Архів
П’ятниця,
8 вересня 2017 року

№ 70 (19515)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Антимігрантські настрої

УГОРЩИНА і СЛОВАЧЧИНА відмовились приймати біженців, попри рішення суду ЄС.

Докладніше...
Протистояння у верхах

МОЛДОВА. Незважаючи на подвійну заборону Ігоря Додона — як президента і як головнокомандувача, уряд ухвалив постанову про відправку військових на навчання в Україну.

Докладніше...
Компромісна угода

США. Дональд Трамп дав згоду на тимчасове, до 15 грудня, підвищення межі держборгу країни.

Докладніше...
Планомірні етнічні зачистки

М’ЯНМА. Через загострення конфлікту в країні до Бангладеш перебралися майже сто тисяч біженців.

Докладніше...
Знову російський слід

ЧОРНОГОРІЯ. Суд назвав двох росіян головними організаторами спроби перевороту в країні.

Докладніше...
Принципова східна дипломатія

САУДІВСЬКА АРАВІЯ відкинула пропозицію Ірану щодо поліпшення відносин після завершення хаджу.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Літа молодії

Фуко був би задоволений

Олена КОЩЕНКО.

Учитель Арсен Арсенович Сидорчук із одинадцятикласниками Назаром Михайлюком, Сергієм Некритюком та Арсеном Сидорчуком на березі річки Стир.

Старшокласники Лаврівської школи, що у Луцькому районі на Волині, з пізнавальною користю провели канікули — перевіряли дію законів природничих наук у своїй місцевості. На їхню думку, вони встановили їх певну невідповідність реаліям. Можливо, юні дослідники опинились на порозі відкриття? Учні навіть звернулися до співробітників Інституту геофізики НАН України імені С.І. Субботіна, щоб ті розтлумачили виявлений ними парадокс.

ГЕОГРАФІЧНИМ гуртком Лаврівської школи опікується краєзнавець і педагог-психолог Арсен Арсенович Сидорчук. Звідси й бере початок ця історія, якій дав поштовх маятник Фуко — відомий усім прилад, що наочно демонструє явище добового обертання Землі довкола осі.

…Ще на початку 2016 року нині вже одинадцятикласники Назар Михайлюк, Сергій Некритюк та Арсен Сидорчук разом із наставником заповзялися змайструвати такий маятник у спортзалі рідної школи.

Спочатку заручилися дозволом директора Віктора Папка на таку, як він сказав, «шалену ідею». Потім на занятті гуртка обговорили, що для цього знадобиться. Крюк для стелі, трос завдовжки 6,5 метра, 16,5-кілограмова куля-маятник. На підлозі ще належало обладнати демонстраційний майданчик зі шкалою. А щоб обертання площини коливань маятника було іще наочнішим, вирішили застосувати корки-фішки, які вістря маятника мало збивати одна за одною в певний момент періоду коливання.

До речі, спеціально виточити крюк і важіль допоміг коштами обласний благодійний фонд «Дитяча місія в Україні», який має програму підтримки шкільної наукової діяльності. А оскільки досі на Волині ще жодна школа не ставила перед собою таку амбітну мету, директор фонду Людмила Віталіївна Ланюк організувала для гуртківців кілька екскурсій в українські міста, де вже встановлені подібні прилади. Зокрема, автобусом від фонду вони з’їздили на оглядини вже діючих маятників до Києва, в бібліотеку Київського політехнічного інституту, до Переяслава-Хмельницького у Музей пізнання світогляду та освоєння космосу, зрештою в Луцьк — до зали комплексу «Арена-сіті»…

Коли маятник нарешті з’явивсь у спортзалі, це була неординарна подія для всього села. Багато хто зі старших лаврівчан хотів на власні очі побачили його в дії і почути роз’яснення учнів.

А тим часом допитливі підлітки перенесли правила, пов’язані з цим математичним маятником, на закон Бера про береги річок. І виявили невідповідність теорії і практики. Назар Михайлюк пояснив це так:

— Маятник Фуко доводить, що наша Земля, обертаючись проти годинникової стрілки, «відхиляє» все, що рухається, трішки в правий бік. Тому в нашій Північній півкулі всі річки, що течуть у будь-якому напрямку, завжди підмивають правий берег, а в Південній — лівий. Так записано в правилі Бера ще у 1857 році. Та коли ми з учителем Арсеном Арсеновичем помандрували сусідніми селами Вербаїв та Лучиці вздовж річки Стир, то побачили, що її лівий берег значно вищий за правий. Для Аргентини, яка знаходиться у Південній півкулі, це було б нормально, але для України, що у Північній півкулі, згідно із законом Бера, це нонсенс. Виходить, що наш край відповідає умовам обертання Землі… Південної півкулі!

Як пояснити високий лівий берег річки Стир? Учні шукали інформацію в Інтернеті, зверталися за роз’ясненнями (на жаль, марно) до волинської Малої академії наук, зрештою написали листа в Інститут геофізики НАНУ. В очікуванні відповіді учених старшокласники з учителем висували і свої цікаві припущення такої невідповідності.

Учнівська дискусія на цю тему вийшла далеко за межі засідань шкільного краєзнавчого гуртка. Такими проблемами — вселенської, за великим рахунком, ваги — опікувалися на канікулах викладач зі своїми вихованцями у сільській глибинці. Може, й справді, аматорське наукове подвижництво когось із цих дітей у дорослому житті приведе на поріг нового значущого для людства відкриття? Історія науки знає чимало таких прикладів.

А головне у сьогоденні те, що юним лаврівчанам пощастило на талановитих учителів, які не лише дохідливо пояснюють дітям складні поняття і закони, а й усіляко заохочують їх до творчих пошуків у царині науки.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Рекордсмени за заробітчанами
Читати
Розібрались із псевдохарчами
Читати
Українські в’язні досі не обліковані
Читати
Навчали-навчали, та так і не навчили...
Читати
Борги рахують восени
Читати
Хочеш — у 60, хочеш — у 70...
Читати
Грошовий дисбаланс
Читати
МВФ посилює тиск
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове