Архів
Вівторок,
5 вересня 2017 року

№ 69 (19514)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  • За рубежем
Нацбезпека понад усе

ДАНІЯ. Уряд ініціював зміни до законопроекту про континентальний шельф королівства.

Докладніше...
Народний гнів проти адмінресурсу

У КЕНІЇ анульовано результати президентських виборів.

Докладніше...
Дипломатичний скандал

У США припинили роботу три російські дипломатичні відомства.

Докладніше...
Нове обличчя Європи

НІМЕЧЧИНА. Канцлер Ангела Меркель заявила, що іслам тепер є «частиною ФРН».

Докладніше...
Спритний дух-2017

У ГРУЗІЇ розпочались міжнародні військові навчання НАТО.

Докладніше...
Виклик усьому світу

ПІВНІЧНА КОРЕЯ офіційно повідомила про випробування водневої бомби.

Докладніше...
Вимагають більших зарплат

ЧЕХІЯ. У Празі відбулась акція протесту освітян.

Докладніше...
Напруженість наростає

М’ЯНМА. З новою силою спалахнули збройні сутички між урядовою армією та повстанцями.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Гаряча тема

Годувати українців? Кому воно треба...

Альона ВОВЧЕНКО.

znaj.ua

Зростання цін продовжує обурювати навіть найстійкіших морально українців. Але осінь нас «порадує» черговим стрибком цін та інфляцією. Так, здорожчає «комуналка», через вартість пального і газу — проїзд, одяг і взуття додадуть на цінниках 25%, а продукти — аж 50%.

ЧИМАЛО пенсіонерів свинину і яловичину не купують уже давно. Обходилися курятиною. Тепер і шматочок курячого філе стане делікатесом.

Одна з причин стрімкого здорожчання, на думку експерта Олега Пендзина, монополізований ринок курятини в Україні. Звичайно, виробники нарікають, що подорожчали корми, електрика, що працівникам потрібно більше платити. Однак замовчують ту обставину, що м’ясо птиці додає у вартості через нарощення обсягів експорту: цього року його вивезли за кордон на 42% більше, ніж торік. В середньому, куряча тушка в Азії і на Близькому Сході продається по 2 долари за кілограм. А значить, нікому із птахівників не вигідно годувати своїх громадян більш дешевим м’ясом. Великі корпорації пропонують українцям вибір: або платити за світовою ціною, або залишитися взагалі без курятини.

Не відстають від колег і виробники та продавці свинини і яловичини.

«Курятина вже під 100 гривень, а ви хочете, щоб свинина і яловичина були дешевше курки?» — кажуть на ринках продавці здивованим ціною покупцям. Головною проблемою свинарів стала епідемія африканської чуми і також збільшення експорту — 64% української свинини експортується до Грузії, Казахстану і Гонконгу. Тому зниження ціни очікувати не варто.

Не радує цього року українців і городина. Аграрії кажуть, що в Україну в кінці липня почали завозити моркву з ЄС. Причина: гостра нестача власної. Оскільки багато аграріїв скоротили виробничі площі під морквою через незадовільні фінансові результати торік. До того ж далися взнаки травневі приморозки, посуха в червні, холодне літо і брак дощів.

Тому ціни тільки ростимуть і досягнуть свого піку вже після Нового року. Адже овочі і фрукти потрібно десь зберігати, а це додаткові витрати, в тому числі на електроенергію, воду та газ, тарифи на які вже восени поповзуть угору. «Парадокс, — відзначає Олег Пендзин, — в аграрній країні за останній рік стандартний борщовий набір здорожчав на 150-250%!»

11% у ціні з початку року додав і хліб. У Мінагрополітики на початку серпня повідомили, що у зв’язку з погодними умовами урожай в Україні рекордів не побив, але, заспокоїли, дефіциту не буде.

Працівники Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» підрахували: через несприятливі погодні умови цього року Україна зібрала ячменю на 23% менше, ніж минулого, гречки — на 10% менше, проса — на 51%. Своїми запасами у неврожайний рік можна було б обійтися, але, знову ж таки, треба зважати на апетити експортерів. Частину врожаю вже купили європейці, а решту охоче «хапатимуть» країни Африки і Азії. Та так охоче, що посередникам у продовольчому ланцюжку просто невигідно залишати зернові в країні. А з цього випливає, що ціни тільки підвищуватимуться.

У світовій практиці виробники продають товар у своїх країнах набагато дешевше, ніж на світовому ринку. Адже останній — це логістика, дозвільні документи, накладні витрати. Але тільки не в Україні, де громадянам власні виробники, які виростили врожай на їхній же землі, кидають копійки і змушують купувати продукцію за світовими цінами.

Слідом за подорожчанням основних груп товарів не відстає в ціні й набіл, так звана молочка. Аналітик Асоціації виробників молока Яна Музиченко пояснює це ростом закупівельних цін на сировину.

Водночас у державній фіскальній службі України констатують, що в 2017 році молокопереробні підприємства тільки за 7 місяців встигли заробити на експорті молочних продуктів на 70% більше, ніж торік. Загальний дохід становив понад 140 мільйонів доларів.

А це означає, що набіл дорожчатиме, тому що наші молокопереробні підприємства вже знайшли ринки збуту поза Україною і будуть «підтягувати» внутрішні ціни до зовнішніх.

«Через відкритість ринків до кінця 2017-го ціни в українських магазинах і на базарах зрівняються з європейськими. Постачальникам просто невигідно продавати дешевше всередині країни, якщо за кордоном товар можна продати дорожче, тому доведеться переплачувати», — стверджує генеральний директор Асоціації постачальників роздрібних мереж України Олексій Дорошенко.

Раніше цим процесом керувала держава, але з 1 липня набрав чинності Закон «Про скасування державного цінового регулювання на продовольчі товари і послуги на ринках». Офіційно держава повідомила: головна мета змін — потреба зниження адміністративного тиску на бізнес, усунення надмірного втручання держави в економічні процеси, розвиток конкуренції і дебюрократизація у сфері ціноутворення.

Насправді до кінця року продавці можуть вивезти більшу частину продукції на експорт, якщо українці відмовляться платити за неї європейську ціну. Нікому з них не вигідне державне регулювання. А проблеми співвітчизників, якщо відкриються перспективи заробити, їм, як-то кажуть, до лампочки. Українець залишився сам на сам зі своїми бідами — інфляцією, високими тарифами, цінами і копійчаними зарплатами. Олігархи завойовують світовий ринок, а держава просто умиває руки. Хоча... Нинішні ж верховні представники олігархії і уряду — одні й ті ж люди.

В Євросоюзі вже потирають руки в очікуванні свіжини з України. Так, днями Рада ЄС прийняла ряд тимчасових автономних торгових заходів на користь України. Вони набрали чинності у вересні і застосовуватимуться протягом трьох років.

Так що «нещасні» українські виробники, які втратили російські ринки, упевнено займають свою нішу в світі, залишаючи своїх громадян (які на них працюють і здають їм в оренду землю) практично без шматка хліба. Замість цього уряд бадьоро рапортує про підвищення зарплати, хоча, по суті, ці копійки вже давним-давно «з’їдені».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Хроніка знецінення
Читати
До мільйонів поки що не дійде
Читати
Країні потрібні робітники
Читати
З ким торгуємо
Читати
Просто так не потрапиш
Читати
Проблеми з пенітенціарною системою
Читати
Допомога з Далекого Сходу
Читати
Обрали Україну
Читати
Євроажіотаж
Читати
Заручників побільшало
Читати





— А цей план прийнято в цілому чи тільки за основу?!

Мал. В. Солонька.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове