Архів
Вівторок,
19 вересня 2017 року

№ 73 (19518)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Корисно знати

Вживаймо мед правильно

Катерина ШТАПІР.

Стародавні греки додавали його у вино, в Японії ним лікували недокрів’я. Давні китайці вважали, що «рідке золото» зберігає молодість, спалює жир та подовжує життя. У Стародавньому Єгипті його давали дітям, щоб вони краще розвивалися розумово і фізично. А під час Першої та Другої світових воєн лікарі застосовували мед при накладанні пов’язок, тоді рана швидше заживала.

І СПРАВДІ, мед має дивовижні цілющі властивості, містить близько 60 корисних для організму мікроелементів та близький за складом до кров’яної плазми, що істотно вирізняє його серед інших харчових продуктів. Це найкращий натуральний замінник цукру, який на всі 100 відсотків засвоюється організмом людини.

Користь цього продукту важко переоцінити. Він нормалізує роботу багатьох внутрішніх органів, поліпшує склад крові, підвищує імунітет, є потужним джерелом енергії, охороняє організм від передчасного старіння... Однак для досягнення бажаного результату важливо знати, який саме мед вживати.

Акацієвий — найсвітліший з усіх сортів, після збору має рідку консистенцію, таким може залишатися протягом року. З білої акації (робінії) — практично прозорий, із жовтої — світлого кольору бурштину. Аромат ніжний, ледь відчутний, трохи з кислинкою, властивою для акації. Смак приємний та легкий, із відтінком ванілі і нектару квітів та тривалим післясмаком. Чистий акацієвий мед не має гірчинки. З білої акації при кристалізації стає білосніжним, зернистим, з жовтої — із світло-жовтого з зеленкуватим відтінком перетворюється на біло-жовтий, також має зернисту структуру.

Акацієвий мед чинить позитивний уплив на травний тракт, органи дихання та зору, нервову систему. Застосовується при лікуванні шкірних захворювань. Також оздоровлює серцевий м’яз, чистить печінку і жовчні протоки, допомагає поліпшити роботу сечостатевої системи.

Гречаний мед має колір від темно-жовтого з червонуватим відтінком до темно-коричневого, кристалізується в кашкоподібну масу. Його достатньо лише спробувати, щоб зуміти відрізнити від інших (гострий смак дере в горлі). Має більший, ніж в інших сортах, уміст заліза і білка. Завдяки цьому стимулює кровотворні органи, оновлюючи кров.

Застосовується у профілактиці та лікуванні таких хвороб, як анемія (недокрів’я), авітаміноз, захворювання печінки та нирок, для зміцнення серцевого м’яза (профілактика гіпертонії). Крім того, він допомагає при ревматизмі, скарлатині й кору. Однак хворим на цукровий діабет ІІ типу слід звести до мінімуму вживання гречаного меду через велику кількість легкозасвоюваних вуглеводів у ньому.

Соняшниковий — рекордсмен за вмістом глюкози, що робить його надзвичайно поживним. Цей сорт дуже приємний на смак саме в рідкому стані, проте, на жаль, він швидко кристалізується, іноді навіть у стільниках, іще до відкачування. Зацукрований соняшниковий мед поступається за смаковими якостями гречаному і травневому. Рекомендується при лікуванні захворювань серця, дихальних шляхів та при шлунково-кишкових кольках. Також корисний при атеросклерозі, остеохондрозі, різних невралгіях, добре виводить шлаки з організму і нерідко застосовується як сечогінний засіб. Цей вид меду рекомендують для відновлення організму після травм або операцій, а також як природний допінг для спортсменів.

Липовий мед у рідкому стані безбарвний або злегка жовтуватий, прозорий. Після кристалізації перетворюється на жовтувату або світло-бурштинову масу щільної, салоподібної (дрібнозернистої) консистенції. Зустрічається і крупнозернистої кристалізації (залежно від виду липи і умов зберігання). Смак досить гострий та дуже солодкий. Запах ніжний з ароматом цвіту липи. До складу липового меду входять глюкоза, декстрини, сахароза. Кристалізується через сім місяців. Помічний при лікуванні ангіни, нежитю, ларингіту, бронхіту, трахеїту, бронхіальної астми, при ослабленні серцевого м’яза, запаленні шлунково-кишкового тракту, захворюваннях нирок, жовчовивідних шляхів та гінекологічних захворюваннях. Має гарну місцеву дію при лікуванні гнійних ран та опіків, а також сильні антибактеріальні властивості.

Травневий мед одразу після відкачування нічим особливим не вирізняється: блідий солодкий сироп із зеленкуватим відтінком майже без запаху. Але дозрівши, тобто настоявшись 3-5 місяців, набуває неповторного ментолового аромату з охолоджуючим смаком. Травневий мед — найсолодший, багатий на фруктозу, завдяки якій швидше, ніж інші види, засвоюється клітинами нашого організму. А засвоєння фруктози (навіть у великих кількостях) не вимагає інсуліну, а значить, не порушуються функції підшлункової залози і не розвивається діабет. Він корисний і при захворюваннях печінки, атеросклерозі, застосовується як заспокійливий засіб при нервових захворюваннях і безсонні.

Найпопулярнішим і найпоширенішим сортом меду в усьому світі вважають польовий. Він світло-жовтого, іноді жовтувато-коричневого кольору. Надає заспокійливу дію на нервову систему, рекомендується при головному болю, безсонні, прискореному серцебитті та болях у ділянці сонячного сплетіння.

Однак не варто захоплюватися надмірним уживанням продукту. Важливо, щоб загальна кількість меду, з’їденого протягом дня, не перевищувала 80 грамів. Дуже обережно його слід вживати тим, хто має підвищену кислотність. У цьому разі смакувати не у чистому вигляді, а як добавку, наприклад, до сиру чи каші. Не рекомендується давати ці ласощі дітям до двох років, аби не спричинити розвиток алергії. Бути обачливими із медовими продуктами мають люди з цукровим діабетом. Необхідно порадитися з лікарем, щоб визначити кількість меду, дозволену в кожному конкретному випадку. І ще мед при нагріванні здатний виділяти деякі канцерогенні речовини. Тому споживайте його не з гарячим чаєм чи молоком, а з помірно теплим напоєм.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове