Архів
Вівторок,
19 вересня 2017 року

№ 73 (19518)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Новий курс

У ФРАНЦІЇ очікується рекордне за останні 10 років зростання оборонного бюджету.

Докладніше...
Ще одна ціль у Європі

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. У метрополітені Лондона стався вибух, є поранені.

Докладніше...
Син за батька відповідає

В ІСЛАНДІЇ відбудуться дострокові парламентські вибори.

Докладніше...
Що за країна — Вейшнорія?

БІЛОРУСЬ. У Міноборони озвучили завдання другого етапу спільних російсько-білоруських військових навчань «Захід-2017».

Докладніше...
Під ударом мирне населення

ІРАК. У місті Насирія сталося два теракти за добу.

Докладніше...
Напруженість наростає

КНДР здійснила пуск ракети в напрямку Японії.

Докладніше...
З прицілом на майбутнє

ЄВРОСОЮЗ виділив додаткові кошти на боротьбу з безробіттям серед молоді.

Докладніше...
Урядова криза

ПЕРУ. Парламент висловив вотум недовіри уряду.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Сумщина

Будемо з гречкою

Алла АКІМЕНКО.

АГРАРІЇ області активно збирають гречку: вже намолотили понад 13 тисяч тонн за середньої урожайності 14,2 ц/га. До речі, у Мінагропроду запевнили, що нинішній її урожай повністю задовольнить потреби внутрішнього ринку, що дасть змогу зберегти стабільну ціну. Тим більше, що посівні площі України під гречкою у поточному році зросли до 183 тисяч га проти 150 тисяч га 2016-го.

В регіоні тривають й інші види осінніх польових робіт. Зокрема, господарства Білопільського, Лебединського, Липоводолинського та Сумського районів збирають сою, готують ґрунт під посів озимих культур, розпочали сіяти озимий ріпак, а подекуди — й озиму пшеницю.

«Добряна» їде у Європу

СУМСЬКИЙ молочний завод, що входить до складу молочної групи «Мілкіленд», отримав дозвіл на експорт своєї продукції до країн Європейського Союзу. Про це йдеться у повідомленні на сайті Європейської комісії. Згідно з цією інформацією, відповідний дозвіл став чинним із 12 вересня 2017 року. Споживачі давно вже оцінили продукцію Сумського молокозаводу, який спеціалізується на переробці молока, виробництві вершкового масла та сиру під торговою маркою «Добряна».

Горіхи замість шишок

НОВИЙ вид діяльності опановують сумські лісівники: на території Томашівського лісгоспу у Роменському районі заклали горіховий сад. Директор Роменського лісгоспу Олег Салов розповідає, що під посадку дерев виділили 20 га. На придбання 2000 саджанців елітних сортів витратили 100 тисяч гривень. Лісівники очікують, що вже через чотири роки горіхоплідна плантація дасть хороший урожай і швидко окупиться.

За розрахунками економістів, кожний гектар площі повинен принести не менше трьох тонн горіхів. Тож із площі 20 га можна одержати до 60 тонн, і якщо врахувати нинішню вартість очищених плодів, то щороку горіховий сад даватиме прибуток до 120 тис. євро.

Школярі «нового стандарту»

З 1 ВЕРЕСНЯ першокласників чотирьох шкіл краю навчають за новим державним стандартом. Пілотне впровадження проекту в рамках Концепції Нової української школи стартувало у Краснопільській ЗОШ І-ІІІ ступенів, Недригайлівській спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів, ЗОШ І-ІІІ ступенів №27 м. Суми та Шосткинській спеціалізованій школі І ступеня №13. На створення належного освітнього середовища для першокласників у цих навчальних закладах витратили мільйон 813 тисяч гривень. Зокрема, придбано мобільні столи, мультимедійну і комп’ютерну техніку, облаштовано ігрові куточки.

Музей у лісі

ВЖЕ НЕЗАБАРОМ у знаменитому партизанському Спадщанському лісі поблизу Путивля, з яким тісно пов’язане ім’я Сидора Ковпака, має відкритися незвичайний музей просто неба. Ентузіасти звозять сюди монументи «вождів», демонтовані у процесі декомунізації. Як розповів один з ініціаторів цієї справи, колишній секретар райкому КПРС, а нині співробітник Путивльського історико-культурного заповідника Борис Кірбаба, попри те що суспільні цінності змінилися, деякі зняті скульптури все ж є витворами мистецтва.

Експонати звозять із усіх куточків області. Поки що зібрали 30, але очікується, що їх буде не менш як 70. Місцеві жителі вважають, що музей у лісі стане привабливою місциною для туристів.

Суми — донорська столиця

АКЦІЯ за такою назвою відбувається у Сумах з ініціативи обласного Центру крові. Її метою є збір компонентів крові для маленьких пацієнтів онкогематологічного відділення обласної дитячої лікарні. У базі центру сьогодні налічується близько 40 тисяч кадрових донорів. Переважна більшість із них сумчани. На тисячу мешканців обласного центру за рік тут здійснюється 160 донацій — це більше, ніж у будь-якому місті будь-якої країни світу, стверджують фахівці. А ще Суми — єдиний обласний центр в Україні, де запроваджені міські пільги для почесних донорів і де їм видаються кошти на оздоровлення.

Своя стерлядь

У ВОРСКЛУ випустили 25 тисяч мальків стерляді — елітної риби, занесеної до Червоної книги. Зариблювали річку на двох ділянках: у Великописарівському та Охтирському відділеннях Гетьманського національного природного парку. Необхідні кошти сумою 152,7 тисячі гривень надано з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища. За інформацією представників Гетьманського НПП, це вже другий етап роботи з відновлення популяції стерляді у Ворсклі: на першому, у 2014 році, вони запустили у води річки 10 тисяч таких мальків.

Підпільні «лікарні»

НА ОКОЛИЦЯХ обласного центру поліція викрила два псевдореабілітаційні центри, у яких начебто лікували нарко- та алкозалежних. Але насправді людей утримували всупереч їхній волі, били, змушували працювати. Крім того, кололи невідомі медичні препарати. При цьому так звані лікарі не мали ні медичної освіти, ні дозволів на практику. Центри були організовані в непримітних приватних будинках на околиці міста. Хворих здебільш приводили родичі, сподіваючись, що їм там допоможуть. За так зване лікування вони платили від п’яти до 10 тисяч гривень.

Правоохоронці одночасно провели 13 обшуків в оселях організаторів та в центрах. З реабілітаційного полону звільнили майже 40 осіб. Затримали чотирьох підозрюваних, їм інкримінують катування та незаконне позбавлення людей волі. За це їм загрожує до 10 років за ґратами.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Замість «гройсманівки» — «розенківку»?
Читати
Газ не здорожчає
Читати
Справедлива для кого?
Читати
Треба боротися, а не імітувати
Читати
Гроші на енергоощадність
Читати
Експорт зріс
Читати
Помилився. Буває...
Читати
МВФ підганяє
Читати
Музею бути
Читати
На тобі, небоже, що мені негоже
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове