Архів
Вівторок,
19 вересня 2017 року

№ 73 (19518)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Новий курс

У ФРАНЦІЇ очікується рекордне за останні 10 років зростання оборонного бюджету.

Докладніше...
Ще одна ціль у Європі

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. У метрополітені Лондона стався вибух, є поранені.

Докладніше...
Син за батька відповідає

В ІСЛАНДІЇ відбудуться дострокові парламентські вибори.

Докладніше...
Що за країна — Вейшнорія?

БІЛОРУСЬ. У Міноборони озвучили завдання другого етапу спільних російсько-білоруських військових навчань «Захід-2017».

Докладніше...
Під ударом мирне населення

ІРАК. У місті Насирія сталося два теракти за добу.

Докладніше...
Напруженість наростає

КНДР здійснила пуск ракети в напрямку Японії.

Докладніше...
З прицілом на майбутнє

ЄВРОСОЮЗ виділив додаткові кошти на боротьбу з безробіттям серед молоді.

Докладніше...
Урядова криза

ПЕРУ. Парламент висловив вотум недовіри уряду.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Подія

Точка творення

У Львові вібувся книжковий Форум видавців

Ілько КОЛОДІЙ.

Фото Ігоря Табінського.

ЦЕЙ ПРЕДСТАВНИЦЬКИЙ і авторитетний захід було розгорнено у місті Лева вже 24-й рік поспіль. Він об’єднав під своїм крилом у Палаці мистецтв та ще у більш як сорок локаціях міста понад 1000 письменників і поетів, художників — книжкових ілюстраторів та діячів культури. Водночас представили на ньому свої новинки 168 видавництв, які загалом привезли понад 100 тонн літературної продукції.

Зокрема, тут можна було поспілкуватися з братами Капрановими, Антіном Мухарським, Андрієм Курковим, Юрком Винничуком. А також поетами й прозаїками Ігорем Калинцем, Андрієм Содоморою, Марією Людкевич, Петром Шкраб’юком, Левком Різником… Окрім того, до Львова завітав потужний десант іноземних авторів із 24 країн світу, у його складі були Філіп Сендс із Великої Британії, Алісія Гарріс зі США, Ян Вагнер із Німеччини...

Щороку для книжкового форуму оголошується фокусна тема, під творчим кутом якої провадяться заходи. Нині таким стало гасло «Точка творення», адже в наш час саме форум дає імпульс появі нових книжок, нових ідей та новому взаєморозумінню.

Гості форуму мали змогу взяти участь у 890 літературних, мистецьких, освітніх і соціальних заходах, серед яких були презентації, дискусії, автограф-сесії. Було реалізовано чимало творчих спецпроектів, серед яких назву хоча б «Художній репортаж», «Розстріляне Відродження», «Історії Іншості», «Ніч поезії та музики», «Українсько-єврейські зустрічі»… Так, Василь Шкляр запропонував читачеві черговий історичний роман «Троща» — на цей раз про героїчну боротьбу УПА…

Літератури на форумі було вдосталь найрізноманітнішої. Особливу увагу привертала сучасна воєнна тематика. Про агресію на сході країни презентував книгу «Через війну. Погляд волонтера» фотограф Дмитро Муравський. Він, зокрема, зустрівся із курсантами Львівської академії сухопутних військ, запросив і бійців, героїв своїх світлин.

Водночас однією з книг, найочікуваніших на форумі, став «Інтернат» Сергія Жадана. Це роман на дуже болючу і злободенну тему — про війну на Донбасі. Письменник почав писати його ще 2014-го. «Основні моменти роману були побачені мною особисто і важливо було їх зафіксувати. Ти можеш все що завгодно вигадувати про персонажів, але є речі, які не придумаєш. Тому все важливе я не вигадував», — так сказав Сергій Жадан на презентації. Загалом у творі немає прізвищ і назв країн. Натомість розповідається про три покоління чоловіків, про байдужість і від цього, можливо, приреченість персонажів. Головний герой Пав-ло на так званий референдум на Донбасі не ходив не тому, що був «за» чи «проти», а тому, що йому було просто облом. Загалом же у романі увага акцентується не на тому, хто розпочав війну, хто приніс горе в Україну. «Одного разу, прокинувшись, ти бачиш за вікном вогонь. Ти його не розпалював. Але гасити його доведеться й тобі… Січень 2015 року. Донбас. Паша, вчитель однієї зі шкіл, спостерігає, як лінія фронту неухильно наближається до його дому. Стається так, що він змушений цю лінію перетнути. Щоби потім повернутись назад. І для цього йому щонайменше потрібно визначитись, на чиєму боці його дім…» — так презентував читачеві фрагмент книги офіційний сайт Форуму видавців.

Не обійшлося й без скандалів. Зірвана була презентація книжки «Ліва Європа». Причиною акції правих сил стало те, що її організатори і спонсори виявилися безпосередньо пов’язаними з проросійськими лівими силами в Європі, які проводять антиукраїнську пропаганду на території ЄС.

Звичайно, найзнаковішою подією форуму став конкурс «Найкраща книга Форуму-2017», на який надійшло 447 видань від 90 видавництв. Зокрема, у номінації «Класична українська література» перемогу здобув «Мойсей» Івана Франка, виданий Львівським університетом його імені, «Інтернат» Сергія Жадана був найкращим серед сучасної української прози, а серед поезії — «Антологія української поезії ХХ століття: від Тичини до Жадана» (Видавництво «А-ба-ба-га-ла-ма-га»)… А всього було 20 різних номінацій, які охоплювали також підліткову, дитячу літературу, тематику історичну, зарубіжних авторів.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Замість «гройсманівки» — «розенківку»?
Читати
Газ не здорожчає
Читати
Справедлива для кого?
Читати
Треба боротися, а не імітувати
Читати
Гроші на енергоощадність
Читати
Експорт зріс
Читати
Помилився. Буває...
Читати
МВФ підганяє
Читати
Музею бути
Читати
На тобі, небоже, що мені негоже
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове