Архів
Вівторок,
10 жовтня 2017 року

№ 79 (19524)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька

Вербиченька

Cторінку підготувала Устина ГРЕЧАНЮК.


Версія для друку          До списку статтей
  • Слово про сучасницю

Любові вистачить на всіх

Леся ГУДЗЬ.

Житомирська область.

Фото Юрія Дробота.

Чим славен ти, Поліський краю? Зеленочубими лісами і синьо­окими озерами, льонами і житами, та найбільше — людьми. Вони живуть серед нас, щодня кажуть звичайнісіньке «добридень» — і від того світ робиться добрішим, сонце світить яскравіше, а на душі теплішає.

МАЛА батьківщина Любові Володимирівни Свєтікової — околиця Новограда-Волинського, мікрорайон Смолка. Там, у звичайній робітничій родині Завістовських, і побачила світ дівчинка, яку назвали красивим іменем Любов. Безтурботне дитинство, щасливі шкільні роки — було-таки це у того покоління, хоча й виховувались у праці, допомагаючи батькам, не мали статків таких, що намагаємося дати нині власним дітям… Після школи Люба вступила до Житомирського училища культури. З дипломом керівника оркестру в 1976 році повернулася до рідного міста — й відтоді нерозлучно пов’язана з палацом культури, який, по суті, давно вже став їй другою домівкою. Керівник гуртків у Пилиповичах, Піщеві, Таращанці, Красилівці, касир, білетер-контролер, вахтер — це лише офіційні її посади. Бігла на роботу, попоравши чимале батьківське господарство і город — сили, каже, зважаючи на молоді літа, вистачало на все. Подобалося працювати, бути затребуваною.

Проте найбільшою любов’ю її життя були і залишаються пісня та гра на народних інструментах — Любов Володимирівна не скаже й зараз, що сильніше до душі. Грала в оркестрі народних інструментів С. Д. Іванова на бандурі, навчилася самотужки! В ансамблі бандуристок уже й співала. «А чому ж ти ходиш лише на оркестр? У хор теж іди!» — якось спонукав до ще одного захоплення керівник ансамблю пісні і танцю «Полісся» Микола Іванович Мартинюк. Відтоді Любов Свєтікова учасниця і цього колективу. Після заміжжя привела сюди й чоловіка. Теплі нотки звучать у голосі жінки при спогадах про гастролі з «Поліссям» південними областями України і поїздку по Болгарії, про участь у різних фестивалях, конкурсах, у зйомках телепередачі «Сонячні кларнети», виступи на ВДНГ… Без пісні не мислить себе й тепер: виспівує у «Поліссі» й радість, і журбу свою сердечну, і все-все, що на душу ляже.

Народного театру також не цурається: особливо пам’ятають її глядачі по невеличкій, але колоритній ролі мами Проні Прокопівни з п’єси «За двома зайцями».

Тут же, при палаці культури, практично і виросла її донечка Оля: вже з трьох років дівчинка танцювала, співала, брала участь у різноманітних шоу і концертах. Її теж добре знають у нашому місті. Син Сергій мешкає з сім’єю у Чернігові, бабусина втіха — його донечка дворічна Софійка. Ось таке її жіноче, материнське і людське щастя. На жаль, кілька років тому поховала чоловіка.

Живе Любов Володимирівна просто: радіє кожному дню, роботі, котра за все життя стала не тягарем, а справою для душі. Вдячна долі за подаровані зустрічі з чудовими людьми, з якими випало спілкуватися впродовж сорока років роботи. І зовсім не переймається тим, що ніколи не мала ні особистої (лише колективну) слави, ні високих посад у палаці культури. Бо ж добре знає — без її, малопомітної на перший погляд, «технічної» роботи не було б справжнього відчуття свята, довершеного сценічного дійства, останнього штриха у його проведенні.

Дуже влучно відгукнувся про Любов Свєтікову заслужений працівник культури України Микола Мартинюк: «Культура — це передусім чистота, порядок. Дуже багато у цьому сенсі залежить від технічних працівників, їхнього сумління, ставлення до роботи. Тож без Люби нам не обійтись!»

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове