Архів
Вівторок,
19 вересня 2017 року

№ 73 (19518)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Новий курс

У ФРАНЦІЇ очікується рекордне за останні 10 років зростання оборонного бюджету.

Докладніше...
Ще одна ціль у Європі

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. У метрополітені Лондона стався вибух, є поранені.

Докладніше...
Син за батька відповідає

В ІСЛАНДІЇ відбудуться дострокові парламентські вибори.

Докладніше...
Що за країна — Вейшнорія?

БІЛОРУСЬ. У Міноборони озвучили завдання другого етапу спільних російсько-білоруських військових навчань «Захід-2017».

Докладніше...
Під ударом мирне населення

ІРАК. У місті Насирія сталося два теракти за добу.

Докладніше...
Напруженість наростає

КНДР здійснила пуск ракети в напрямку Японії.

Докладніше...
З прицілом на майбутнє

ЄВРОСОЮЗ виділив додаткові кошти на боротьбу з безробіттям серед молоді.

Докладніше...
Урядова криза

ПЕРУ. Парламент висловив вотум недовіри уряду.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Гаряча тема

Невидима агресія

Леонід ЛОГВИНЕНКО.

Якщо на фронті настало відносне затишшя, то невидима війна Росії в Україні ні на мить не припиняється. Про це свідчить затримання у Харкові великої — у складі 18 осіб — резидентури російської розвідки.

КУРАТОРА ворожого гнізда спіймати не вдалося — він перебуває на російській території, у Бєлгороді. А от керівника шпигунського формування взяли, як кажуть, теплим. Правоохоронці з’ясували, що цей чоловік, до того як стати шпигуном, був ватажком одного з незаконних збройних формувань терористів. Після вербування його представником ГРУ Генштабу РФ він дістав від російського куратора завдання повернутися до рідного Харкова та сформувати диверсійну групу. Як стверджують представники СБУ, терорист також отримав список українських політичних та громадських діячів, до вбивства яких російські спецслужби дали наказ починати підготовку.

Під час обшуків за місцем проживання головного резидента у Харкові співробітники спецслужби вилучили майже кілограм вибухівки, п’ять електродетонаторів, пістолет із глушником, сто патронів до нього та бойовий квадрокоптер, який планувалося використати при здійсненні терактів. До речі, безпілотником можна як аеророзвідку проводити, так і скидати термобаричні гранати на склади боєприпасів, пально-мастильних матеріалів. Між іншим, одна з версій пожежі на складі боєприпасів у Балаклії, що на Харківщині, — диверсія із застосуванням термічного вибухового пристрою.

Бєлгород, до якого від столиці Слобожанщини менше ста кілометрів, завжди був форпостом у боротьбі з Україною після проголошення нею незалежності. Спочатку з цього міста росіяни заповзялися зробити «цукерку», щоб українці з прикордонних територій «заздрили» заможному життю сусідів. У дев’яності роки минулого століття Бєлгород був містом офіційної реєстрації «Газпрому», тож велика частина сплачених ним податків йшла на розвиток області. Дороги, стопроцентна газифікація, вищий навчальний заклад, який за кілька років виріс із провінційного педуніверситету до одного із найбільших вишів Росії... Все це була своєрідна пропаганда, ідеологічна підготовка до війни. Коли ж вона почалася, то саме з Бєлгорода через дірявий кордон прибували автобуси з росіянами, які штурмували держустанови в Харкові, Одесі, Донецьку. І якби 92-га бригада ЗСУ не зайняла позиції на цьому напрямку в березні 2014 року, то, напевне, звідти росіяни ударили б у бік Харкова, який вони бачили столицею «Новоросії».

Тепер-от Бєлгород став центром російських спецслужб, які мають на меті проводити не лише розвідувальну роботу, а й готувати теракти та вбивства. Скажімо, нитка розслідування справи за фактом вибуху біля Палацу спорту в Харкові тягнеться до Бєлгорода. Саме через кордон між Харківською та Бєлгородською областями завербовані росіянами агенти, серед яких були й місцеві жителі, намагалися переправити до Росії колишнього співробітника ФСБ Богданова, що перейшов на бік України і котрого російські спецслужби намагалися ліквідувати.

Однак Служба безпеки на території Харківщини ловить не лише шпигунів, а й контрабандистів та нелегальних комерсантів, шкода від яких Україні не менша. Часто тут також помітний російський слід. Нещодавно СБУ припинила діяльність угруповання, яке займалося незаконним виробництвом та контрабандою сильнодіючих лікарських засобів. Співробітники Служби безпеки України затримали одного з членів групи на митному посту «Щербаківка» Харківської митниці під час спроби контрабанди партії контрафактних препаратів, які містять сильнодіючі лікарські речовини — метандієнон та нандролон. Оперативники встановили, що до складу угруповання входили кілька місцевих мешканців, серед яких колишній правоохоронець, а також чинний працівник одного з судів Харківської області.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Замість «гройсманівки» — «розенківку»?
Читати
Газ не здорожчає
Читати
Справедлива для кого?
Читати
Треба боротися, а не імітувати
Читати
Гроші на енергоощадність
Читати
Експорт зріс
Читати
Помилився. Буває...
Читати
МВФ підганяє
Читати
Музею бути
Читати
На тобі, небоже, що мені негоже
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове