Архів
П’ятниця,
8 вересня 2017 року

№ 70 (19515)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Антимігрантські настрої

УГОРЩИНА і СЛОВАЧЧИНА відмовились приймати біженців, попри рішення суду ЄС.

Докладніше...
Протистояння у верхах

МОЛДОВА. Незважаючи на подвійну заборону Ігоря Додона — як президента і як головнокомандувача, уряд ухвалив постанову про відправку військових на навчання в Україну.

Докладніше...
Компромісна угода

США. Дональд Трамп дав згоду на тимчасове, до 15 грудня, підвищення межі держборгу країни.

Докладніше...
Планомірні етнічні зачистки

М’ЯНМА. Через загострення конфлікту в країні до Бангладеш перебралися майже сто тисяч біженців.

Докладніше...
Знову російський слід

ЧОРНОГОРІЯ. Суд назвав двох росіян головними організаторами спроби перевороту в країні.

Докладніше...
Принципова східна дипломатія

САУДІВСЬКА АРАВІЯ відкинула пропозицію Ірану щодо поліпшення відносин після завершення хаджу.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Айва довгаста

Олександр КУРДЮК,

кандидат біологічних наук.

ЧАСТО у популярних виданнях, коли йдеться про айву, описують два різні види — айву довгасту (латиною Cydonia oblonga) і хеномелес японський (Chaenomeles japonica). Останній вид помилково називають айвою японською.

Айва довгаста походить із Кавказу і Середньої Азії. Це невелике деревце, що цвіте білими квітами, відтак достигають досить великі плоди яблуко- чи грушоподібної форми розміром 8-12 см. Хеномелес японський походить з Китаю і Японії, має вигляд невеликого куща, квітує рожевими чи біло-рожевими квітами, плоди тверді, до 3-4 см у діаметрі, зустрічається в ботанічних садах, менш традиційний для приватного розведення.

Плоди айви довгастої містять дубильні речовини, аскорбінову, лимонну, яблучну і винну кислоти, цукри, сполуки заліза, міді, магнію, натрію, селену, а також калій, кальцій, фосфор. Багата айва і вітамінами: А, В1, В2, В3, В5, В6, С, Е, Р, РР, ефірними маслами, пектинами.

З лікувальною метою використовують плоди, насіння і листя. Перші часто рекомендуються при недокрів’ї, захворюваннях шлунка, печінки, як протизапальний засіб.

Сечогінні властивості має відвар листя чи насіння айви. Для цього 50 грамів насіння заливають півлітра окропу й проварюють протягом десяти хвилин на малому вогні. Далі настоюють не менше трьох годин і приймають по півсклянки тричі на день. З цією ж метою можна додавати до звичайного чаю порізані шматочками плоди чи свіжий сік айви. За цим же рецептом використовують айву і як кровоспинний препарат.

Для лікування кашлю, бронхіту і астми готують настій із 10 грамів листя айви, котрі кип’ятять в 500 мл води протягом 30 хвилин. Охолоджений відвар проціджують, вживають три-чотири рази на день по дві-три столові ложки за півгодини до їди. Також можна настояти протягом 3-4 годин у термосі жменю квіток, залитих літром окропу, і вживати по чверті склянки тричі на день, додаючи мед за смаком.

Розлади шлунка лікують відваром сухих перегородок айви, оскільки там міститься значна кількість дубильних речовин. Дві столові ложки подрібненої сировини заливають окропом в термосі, настоюють близько чотирьох годин і вживають по столовій ложці тричі протягом години.

Для догляду за шкірою використовують свіжі плоди чи натерту на тертці м’якоть. Такий компрес чи маска, накладена протягом десяти хвилин, відбілює шкіру, допомагає видалити вугрі й прищі, робить шкіру еластичною і красивою. Відвар листя айви використовують для полоскання ротової порожнини, а також зміцнення і підфарбовування волосся.

Для поліпшення діяльності печінки і травного тракту рекомендують щодня з’їдати по дві-три запечені айвини. Цей же фрукт корисний для вагітних як протиблювотний засіб.

Для зняття наслідків потіння ніг роблять відвар. Протягом 10-15 хвилин жменю листя кип’ятять у літрі води, проціджують і використовують для протирання ніг чи як складову ванни для ніг. Цей відвар можна використовувати і при цукровому діабеті, приймаючи всередину по дві столові ложки тричі на день.

Якщо дошкуляє коліт, двадцять грамів насіння айви заливають півлітра води, настоюють 10-12 годин, проціджують і п’ють по 100 мл три-чотири рази протягом дня.

Підвищений тиск нормалізують настоянкою листя айви. 200 грамів листя заливають склянкою горілки, настоюють у темному місці протягом тижня й вживають по чайній ложці двічі на день.

Айва дієво допомагає при геморої. З нею роблять компреси, припарки, використовують свіжий сік.

Свіжі плоди айви в кімнаті будуть виконувати роль антидепресанта завдяки приємному аромату від ефірних олій, що містяться у м’якоті, та від красивого життєрадісного жовтого кольору плода. Розставивши вази з плодами, ви поліпшите собі настрій і бодай трохи позбудетесь важких думок. Як загальнозміцнювальний засіб можна споживати в рівних частинах подрібнену м’якоть айви разом із курагою та медом. Якщо дозволяє стан організму — додати туди у невеликій кількості лимонний сік.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Рекордсмени за заробітчанами
Читати
Розібрались із псевдохарчами
Читати
Українські в’язні досі не обліковані
Читати
Навчали-навчали, та так і не навчили...
Читати
Борги рахують восени
Читати
Хочеш — у 60, хочеш — у 70...
Читати
Грошовий дисбаланс
Читати
МВФ посилює тиск
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове