Архів
Вівторок,
19 вересня 2017 року

№ 73 (19518)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Новий курс

У ФРАНЦІЇ очікується рекордне за останні 10 років зростання оборонного бюджету.

Докладніше...
Ще одна ціль у Європі

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. У метрополітені Лондона стався вибух, є поранені.

Докладніше...
Син за батька відповідає

В ІСЛАНДІЇ відбудуться дострокові парламентські вибори.

Докладніше...
Що за країна — Вейшнорія?

БІЛОРУСЬ. У Міноборони озвучили завдання другого етапу спільних російсько-білоруських військових навчань «Захід-2017».

Докладніше...
Під ударом мирне населення

ІРАК. У місті Насирія сталося два теракти за добу.

Докладніше...
Напруженість наростає

КНДР здійснила пуск ракети в напрямку Японії.

Докладніше...
З прицілом на майбутнє

ЄВРОСОЮЗ виділив додаткові кошти на боротьбу з безробіттям серед молоді.

Докладніше...
Урядова криза

ПЕРУ. Парламент висловив вотум недовіри уряду.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Довкілля

Знову віз попереду

Олена КОЩЕНКО.

Обгортки, пакети, засипані недопалками зупинки громадського транспорту... Містяни викидають усе це з вікон і балконів просто на газони. Завалені непотребом лісосмуги та яри… На жаль, такі явища стали звичним елементом нашої «культури». І не варто в усьому звинувачувати комунальні служби — ціла армія двірників не встигатиме прибирати непотріб, якщо самі українці не почнуть себе поводити як цивілізовані громадяни.

САМИМИ плакатами «Дякуємо за чисте довкілля» народ не перевиховаєш. Потрібні й інші методи, зокрема каральні. А сьогодні у чинному Кодексі України про адміністративні правопорушення взагалі відсутня стаття, яка б передбачала відповідальність за «сміттєві» правопорушення. А розміри штрафів і механізм їх призначення передбачені іншими статтями цього Кодексу, що регулюють проблему засмічення, недостатньо дієві.

Водночас прикладів успішної боротьби із засмічуванням у світі чимало. Наприклад, у Сінгапурі за кинутий на тротуар недопалок (навіть якщо він просто не долетів до урни) штрафують на суму, еквівалентну 650 доларам США. На наші гроші за нинішнім курсом це 16 770 гривень! Уявіть, такий високий штраф дав змогу Сінгапуру набути статусу найчистішого міста планети. Також у Лондоні завдяки підвищенню штрафу до 160 дол. за кинутий недопалок у недозволених місцях теж істотно почистішали вулиці. А штрафні гроші влада використовує на придбання нових урн і фінансування кампанії про шкоду куріння…

У Верховній Раді зареєстровано законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення» (щодо викидання відходів у неналежних місцях)». Якщо він буде ухвалений (а зробити це депутати обіцяють уже цієї осені), то за викидання будь-яких відходів поза урну чи контейнер для сміття порушник заплатить від 20 до 50 не-оподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 340 до 850 грн. А попадеться на тому ж удруге — викладе з власної кишені вже від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів: 850-1700 грн. Гроші стягуватимуться через суд.

На перший погляд, законопроект дуже потрібний і затребуваний у суспільстві. Може, хоч високі штрафи зупинять тих, хто знічев’я засмічує довкілля.

Проте дуже скидається на те, що ця законотворча ініціатива є черговим виявом популізму. Запровадять шалені штрафи, а хто безпосередньо ловитиме правопорушників? Може, патрульна поліція? Сумнівно. Жодна патрульна машина оперативно не виїде на виклик-оповіщення про те, що якийсь там громадянин кинув недопалок не туди, куди треба. Й інспектори з охорони довкілля цим навряд чи займатимуться, адже через браконьєрів у них повно роботи у лісах та на водоймах.

Не перший рік точаться розмови про створення муніципальної поліції, до обов’язків якої, зокрема, належатиме боротьба за чистоту вулиць. Але ж коли це ще буде! Тож перш ніж приймати подібний документ, авторам цього законопроекту, який, за їхнім задумом, найближчими роками має перетворити Україну на такий собі європейський Сінгапур, краще б почати із закону про муніципальну поліцію. Звичайно, це складніше, і піару менше...

До речі, законів, фактично нульових за ККД, наш парламент наприймав, як кажуть, хоч греблю гати. Взяти хоча б ухвалений Верховною Радою на початку року закон про збільшення одразу в п’ять разів адміністративних штрафів за викидання сміття у лісах. Зелені масиви так само потопають у непотребі. А закон щодо посилення заходів для боротьби з курінням? Подивіться, знову ж таки, на зупинки, зайдіть у кафе, пройдіться підземними переходами... Отож бо й воно.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Замість «гройсманівки» — «розенківку»?
Читати
Газ не здорожчає
Читати
Справедлива для кого?
Читати
Треба боротися, а не імітувати
Читати
Гроші на енергоощадність
Читати
Експорт зріс
Читати
Помилився. Буває...
Читати
МВФ підганяє
Читати
Музею бути
Читати
На тобі, небоже, що мені негоже
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове