Архів
Вівторок,
5 вересня 2017 року

№ 69 (19514)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  • За рубежем
Нацбезпека понад усе

ДАНІЯ. Уряд ініціював зміни до законопроекту про континентальний шельф королівства.

Докладніше...
Народний гнів проти адмінресурсу

У КЕНІЇ анульовано результати президентських виборів.

Докладніше...
Дипломатичний скандал

У США припинили роботу три російські дипломатичні відомства.

Докладніше...
Нове обличчя Європи

НІМЕЧЧИНА. Канцлер Ангела Меркель заявила, що іслам тепер є «частиною ФРН».

Докладніше...
Спритний дух-2017

У ГРУЗІЇ розпочались міжнародні військові навчання НАТО.

Докладніше...
Виклик усьому світу

ПІВНІЧНА КОРЕЯ офіційно повідомила про випробування водневої бомби.

Докладніше...
Вимагають більших зарплат

ЧЕХІЯ. У Празі відбулась акція протесту освітян.

Докладніше...
Напруженість наростає

М’ЯНМА. З новою силою спалахнули збройні сутички між урядовою армією та повстанцями.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Медична панорама

У черзі за життям

Олена КОЩЕНКО.

ПРИЧИНА смерті кожного третього українця — серцево-судинне захворювання. Багато хто помирає через недоступність потрібного лікування. Зокрема, при інфаркті, ішемічній хворобі серця потрібен кардіостент — спеціальний трубкоподібний каркас, який уводять у кров’яний протік. Його можуть поставити і безплатно — є така урядова програма, але для цього потрібно стати у довжелезну чергу. Проте нерідко стент є нагальною життєвою необхідністю. А позачергова операція обійдеться хворому вже в десятки тисяч гривень. За даними МОЗ, щорічно в Україні невідкладного стентування внаслідок інфаркту міокарда потребує 15-20 тис. осіб. Днями чиновники запевнили, що завдяки міжнародним закупівлям стентів було придбано вдвічі більше, ніж планувалося. Тож у пацієнтів, що стоять у черзі на нього, з’явилася надія.

Попереду хіба що Чад і Гвінея

МАЄМО ще одне сумне лідерство: Україна увійшла до топ-8 країн із найнижчим рівнем вакцинації. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, торік у нашій державі було щеплено від дифтерії, правця і коклюшу менше половини дітей. Така ж невтішна картина, для порівняння, у Нігерії, Сомалі, Сирії, Південному Судані, Чаді, Екваторіальній Гвінеї та Центральноафриканській Республіці. Тобто Україна у цьому списку поруч найменш розвинених країн.

Тим часом упродовж останніх трьох років від кашлюку та правця померли 22 українських громадян. Також раніше повідомлялося, що в нас не вистачає вакцин для щеплень від небезпечних хвороб, зокрема туберкульозу.

I тут знайшлися «мертві душі»

В УКРАЇНІ запроваджено єдиний загальнонаціональний електронний реєстр пацієнтів, що потребують інсулінової терапії. Згідно з повідомленням МОЗ, це дасть змогу державі уникнути необґрунтованих закупівель на десятки мільйонів гривень. За офіційною статистикою, в нас 220 тис. інсулінозалежних людей, але в електронному реєстрі їх лише 174 тис. Як з’ясувалося, решта 46 тис. хворих — не існує, це фактично «мертві душі». Але для них також закуповували інсулінові препарати коштом держбюджету. Ці «надлишки» потім нелегально продавалися через аптечну мережу.

Ліки дорожчають

УПРОДОВЖ нинішнього року ліки в Україні здорожчали на 12,3%. При цьому препарати вітчизняного виробництва — більше, ніж закордонні. Наші виробники підняли ціни на 14%, іноземні — на 7,2. В Аптечній професійній асоціації це пояснили тим, що виробництво ліків в Україні дуже імпортозалежне. Не виробляється багатьох компонентів для ліків і пакувальних матеріалів. Імпортується і практично все обладнання.

Що буде з цінами на лікарські засоби далі? Експерти зазначають, що це залежить од виробників, адже аптечна націнка не може перевищувати 20%. А перші прив’язують ціни на медикаменти до курсу долара. Фінансисти ж прогнозують — він невдовзі поповзе вгору…

Багатостраждальні донбаські лікарні

НА НЕПІДКОНТРОЛЬНІЙ території Донецької і Луганської областей масово закриваються лікарні. 160 медзакладів були обстріляні на лінії зіткнення, через що переважна їх більшість змушена закритися. Мільйони жителів Донбасу залишилися без медичної допомоги. При цьому в чотирьох сотнях медустанов регіону ще й катастрофічно не вистачає обладнання та ліків. Про це йдеться в доповіді Всесвітньої організації охорони здоров’я — там закликають світову спільноту терміново допомогти українцям.

Почастішали візити до медиків

ІЗ СЕРПНЯ збільшився на чверть перелік медпрепаратів, які входять до програми «Доступні ліки». Тепер у ньому 200 найменувань. Нагадаємо, що цей проект було запроваджено 1 квітня. Відтоді безкоштовно або з незначною доплатою ліки за рецептами вже отримали понад півтора мільйона співвітчизників. До програми приєдналися понад 6 тисяч аптек по всій країні. З початку її дії цим закладам було перераховано з бюджету за ліки понад 120 мільйонів гривень. Як відомо, уряд надав на реалізацію програми 700 млн грн, що, за підрахунками фахівців, становить ледь половину від реальної потреби. Прикметно, що за час дії програми люди, які потребують безкоштовних ліків, стали вдвічі частіше звертатися до лікарів.

Самі не спроможні

РІВНЕНЩИНА отримала 18 карет «швидкої допомоги» марки «Ciтроен», придбаних коштом Світового банку. Зокрема, кожному її району дісталось по одному автомобілю та ще два — міській і обласній лікарням. Вартість однієї «швидкої» — $64,4 тис. Автомобілі оснащені ношами на пневмопідвісці, каталкою, вакуумною шиною, приладом для підігрівання розчинів, дефібрилятором, електрокардіографом, пульсоксиметром, глюкометром та кисневою станцією. Карети оперативно доставлятимуть пацієнтів із гострою формою хвороб із віддалених районів до обласного серцево-судинного центру. Окрім цього, оголошено, що на базі обласної лікарні у Рівному планують створити серцево-судинний центр, а понад 1100 лікарів краю коштом Світового банку підвищать свій фаховий рівень.

ВІЛ поруч

ЩОЙНО завершилася всеукраїнська мобільна акція експрес-тестування на ВІЛ «Незалежність починається зі здоров’я», яку вже другий рік поспіль із просвітницькою метою улаштовують волонтери організації «SmalHeart with Art». Зазначена проблема актуальна для українського суспільства. За офіційними даними Центру громадського здоров’я МОЗ, торік в Україні було зареєстровано 17 100 нових випадків інфікування ВІЛ. А загалом починаючи від 1987 року і до сьогодні зареєстровано 306 914 ВІЛ-позитивних людей. Щодня від СНІДу в країні помирає сім чоловік.

«На сьогодні більшість уперше виявлених ВІЛ-інфікованих — це вже благополучні верстви населення: офісні працівники, домогосподині, менеджери, водії. Це може бути хто завгодно, хто оточує нас у повсякденному житті. Такі люди впевнені в тому, що у них ніколи не може бути інфекції, тому не проводять тестування. ВІЛ у них виявляється на пізній стадії. І тоді вже дуже важко встигнути щось зробити», — наголосив президент Всеукраїнського об’єднання людей, хворих на СНІД, Володимир Жовтяк.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Хроніка знецінення
Читати
До мільйонів поки що не дійде
Читати
Країні потрібні робітники
Читати
З ким торгуємо
Читати
Просто так не потрапиш
Читати
Проблеми з пенітенціарною системою
Читати
Допомога з Далекого Сходу
Читати
Обрали Україну
Читати
Євроажіотаж
Читати
Заручників побільшало
Читати





— А цей план прийнято в цілому чи тільки за основу?!

Мал. В. Солонька.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове