Архів
Вівторок,
5 вересня 2017 року

№ 69 (19514)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  • За рубежем
Нацбезпека понад усе

ДАНІЯ. Уряд ініціював зміни до законопроекту про континентальний шельф королівства.

Докладніше...
Народний гнів проти адмінресурсу

У КЕНІЇ анульовано результати президентських виборів.

Докладніше...
Дипломатичний скандал

У США припинили роботу три російські дипломатичні відомства.

Докладніше...
Нове обличчя Європи

НІМЕЧЧИНА. Канцлер Ангела Меркель заявила, що іслам тепер є «частиною ФРН».

Докладніше...
Спритний дух-2017

У ГРУЗІЇ розпочались міжнародні військові навчання НАТО.

Докладніше...
Виклик усьому світу

ПІВНІЧНА КОРЕЯ офіційно повідомила про випробування водневої бомби.

Докладніше...
Вимагають більших зарплат

ЧЕХІЯ. У Празі відбулась акція протесту освітян.

Докладніше...
Напруженість наростає

М’ЯНМА. З новою силою спалахнули збройні сутички між урядовою армією та повстанцями.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Буковина

Додалося новобудов

Михайло ЛЕВЧУК.

ЯК ПОВІДОМЛЯЄ головне управління статистики у Чернівецькій області, за перше півріччя обсяги введеного в експлуатацію житла збільшилися на 26% порівняно з аналогічним періодом 2016-го. Зокрема, виросли нові житлові будинки загальною площею майже 100 тисяч квадратних метрів.

Особливо постаралися будівельники у Новоселицькому, Герцаївському, Заставнівському, Хотинському, Глибоцькому та Сторожинецькому районах. А от у Кельменецькому, Путильському, Вижницькому та Сокирянському низку житлових об’єктів цьогоріч «заморозили».

Незначний, але поступ

НИНІШНЬОГО року промисловий комплекс області наростив виробництво промислової продукції майже на 5%. Зокрема, додали темпу працівники добувної галузі, машинобудівники, текстильники, більше виготовлено одягу, меблів. Зростання продемонструвала й енергетична сфера — плюс майже 16% електроенергії до відповідного торішнього рівня.

Чи є життя після мораторію

ЗА ІНФОРМАЦІЄЮ прес-служби Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства, цього року через заборону вивезення за межі країни необроблених лісоматеріалів питома вага експорту в обсягах реалізації продукції впала на 7%. Зате у структурі експортних поставок намітився ріст частки продукції деревопереробки. Щоправда, можливості вітчизняних підприємств ще невеликі. Наприклад, у Чернівецькій області в результаті непродуманих «реформ» перестав існувати колись потужний цех із випуску деревостружкових плит, що користуються великим попитом у виробництві меблів та в будівництві.

Досі не вирішено, що робити із низькосортною деревиною, позаяк немає заводів для її переробки. Увезення обладнання та механізмів іноземного виробництва для лісової і деревопереробної промисловості гальмує висока відсоткова ставка ПДВ.

Колишня РЛС — за мир

НА ОДНІЙ з найвищих точок Покутсько-Буковинських Карпат — горі Томнатик з’явилася гігантська писанка. Так напередодні 26-річчя незалежності України івано-франківські художники Ярема Стецик, Богдан Салій і Роман Рось прикрасили сакральними орнаментами купол колишньої радіолокаційної станції ППО «Памир», яку жартівники прозвали «гуцульський космоліт». Основний символ проекту митців — «Ні війні!».

Якщо самі не вміємо

ДІЛЯНКУ дороги у Путильському районі, зокрема в селі Розтоки, ремонтуватиме турецька фірма, а автотрасу державного значення до КПП «Порубне» — румунська. Такий жереб їм випав у результаті тендерів. Служба автомобільних доріг у Чернівецькій області повідомляє, що іноземці привезуть свою техніку й візьмуться за роботу вже у вересні.

Подарунки до навчального року

СОКИРЯНСЬКА об’єднана територіальна громада придбала для навчальних закладів новенький шкільний автобус «Отаман». Закупили його коштом місцевого та державного бюджетів. Тепер за маршрутом «школа — дім» він перевозить 30 учнів. В Сторожинці напередодні нового навчального року дітям-першокласникам з особливими потребами подарували шкільні портфелі та учнівське приладдя, а їхнім батькам вручили матеріальну допомогу. Добру справу профінансували в рамках районної програми соціальної підтримки малозахищених верств населення «Турбота», а також об’єднані територіальні громади і благодійники.

Буковинці серед призерів

У КОНКУРСІ «Неймовірні села України» Ломачинці Сокирянського району вибороли третє місце. Найкращі села визначали онлайн-голосуванням з липня по серпень. Враховувалися народні голоси та оцінки експертів. За Ломачинці проголосували 2,5 тисячі людей, експерти оцінили село за найвищим балом. Приз — сертифікат на 30 тисяч гривень. Кошти будуть витрачені на потреби місцевої громади.

Театральний бум

У ПОДВІРНОМУ Новоселицького району вперше відбувся фестиваль «Справжніх театральних патріотів». Селяни переглянули кілька спектаклів з участю акторів із Києва, Харкова, Хмельницького, Мукачева та Чернівців.

Неординарне для села дійство відкрила вистава «Панночка» за мотивами повісті М. Гоголя, а завершила містерія «Великий льох» Т. Шевченка. Глядачі поспілкувалися з митцями, відвідали майстер-класи.

Зволікати не слід

ДЕПАРТАМЕНТ охорони здоров’я ОДА закликає мешканців області потурбуватися, щоб діти отримали необхідні профілактичні щеплення від інфекційних захворювань. Повідомляється, що в область надійшла чергова партія імунобіологічних препаратів — вакцини для профілактики гепатиту В, дифтерії, правця, кашлюка (АКДП), призначені для дітей до 1,5 року. Щоправда, останньої бракує до повної потреби ще понад 11 тисяч доз. Вакцини ж проти гепатиту В на нинішній рік достатньо.

Партвнесок від Хрістофора

САДГІРСЬКИЙ районний суд Чернівців оштрафував чільника Чернівецького обласного осередку Аграрної партії України, голову Сокирянської районної ради Василя Козака на 2,2 тис. грн і конфіскував 30 тис. грн, які ТОВ «Буковинський Сад», де керівником дружина чиновника, перерахувало на підтримку цієї політичної сили. Таке покарання за вчинене адміністративне правопорушення передбачене ст. 212-15 КпАП України.

Як зазначається у судовому документі, одним з кінцевих бенефіціарів згаданого агропідприємства є особа на ім’я Хрістофор Константінос. Відповідно до чинного законодавства політична партія та її структурні підрозділи зобов’язані відмовитись од фінансових внесків осіб, які не мають права робити такі пожертви. До них належать й іноземці.

Літаюча контрабанда

ПРИБЛИЗНО за 300 метрів од лінії державного кордону з Румунією прикордонники відділу «Нижні Петрівці» виявили безпілотний літальний апарат без жодних розпізнавальних знаків. Очевидно зловмисники планували повітряним шляхом перемістити до сусідньої країни контрафактну продукцію.

За один рейс квадрокоптер такої моделі здатний доставити до пункту призначення вантаж вагою 12-13 кг. Акурат ящик тютюнових виробів.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Хроніка знецінення
Читати
До мільйонів поки що не дійде
Читати
Країні потрібні робітники
Читати
З ким торгуємо
Читати
Просто так не потрапиш
Читати
Проблеми з пенітенціарною системою
Читати
Допомога з Далекого Сходу
Читати
Обрали Україну
Читати
Євроажіотаж
Читати
Заручників побільшало
Читати





— А цей план прийнято в цілому чи тільки за основу?!

Мал. В. Солонька.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове