Архів
П’ятниця,
8 вересня 2017 року

№ 70 (19515)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Антимігрантські настрої

УГОРЩИНА і СЛОВАЧЧИНА відмовились приймати біженців, попри рішення суду ЄС.

Докладніше...
Протистояння у верхах

МОЛДОВА. Незважаючи на подвійну заборону Ігоря Додона — як президента і як головнокомандувача, уряд ухвалив постанову про відправку військових на навчання в Україну.

Докладніше...
Компромісна угода

США. Дональд Трамп дав згоду на тимчасове, до 15 грудня, підвищення межі держборгу країни.

Докладніше...
Планомірні етнічні зачистки

М’ЯНМА. Через загострення конфлікту в країні до Бангладеш перебралися майже сто тисяч біженців.

Докладніше...
Знову російський слід

ЧОРНОГОРІЯ. Суд назвав двох росіян головними організаторами спроби перевороту в країні.

Докладніше...
Принципова східна дипломатія

САУДІВСЬКА АРАВІЯ відкинула пропозицію Ірану щодо поліпшення відносин після завершення хаджу.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Неоголошена війна

Чи прийдуть миротворці ООН на Донбас?

Михайло ВЕДМІДЬ.

СИТУАЦІЯ вздовж лінії розмежування в окупованій частині Донецької і Луганської областей від початку тижня залишалася незмінною: щодоби незаконні збройні формування понад 30 разів відкривали вогонь по позиціях Української армії. За повідомленнями штабу АТО, більшість обстрілів «характеризуються як неприцільні, втрат серед наших військових немає».

Уночі 6 вересня із окупованої Горлівки у бік кордону з Росією відправився мікроавтобус «DAF» із черговою партією «державної таємниці» РФ — «вантажем 200». Про це повідомляє волонтер Олексій Вікторов: «За приблизними підрахунками, у бусик влізає близько десятка «двохсотих». Морг Горлівки приймає загиблих «іхтамнєтів» з усієї округи: Дебальцевого, Світлодарської дуги, Зайцевого та інших місць дислокації ворога». Нагадаємо, раніше у Міноборони України назвали кількість бойовиків, ліквідованих українськими військовослужбовцями за тиждень із 14-го по 20 серпня: 30 загиблих і десятки поранених.

На жаль, зазнає втрат і Українське військо. Так, протягом цього літа внаслідок бойових дій загинуло 55 наших бійців, 269 дістали поранень.

Оприлюднили кількість жертв серед своїх співробітників і в Головному управлінні розвідки Мін-оборони України: від початку проведення Антитерористичної операції загинуло близько 200 військових розвідників. У відомстві наголосили, що РФ на Донбасі використовує найсучасніше озброєння: «Росія намагається на нашій території випробовувати найсучасніші зразки, щоб брати їх на озброєння і застосовувати в інших конфліктах, наприклад у Сирії».

Найголовніші ж події, пов’язані з російською агресією, відбувалися останніми днями на фронті дипломатичному. Володимир Путін несподівано «підтримав» ініціативу української сторони про введення миротворчого контингенту ООН у зону конфлікту на Донбасі. Але миротворці, на думку російського лідера, мають бути присутні лише на лінії розмежування сторін, а не по всій окупованій території та на кордоні України з РФ, як пропонував Петро Порошенко. Ще одна розбіжність — Путін наголосив, що це питання «не може бути вирішене без прямого контакту з представниками «ДНР» та «ЛНР». Україна проти цього заперечує. До розв’язання проблеми долучилися дипломати США, Франції та Німеччини.

Американські партнери підтримали Україну і заявили, що хочуть, аби миротворці були присутні на всій територій, підконтрольній бойовикам, а не тільки вздовж лінії зіткнення. У Держдепартаменті заявили, що сили ООН можуть допомогти захистити українців і відновити суверенітет України. «Будь-яка така сила повинна мати широкий мандат на мир і безпеку на всій окупованій території в Україні», — заявила прес-секретар Держдепартаменту Хізер Наурт.

Представник МЗС ФРН Мартін Шефер був менш категоричним. Він відзначив, що «не в інтересах Німеччини перетворення війни на Донбасі на заморожений конфлікт на кшталт Придністров’я чи Грузії... Очевидно, багато міжнародно-безпекових питань без РФ не вирішиш, це стосується і Північної Кореї. Відтак одразу відкидати російські пропозиції недалеко-глядно». Він зазначив, що «разом із французькими партнерами по нормандському формату найближчим часом розробимо нашу концепцію з урахуванням розбіжностей між Україною і РФ у баченні мандата «блакитних шоломів».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Рекордсмени за заробітчанами
Читати
Розібрались із псевдохарчами
Читати
Українські в’язні досі не обліковані
Читати
Навчали-навчали, та так і не навчили...
Читати
Борги рахують восени
Читати
Хочеш — у 60, хочеш — у 70...
Читати
Грошовий дисбаланс
Читати
МВФ посилює тиск
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове