Архів
П’ятниця,
8 вересня 2017 року

№ 70 (19515)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Антимігрантські настрої

УГОРЩИНА і СЛОВАЧЧИНА відмовились приймати біженців, попри рішення суду ЄС.

Докладніше...
Протистояння у верхах

МОЛДОВА. Незважаючи на подвійну заборону Ігоря Додона — як президента і як головнокомандувача, уряд ухвалив постанову про відправку військових на навчання в Україну.

Докладніше...
Компромісна угода

США. Дональд Трамп дав згоду на тимчасове, до 15 грудня, підвищення межі держборгу країни.

Докладніше...
Планомірні етнічні зачистки

М’ЯНМА. Через загострення конфлікту в країні до Бангладеш перебралися майже сто тисяч біженців.

Докладніше...
Знову російський слід

ЧОРНОГОРІЯ. Суд назвав двох росіян головними організаторами спроби перевороту в країні.

Докладніше...
Принципова східна дипломатія

САУДІВСЬКА АРАВІЯ відкинула пропозицію Ірану щодо поліпшення відносин після завершення хаджу.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Запитання — відповідь

Коли не терпиться заміж

Ліна ПАСЬКО.

«Моя неповнолітня небога вагітна. Батько дитини, йому 16 років, згодний одружитися з нею. Хвилююся, чи зареєструють такий ранній шлюб?» — запитує Анастасія М. із м. Тернівки Дніпропетровської області.

ДЛЯ УКЛАДЕННЯ шлюбу законодавством встановлені певні умови — взаємна згода осіб, які мають намір побратися, та досягнення певного віку. Відповідно до ст. 22-ї Сімейного кодексу України шлюбний вік для чоловіків та жінок настає з 18 років. Проте за заявою особи, яка досягла шістнадцятирічного віку, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам. Щоправда, не зазначено підстав для раннього шлюбу, але якщо виходити з узагальнень юридичної практики, то такими є фактичне створення сім’ї, вагітність, народження дитини.

Заява про надання права на шлюб розглядається судом за правилами окремого провадження (непозовне цивільне судочинство). Згідно зі ст. 257-ю Цивільного процесуального кодексу України, заява фізичної особи про встановлення факту, що має юридичне значення (в тому числі й про надання права на шлюб), подається до суду за місцем проживання заявника. Для підтвердження певних обставин, які є причиною раннього шлюбу, необхідно подати відповідні документи — довідку про вагітність, свідоцтво про народження дитини тощо.

Якщо суд ухвалить позитивне рішення, то майбутні наречений і наречена можуть самостійно звернутись із заявою про бажання вступити у спільний шлюб до органу РАЦСу. Відповідно до ст. 32-ї Кодексу шлюб реєструється через місяць після подання особами заяви про реєстрацію шлюбу. За наявності поважних причин керівник органу державної реєстрації актів цивільного стану може дозволити реєстрацію шлюбу до цього строку. У разі вагітності нареченої, народження нею дитини, а також якщо існує безпосередня загроза життю нареченої або нареченого, шлюб реєструється у день подання відповідної заяви або у будь-який інший день за бажанням наречених протягом одного місяця.

Право на аліменти

«Ми з дружиною проживаємо окремо, наша 13-річна донька мешкає зі мною. Чи повинна мати дитини сплачувати аліменти на її утримання?» — цікавиться Денис Дяченко із м. Бахмача Чернігівської області.

ЗГІДНО зі статтею 180-ю Сімейного кодексу України, батьки зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття, тобто до 18 років. Відповідно до статті 181-ї Кодексу способи виконання батьками цього обов’язку визначаються за домовленістю між ними. Той із батьків, хто проживає окремо від дитини, може брати участь в її утриманні у грошовій і (або) натуральній формі.

Також за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом із яким вона проживає.

До речі, незалежно від того, перебували ви з матір’ю дитини у зареєстрованому шлюбі чи ні, — ви маєте право стягнути з неї аліменти на дитину.

Додатково зазначимо, що Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку стягнення аліментів» від 17 травня 2017 року аліменти визнано власністю дитини. Тоді як раніше гроші, одержані на дитину, були власністю того з батьків, на ім’я кого вони виплачувалися.

Відповідно до закону той із батьків або інших законних представників дитини, на ім’я якого перераховуються аліменти, розпоряджається ними виключно за цільовим призначенням в інтересах дитини. Неповнолітня особа має право брати участь у розпорядженні аліментами, одержаними на її утримання.

Власне, дещо змінивсь і розмір таких виплат. До змін мінімальний розмір аліментів на одну дитину не міг бути меншим, ніж 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Відтепер це 50 відсотків прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Рекордсмени за заробітчанами
Читати
Розібрались із псевдохарчами
Читати
Українські в’язні досі не обліковані
Читати
Навчали-навчали, та так і не навчили...
Читати
Борги рахують восени
Читати
Хочеш — у 60, хочеш — у 70...
Читати
Грошовий дисбаланс
Читати
МВФ посилює тиск
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове