Архів
П’ятниця,
8 вересня 2017 року

№ 70 (19515)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Антимігрантські настрої

УГОРЩИНА і СЛОВАЧЧИНА відмовились приймати біженців, попри рішення суду ЄС.

Докладніше...
Протистояння у верхах

МОЛДОВА. Незважаючи на подвійну заборону Ігоря Додона — як президента і як головнокомандувача, уряд ухвалив постанову про відправку військових на навчання в Україну.

Докладніше...
Компромісна угода

США. Дональд Трамп дав згоду на тимчасове, до 15 грудня, підвищення межі держборгу країни.

Докладніше...
Планомірні етнічні зачистки

М’ЯНМА. Через загострення конфлікту в країні до Бангладеш перебралися майже сто тисяч біженців.

Докладніше...
Знову російський слід

ЧОРНОГОРІЯ. Суд назвав двох росіян головними організаторами спроби перевороту в країні.

Докладніше...
Принципова східна дипломатія

САУДІВСЬКА АРАВІЯ відкинула пропозицію Ірану щодо поліпшення відносин після завершення хаджу.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Дніпропетровщина

Урожай кращий, ніж очікували

Микола ЯСЕНЬ.

НЕЗВАЖАЮЧИ на несприятливу погоду — прохолодну весну і спекотне літо, хлібороби області намолотили 2 мільйони 600 тисяч тонн ранніх зернових. Зокрема, пшениці зібрано 1,8 мільйона тонн із навіть більшою, ніж торішня, врожайністю на круг: 38,1 центнера з гектара. Це п’ятий за обсягом результат за часи незалежності України. Намолоченого вистачить, аби створити в регіоні необхідні запаси продовольчого хліба.

Нині в області розпочали збирання врожаю соняшнику та інших пізніх культур.

«Зеніт» сходить з орбіти

КОЛЕКТИВИ космічного конструкторського бюро «Південне» та Південного машинобудівного заводу скромно відзначили двадцять другу річницю запуску першого українського штучного супутника Землі «Січ-1». Сумних ноток святу додало те, що космічні програми, нині виключно міжнародні, все частіше відмовляються від послуг ракетобудівників із Дніпра. Навіть від знаменитих ракетоносіїв «Зеніт», які ще знаний американський інженер-конструктор Ілон Маск називав найкращими у світі. Такий стан справ не поліпшить навіть відновлення відомої програми «Морський старт», завдяки якій найближчими роками може відбутися понад десять запусків «Зеніту». Мало хто знає, що ще чотири роки тому, тільки-но ставши президентом, Віктор Янукович передав росіянам українську частку майнових прав «Морського старту». Тепер 95% його акцій належать компанії EOL, яка є дочірньою російської корпорації «Енергія». Російська Федерація почала створювати свою ракету «Союз-5», яка має замінити «Зеніт». Україна, ще нещодавно третя космічна держава у світі, перестає бути такою.

Тепло шахтарського мільйона

КОПАЛЬНЯ «Ювілейна» шахтоуправління «Першотравенське» першою на Західному Донбасі видала на-гора мільйон тонн вугілля. До кінця року гірники планують вибрати ще не менш як 600 тис. тонн кам’яного палива. На одній очисній дільниці щомісячний видобуток сягнув 3,7 тисячі тонн у розрахунку на кожного працюючого тут, на іншій — аж 4,7 тис. Це рекорд для басейну. Таких показників вдалося досягти завдяки, з одного боку, поліпшенню оснащення, технологічного вдосконалення роботи підприємства, на що витратили цього року майже 600 мільйонів гривень. А з іншого, за словами директора першотравенського шахтоуправління Олександра Гусєва, завдяки прагненню гірників не дати галузі занепасти, їхньому відповідальному ставленню до роботи. «Ювілейна» — єдина шахта в Україні, яка постачає вугілля на вітчизняні тепло-електростанції. Від неї не в останню чергу залежить, чи в теплі ми зимуватимемо.

Повертають украдене?

ГОЛОВНЕ управління статистики області гучно повідомило, що за роки незалежності у розвиток Дніпропетровщини вкладено півтора мільярда доларів іноземних інвестицій. Хто ж ці зарубіжні благодійники, звідкіля вони? Загалом кошти надійшли з понад 50 держав. Попереду — Кіпр: майже половина всіх інвестицій. Кожний сьомий долар надійшов із Віргінських островів. Далі йде екзотичний Беліз, що колись звався Британським Гондурасом, і ще купа маловідомих широкому загалу в Україні країн, що «прославилися» своїми офшорними зонами. Саме в них зареєстровано сотні фірм та компаній, заснованих нашими «рідними» олігархами. Вони приховують там свої надприбутки, а потім повертають їх назад, щоб, знову ж таки, збагатитися. При цьому тільки третина інвестицій акумульована в капітал промислових підприємств. Решта — в торгівлю іноземною побутовою технікою та сучасною радіоелектронікою, іноземними будматеріалами та харчовими продуктами. Мало не 20% «повернутих» грошей вкладено в різні сфери обслуговування. На аграрний сектор економіки «іноземні» інвестори витрачатися поки що, на жаль, не квапляться.

Така потрібна вода

ЦІЄЇ ОСЕНІ запрацювало відразу 13 водогонів у віддалених селах регіону. Вперше за останні 25 років понад 20 тисяч мешканців мають питну воду у власній оселі. Серед них і Новоолексіївка Софіївського району, де раніше привозна вода була на вагу золота. «Аж не віриться, — каже житель села Микола Коваль, — що можу вволю напитися». Його сусідка Лідія Михайлець додає, що тепер нарешті зможе придбати пральну машину і побудувати лазню.

Щоб стати інтелектуалом

НАВЧАЛЬНИЙ рік у Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара почався з того, що студенти гуманітарних факультетів в одному зі своїх гуртожитків відкрили молодіжний центр «Кузня української інтелігенції». Цьому передувало опитування, яке показало, що більшості молодих людей немає де безкоштовно провести дозвілля, розвиваючи при цьому інтелектуальні здібності. Тепер усе змінилось. У планах новоствореної «Кузні» — диспути і дискусії на актуальні теми, турніри ерудитів та заняття у студіях, створених за різними творчими інтересами. Все це має скласти конкуренцію нічним клубам, котрі «ні розуму, ні серцю нічого не дають». Студенти також створюють бібліотеку української книги, планують зустрічі з письменниками, художниками та іншими відомими успішними людьми.

Робота гарантована

ЗАКЛАДИ професійно-технічної освіти, яких в області нараховується 60, отримали замовлення від органів виконавчої влади на підготовку коштом місцевого бюджету 10 тисяч спеціалістів робітничих професій. У регіоні діє кілька машинобудівних підприємств, де катастрофічно не вистачає фрезерувальників, слюсарів-складальників і особливо токарів. Відчувають дефіцит кадрів і будівельно-монтажні фірми та організації, роботи для яких останнім часом дедалі більше. Подібні труднощі є також на вугільних шахтах Західного Донбасу та гірничорудних Кривого Рогу. Загалом ситуація така: 60 відсотків із понад п’яти тисяч вакансій в області становлять саме робітничі професії. Угоди щодо підготовки кадрів із проф-технічними навчальними закладами підготовлені разом із майбутніми роботодавцями, які гарантують випускникам роботу на пристойних умовах із правовим та соціальним захистом.

Перша ресурсна кімната

У ВІДОМОМУ селищі-райцентрі Петриківка відкрито першу в Україні ресурсну кімнату для школярів з особливими освітніми потребами. Це окремий спеціально облаштований клас, де діти навчаються за індивідуальним планом розвитку під керівництвом корекційного педагога. Кімната поділена на навчальну, соціально-побутову, ігрову зони та зону відпочинку. Є також кухня, на якій дитина може набути повсякденних навичок, а також корекційні й наочні засоби для проведення розвиваючих занять. Меблі в ній модульні, що дає змогу по-різному формувати робочі зони. Ресурсна кімната має на меті допомогти дітям із особливими освітніми потребами набувати соціальний досвід, що допоможе їм підготуватися до самостійного дорослого життя.

I для тіла, і для духу

СІЛЬСЬКІ культурно-спортивні комплекси, пристосовані майже для всіх ігрових, легко- і важкоатлетичних видів спорту, в області вже не рідкість. Не хочуть відставати у цьому і мешканці села Богданівка Павлоградського району, де нещодавно виникла об’єднана територіальна громада. Сільська рада замовила проект такого об’єкта і оголосила тендер на його спорудження. Конкурс у системі електронних закупівель «Prozorro» виграло ТОВ «Альтернатива-Т», яке вже розпочало підготовчі роботи. Спорткомплекс обійдеться селу майже у 70 мільйонів гривень. Але ідея та втілення задуму того варті, впевнені члени громади.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Рекордсмени за заробітчанами
Читати
Розібрались із псевдохарчами
Читати
Українські в’язні досі не обліковані
Читати
Навчали-навчали, та так і не навчили...
Читати
Борги рахують восени
Читати
Хочеш — у 60, хочеш — у 70...
Читати
Грошовий дисбаланс
Читати
МВФ посилює тиск
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове