Архів
Вівторок,
19 вересня 2017 року

№ 73 (19518)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Новий курс

У ФРАНЦІЇ очікується рекордне за останні 10 років зростання оборонного бюджету.

Докладніше...
Ще одна ціль у Європі

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. У метрополітені Лондона стався вибух, є поранені.

Докладніше...
Син за батька відповідає

В ІСЛАНДІЇ відбудуться дострокові парламентські вибори.

Докладніше...
Що за країна — Вейшнорія?

БІЛОРУСЬ. У Міноборони озвучили завдання другого етапу спільних російсько-білоруських військових навчань «Захід-2017».

Докладніше...
Під ударом мирне населення

ІРАК. У місті Насирія сталося два теракти за добу.

Докладніше...
Напруженість наростає

КНДР здійснила пуск ракети в напрямку Японії.

Докладніше...
З прицілом на майбутнє

ЄВРОСОЮЗ виділив додаткові кошти на боротьбу з безробіттям серед молоді.

Докладніше...
Урядова криза

ПЕРУ. Парламент висловив вотум недовіри уряду.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Прошу надати роз’яснення, чи враховується в заробіток, з якого обчислюються пенсії відповідно до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність», матеріальна допомога та індексація заробітної плати».

Сергій ПЕДОРИЧ.

с. Бабин

Гощанського району

Рівненської області.

 

ЗАРОБІТНА плата наукових працівників, згідно зі статтею 36-ю Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність», складається з посадових окладів (ставок), премій, доплат за наукові ступені, вчені звання, надбавки за стаж наукової, науково-педагогічної роботи та інших надбавок, доплат і винагород, передбачених законодавством у сфері наукової та науково-технічної діяльності.

Відповідно до статті 37-ї Закону, пенсії науковим (науково-педагогічним) працівникам призначаються в розмірі 60 відсотків сум заробітної плати наукового (науково-педагогічного) працівника, на яку, відповідно до законодавства, нараховується збір на обов’язкове державне пенсійне страхування (внески).

Під час обчислення наукової пенсії враховуються суми заробітної плати особи за відповідний період, нараховані їй, згідно з трудовим договором (контрактом) за займаними посадами, перебування на яких зараховується до наукового стажу.

При цьому заробітна плата для обчислення пенсії враховується в межах максимальної величини фактичних витрат на оплату праці найманих працівників, оподатковуваного доходу (прибутку), сукупного оподатковуваного доходу, граничної суми заробітноі плати (доходу), з яких справляються страхові внески (збори) до соціальних фондів, що діяла на день одержання зазначеного заробітку.

Отже, матеріальна допомога та індексація заробітної плати включаються в заробіток для обчислення пенсії, відповідно до Закону «Про наукову і науково-технічну діяльність».

 

«2016-го мені виповнилося 55 років. Я пропрацювала в польовій бригаді державного дослідного господарства 33 роки, загальний стаж — 39 років. Виховую чотирьох дітей. Чи маю право на пенсію за віком на пільгових умовах?»

Валентина ТОРОХТІЙ.

с. Уладівське

Калинівського району

Вінницької області.

 

СТАТТЕЮ 26-ю Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» визначено, що пенсійний вік жінок, які народилися після 1 квітня 1961 року, — 60 років. При цьому пенсія за віком призначається за наявності 15 років страхового стажу.

До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди пенсії за віком на пільгових умовах призначаються в разі досягнення пенсійного віку та за наявності трудового стажу, передбаченого Законом України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.1991 №1788-ХІІ (далі — Закон 1788).

Пунктом «ж» статті 13-ї Закону 1788-го передбачено, що право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах мають жінки, які працюють у сільськогосподарському виробництві та виховали п’ятьох і більше дітей (зокрема усиновлених).

Таким жінкам пенсія призначається в порядку, затвердженому постановою Кабінету міністрів України від 16.05.1992 р. №244. Зокрема, жінкам, які працюють у сільськогосподарському виробництві та виховали п’ятьох або більше дітей до 14-річного віку, в тому числі усиновлених, пенсії на пільгових умовах призначають незалежно від віку та наявного трудового стажу.

Отже, пільгова пенсія жінкам призначається за таких умов:

на час звернення щодо призначення пенсії (на дату подання заяви та необхідних для призначення пенсії документів в управління Пенсійного фонду за місцем проживання) жінка має бути зайнята на постійній роботі в сільськогосподарському виробництві в колгоспах, державних господарствах, міжгосподарських підприємствах, кооперативах, орендних колективах, а також у селянських (фермерських) та інших господарствах незалежно від форм власності та господарювання; жінка має виховувати п’ятьох чи більше дітей, причому на час звернення за призначенням пенсії вік п’ятої дитини має бути не менший за 14 років.

Той факт, що жінка зайнята на постійній роботі в сільськогосподарському виробництві, підтверджується трудовою книжкою або відповідною довідкою колгоспу, державного господарства, міжгосподарського підприємства, кооперативу, орендного колективу чи селянського (фермерського) або іншого господарства незалежно від форм власності та господарювання. Для визначення віку дітей та їх виховання надаються їхні свідоцтва про народження. На жаль, жінка, яка працює на постійній роботі в сільському господарстві та має чотирьох дітей, права на пенсію за віком на пільгових умовах не має.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Замість «гройсманівки» — «розенківку»?
Читати
Газ не здорожчає
Читати
Справедлива для кого?
Читати
Треба боротися, а не імітувати
Читати
Гроші на енергоощадність
Читати
Експорт зріс
Читати
Помилився. Буває...
Читати
МВФ підганяє
Читати
Музею бути
Читати
На тобі, небоже, що мені негоже
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове