Архів
Вівторок,
5 вересня 2017 року

№ 69 (19514)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  • За рубежем
Нацбезпека понад усе

ДАНІЯ. Уряд ініціював зміни до законопроекту про континентальний шельф королівства.

Докладніше...
Народний гнів проти адмінресурсу

У КЕНІЇ анульовано результати президентських виборів.

Докладніше...
Дипломатичний скандал

У США припинили роботу три російські дипломатичні відомства.

Докладніше...
Нове обличчя Європи

НІМЕЧЧИНА. Канцлер Ангела Меркель заявила, що іслам тепер є «частиною ФРН».

Докладніше...
Спритний дух-2017

У ГРУЗІЇ розпочались міжнародні військові навчання НАТО.

Докладніше...
Виклик усьому світу

ПІВНІЧНА КОРЕЯ офіційно повідомила про випробування водневої бомби.

Докладніше...
Вимагають більших зарплат

ЧЕХІЯ. У Празі відбулась акція протесту освітян.

Докладніше...
Напруженість наростає

М’ЯНМА. З новою силою спалахнули збройні сутички між урядовою армією та повстанцями.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Чи відбувається оптимізація заробітної плати автоматично під час призначення пенсії? Чи можна зробити її після нарахування пенсії?»

Віра КОНИК.

с. Криве

Попільнянського району

Житомирської області.

 

ПОРЯДОК обчислення заробітної плати визначено у статті 40-й Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Оптимізація заробітної плати — це виключення із підрахунку заробітної плати періодів із найнижчим заробітком. Насамперед це і періоди одержання допомоги у зв’язку з безробіттям, будь-які періоди страхового стажу поспіль за умови, що в сумі вони становлять не більш як 10% тривалості страхового стажу, врахованого в одинарному розмірі. Загалом виключаються не більш як 60 календарних місяців страхового стажу.

Додатково за бажанням особи можуть бути виключені періоди догляду за інвалідом першої групи або дитиною-інвалідом до 16 років, пенсіонером, який, за висновком медичного закладу, потребує постійного стороннього догляду, період догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Час, за який враховується заробітна плата, після оптимізації не може бути меншим ніж 60 календарних місяців. Порядок обчислення заробітної плати застосовується відразу під час призначення пенсії. Як правило, оптимізація заробітку здійснюється автоматично.

 

«Я вийшов на пенсію у 2015 році. При її обчисленні взято за основу заробіток (посадовий оклад) за 60 місяців, з 1984-го по 1989 рік, зокрема два роки за роботу в місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі. Чому не було враховано районний коефіцієнт і північні надбавки за період із 1985-го по 1986 рік?»

Антон ГРИЦИК.

с. Грабарівка

Піщанського району

Вінницької області.

 

ЗГІДНО зі статтею 40-ю Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон 1058), для обчислення пенсії враховується заробітна плата (дохід) за весь період страхового стажу починаючи з 01.07.2000 р. За бажанням пенсіонера та при умові підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами або в разі, якщо страховий стаж починаючи з 01.07.2000 р. становить менш як 60 місяців, при обчисленні пенсії також враховується заробітна плата (дохід) за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд по 30.06.2000 р. незалежно від перерв.

Для підтвердження заробітної плати (доходу) до 1 липня 2000 року особа подає довідку про неї за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд до 1 липня 2000 року.

Пунктом 2-м статті 41-ї Закону 1058 визначено, що до заробітної плати (доходу) для обчислення пенсії враховуються суми виплат (доходу), зокрема отримувані особою до набрання чинності цим Законом (до 01.01.2004 р.), у межах сум, на які відповідно до законодавства, що діяло раніше, нараховувалися внески на державне і соціальне страхування або збір на обов’язкове державне пенсійне страхування, а за періоди до запровадження обмеження максимального розміру заробітної плати (доходу), з якої сплачувалися зазначені внески (збір), до 01.07.1998 р., — у межах сум, які відповідно до чинного раніше законодавства включалися до заробітної плати, з якої обчислювалася пенсія за Законом України «Про пенсійне забезпечення», і не перевищують 5,6 розміру середньої заробітної плати в Україні на день отримання зазначених сум.

Обчислення розміру пенсії із заробітної плати з урахуванням районних коефіцієнтів здійснюється за періоди роботи до 01.01.1992 р.

Якщо в довідці про заробітну плату, з урахуванням якої визначено розмір вашої пенсії, заробіток за 1985-1986 роки зазначено без урахування районного коефіцієнта і «північної надбавки», то в разі надання довідки про заробітну плату за цей період із зазначенням доплат і відповідної заяви буде зроблено перерахунок вашої пенсії, але коефіцієнт заробітної плати за ці місяці не може перевищувати 5,6.

При цьому перерахунок пенсії буде здійснено відповідно до статті 45-ї Закону 1058 з урахуванням дати подання заяви на перерахунок пенсії. Зокрема, якщо відповідну заяву з усіма необхідними документами буде подано до 15 числа включно, перерахунок пенсії буде здійснено з 1-го числа місяця, в якому її подано, якщо ж заяву буде подано після 15-го числа — пенсію перерахують із 1-го числа наступного місяця.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Хроніка знецінення
Читати
До мільйонів поки що не дійде
Читати
Країні потрібні робітники
Читати
З ким торгуємо
Читати
Просто так не потрапиш
Читати
Проблеми з пенітенціарною системою
Читати
Допомога з Далекого Сходу
Читати
Обрали Україну
Читати
Євроажіотаж
Читати
Заручників побільшало
Читати





— А цей план прийнято в цілому чи тільки за основу?!

Мал. В. Солонька.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове