до кінця осені ціни на продукти першої необхідності можуть піднятися ще на 20%.

Здавалось би, куди ж далі? Та ще й за нинішніх зарплат і пенсій. Уявіть: закупівля на тиждень продуктів для української родини обходиться майже у стільки ж, скільки й у країнах ЄС! Але хіба можна навіть порівняти наші та їхні зарплати і пенсії?..

Експерти одностайні: відсутність стримуючих рішень Кабміну спровокувала зростання цін. Тим часом урядовці кивають на аграріїв-виробників. Це вони, мовляв, так накрутили свої відпускні ціни. А ті своєю чергою — на урядовців, які для виробників сільгосппродукції скасували спецрахунки на ПДВ і запроваджені ще під час регулювання цін субсидії на харчові продукти для сільського господарства.

Але в чому нині не запідозриш аграріїв, так це у девальвації гривні, за якою нині стоять, зазначають експерти, приховані валютні спекуляції уряду з курсом долара, спровоковані спорожнілими держскарбницею і Пенсійним фондом. Наобіцяли народу золоті гори, а тепер же на всі ці підвищені зарплати і пенсії десь треба брати гроші. От і вирішили звичним ділом іще раз трусонути самих громадян...

Як би там не було, але від такої недолугої політики уряду передовсім страждають найбідніші верстви населення, на обідньому столі яких основу меню якраз і становлять оті самі продукти першої необхідності, що нині здорожчали найбільше.

Символічним «контрольним пострілом» у повітряну кульку популістських заяв уряду можна назвати хоча б такий статистичний факт ООН. Сьогодні в Україні прожитковий мінімум 1,63 долара на добу. Це більш як утричі менше усталеної норми у світі — 5 доларів! Також, згідно з міжнародними нормами, за межу бідності кожний громадянин потрапляє тоді, коли отримує на місяць суму, меншу за 150 доларів, включаючи витрати не лише на харчування, а й на комуналку, проїзд, лікування тощо. Тому сьогодні близько 90% українців живуть у злиднях, оскільки витрачають на основні потреби 62% і більше своїх прибутків. Можна сміливо стверджувати, що бідність в Україні носить масштабний всеохоплюючий характер.

Тільки от що не зрозуміло: чому у нашій країні щонайперше біднішають малозабезпечені громадяни — пенсіонери і отримувачі субсидій? Тоді як у вузького кола високооплачуваних чиновників післямайданної влади зарплати і прибутки чомусь рекордно злітають угору. При цьому, за даними Держстату, виробництво в Україні продовжує скорочуватися і від початку поточного року впало ще на 0,7%.

Тотальна бідність при збагаченні владної верхівки — це злочин проти народу.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Масштаби — всеукраїнські
Читати
Перед пенсією всі рівні
Читати
Поповнили збройові запаси
Читати
Тунель у Європу
Читати
Настали чорні часи?
Читати
Цікавить наша земля
Читати
Стартував «субсидійний» сезон
Читати
Обсіємося вчасно
Читати
А газ дорожчає
Читати
Солодкий експорт
Читати
Метал за гроші
Читати





Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове