Архів
П’ятниця,
8 вересня 2017 року

№ 70 (19515)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Заготівля силосу в домашніх умовах

НЕЩОДАВНО в куточку ми писали про нестачу кормів для худоби і як можна розв’язати цю проблему. Зокрема — силосуванням городніх решток, кукурудзиння та іншого. А тепер поведемо мову, як правильно заготувати силос.

Силос може становити основу раціону корови. У стійловий період саме він виручить господаря з кормами, до того ж забезпечує високі надої.

Отже, треба вибрати на обійсті підвищене місце і викопати яму приблизно 2 м завглибшки довільних ширини і довжини. Стіни мають бути не прямовисні, а під невеликим кутом, себто дно меншої площі, ніж уявний верх. Можна викопати яму у вигляді жолоба. Стіни слід обмастити глиною.

Що зазвичай силосують? Гичку кормових, столових і цукрових буряків, моркви, капустяне листя, дикорослі трави, сіяні бобові, бобово-злакові суміші, кукурудзиння і соняшничиння. Добираючи культури для закладання, слід ураховувати їхню здатність силосуватися.

Легко силосуються кукурудза, зібрана у стадії молочно-воскової стиглості, соняшник, зібраний під час цвітіння, злакові трави та злаково-бобові суміші, капуста, ріпак, гарбузи і кавуни, бурякова і морквяна гичка, очерет і тростина, скошені до цвітіння.

Важко піддаються силосуванню буркун, еспарцет, вика, конюшина, осока. Їх ліпше закладати до силосної ями разом із тими, що легко силосуються, у пропорції 1:1.

Самі по собі не силосуються бадилля картоплі і помідорів, гудина огірків, кавунів, динь, кабачків, а також соя. А з дикорослих — лобода, лопух, кропива. Їх потрібно поєднувати з рослинами першої групи у співвідношенні 1:2.

Перед тим, як закласти у яму, кукурудзу, соняшник, коренеплоди, просо, очерет, злакові трави слід подрібнити. Гичку зазвичай силосують без домішок, але для цього треба зрізувати її з верхньою частиною коренеплодів. Щоб одержати високоякісний силос, яму належить щільно утрамбовувати і заповнювати з горою протягом трьох днів. Якщо закладати масу повільно і не ущільнювати, утворяться проміжки для проникнення повітря і води біля стін. Відтак силос може зігрітися й стане непридатним для згодовування худобі.

Аби в яму не проникало повітря, після осідання маси її накривають поліетиленовою плівкою, а зверху насипають 30-сантиметровий шар землі. Плівку можна замінити злегка зволоженою соломою (таким же шаром). Її потрібно просочити розчином глини і все присипати землею. Бодай примітивне укриття з толю, руберойду чи подібного матеріалу вбезпечить од потрапляння води в яму. Навколо останньої ще й копають рівчак.

Власне процес силосування — це сквашування соковитої рослинної маси органічними кислотами, в основному молочною. Маса буває готова через півтора місяця. Корм високої якості має жовтувато-зелений колір і кислуватий запах мочених яблук. Ліпше закладати силос корові після доїння, позаяк його запах передається молоку. В жодному разі не можна давати худобі гнилу, плісняву або мерзлу масу.

Версія для друку          До списку статтей

НЕ ПРОҐАВТЕ строки висаджування сонячної ягоди — суниці, адже, щоб молоді рослинки вкоренились і пережили зиму, це бажано зробити до кінця вересня. Докладна стаття у наступному куточку «ДГ» охопить усі основні питання агротехніки — схема посадки, яке сусідство вибрати для грядки (а ще — які попередники росли на ній), розміщення один біля одного сортів, підготовка ґрунту, власне процес садіння. До того ж деякі ботанічні подробиці, викладені доступною мовою, збагатять знаннями поціновувачів ранніх духмяних ягід, які дуже полюбляє малеча.

Майже повсюди біда нині з садами — чахнуть плодові дерева, чагарники, декоративні культури. А все через грибки. Один із матеріалів має на меті озброїти садівника відомостями про грибкові захворювання, здавалось би, такої стійкої культури, як вишня. Бо коли пустити все на самоплив (подумаєш, крапчате листя, або в плямах, або й зовсім опало дочасно), дерево може навіть загинути. Не зволікайте з обробками та іншими лікувальними заходами — допоможіть своїй вишеньці.

Універсальний овоч — так можна охарактеризувати часник. Усюди він, і в людському організмі, і в продуктах на зберіганні, й у саду та на городі, бореться з різними інфекціями та шкідниками. Як саме його застосовувати, а ще трошки про правила зберігання, розповімо наступного разу.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове