Архів
Вівторок,
29 серпня 2017 року

№ 67 (19512)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця
  • За рубежем
Народ каже «ні» насильству

ІСПАНІЯ. У Барселоні відбувся марш проти тероризму.

Докладніше...
Потроху закручують гайки

НІМЕЧЧИНА і ЄГИПЕТ уклали угоду про висилання нелегалів.

Докладніше...
Мирний тиск на норовливого сусіда

КИТАЙ відмовився від нових ділових проектів із Північною Кореєю.

Докладніше...
Поставлено крапку

У КОЛУМБІЇ офіційно оголосили про завершення конфлікту з FARC.

Докладніше...
Не тільки ми стурбовані

У БІЛОРУСЬ прибуває російська військова техніка для участі в навчаннях поблизу кордону з Польщею «Захід-2017».

Докладніше...
Знову теракти

ІРАК. У Багдаді сталося два вибухи. Є загиблі та поранені.

Докладніше...
Є альтернатива російському газу

У ЛИТВУ прибула перша партія скрапленого газу зі США.

Докладніше...
Масштабне стихійне лихо

США. Штатом Техас пронісся потужний ураган «Харві».

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Чи зараховується до страхового стажу для призначення пенсії період навчання в інституті та час проживання з чоловіком-військовослужбовцем у місцевостях, де не було можливості працювати за спеціальністю?»

Ілля Воропай.

с. Журавлинка

Голованівського району

Кіровоградської області.

 

У ЗАКОНІ України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон 1058) визначено коло осіб, які є застрахованими (стаття 11), та осіб, які є страхувальниками таких осіб (стаття 14). Зокрема, студенти, слухачі навчальних закладів і дружини військовослужбовців (якщо вони не працюють) не є застрахованими, тому ці періоди після 01.01.2004 р. не зараховуються до страхового стажу для обчислення розміру пенсії.

Водночас у частині четвертій статті 24-ї Закону 1058 визначено, що періоди трудової діяльності та інші періоди, що зараховувалися до стажу роботи для призначення пенсії до набрання чинності цим Законом, зараховуються до страхового стажу в порядку і на умовах, передбачених чинним раніше законодавством (до 01.01.2004 р.).

Згідно з п. «д» статті 56-ї Закону України «Про пенсійне забезпечення» (далі — Закон 1788), час навчання у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах, в училищах і на курсах із підготовки кадрів, підвищення кваліфікації та перекваліфікації, в аспірантурі, докторантурі і клінічній ординатурі зараховується до стажу роботи.

Час навчання у вищих навчальних, професійних навчально-виховних закладах, навчальних закладах підвищення кваліфікації та перепідготовки кадрів, в аспірантурі, докторантурі і клінічній ординатурі підтверджується дипломами, посвідченнями, свідоцтвами, а також довідками та іншими документами, що видані на підставі архівних даних і містять відомості про періоди навчання.

За відсутності в документах таких відомостей для підтвердження часу навчання приймаються довідки про тривалість навчання в навчальному закладі у відповідні роки за умови, що в документах є дані про закінчення повного навчального періоду або окремих його етапів.

Отже, час навчання за денною формою в інституті в 1982-1987 рр. буде зарахований до вашого страхового стажу на підставі документа про період навчання.

Період проживання дружин осіб офіцерського складу, прапорщиків, мічманів і військовослужбовців надстрокової служби з чоловіками в місцевостях, де була відсутня можливість для їхнього працевлаштування за спеціальністю, зараховується до стажу роботи, але не більш як 10 років.

Порядком підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженим постановою Кабінету міністрів України від 12.08.1993 р. № 637, визначено, що такий період підтверджується довідками (додаток 4), виданими командирами (начальниками) військових частин, військово-навчальних (навчальних) закладів, підприємств, установ і організацій в порядку, визначеному Міноборони України.

При цьому для дружин військовослужбовців, звільнених з дійсної військової служби до 01.01.1990 р., період проживання з чоловіками в місцевостях, де була відсутня можливість для їхнього працевлаштування за спеціальністю, підтверджується довідками, які видаються військовими комісаріатами.

Період проживання у 1988-1990 рр. із чоловіком-військовослужбовцем у місцевостях, де не було можливості працювати за спеціальністю, буде зараховано до вашого страхового стажу за умови подання відповідної довідки.

 

«Я на виробництві дістав інвалідність. Оформлятиму пенсію. Вже готую необхідні документи, але переживаю, чи не залишусь надовго без засобів до існування. Розкажіть, з якого часу мені призначать пенсію?»

Денис Волкотруб.

с. Авратин

Любарського району

Житомирської області.

 

ЗА ЧИННИМ законодавством, пенсію призначають із дня звернення в Пенсійний фонд щодо призначення пенсії. Однак якщо таке звернення надійшло протягом трьох місяців з дня встановлення групи інвалідності, то пенсію буде призначено із дня встановлення групи інвалідності. Вам, окрім інших документів, треба додати копію акта про нещасний випадок на виробництві (форма Н-1) або копію розслідування професійного захворювання (форма П-4).

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Безупинний безвіз
Читати
Півстоліття за межами отчого дому
Читати
«Прозорі» ліки
Читати
Підпиляли ріг достатку
Читати
Покер по-російськи
Читати
Вибухове свято
Читати
Гинуть на шляхах
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове